HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Erdoğan Biden Görüşmesinde FLAŞ Karar Çıktı Fethullah Gülen İade'mi Ediliyor?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İle ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden Görüşmesinde Ne Karar Çıktı ABD Fethullah Güleni İade Edecekmi Son Durum Ne?

Erdoğan Biden Görüşmesinde FLAŞ Karar Çıktı Fethullah Gülen İade'mi Ediliyor?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile görüştü. Görüşme 2 saat 25 dakika sürdü.

Görüşmeden sonra ABD Başkan Yardımcısı Biden ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ortak açıklamalarda bulundu. İkilinin açıklamalardan satırbaşları ve gazetecilerin sorularına verdikleri yanıtlar şu şekilde;

BIDEN: (Gazetecilerin Fırat Kalkanı operasyonu sorusu üzerine) Türk ordusunun yaptığı çalışmaları takdir ediyoruz. Türk ordusunu operasyonda destekliyoruz. Hangi grup olursa olsun o bölgede işgal gerçekleştirmemeli ve Suriye bir bütün olarak kalmalı. Küçük gruplara ayrılmamalı. Biz bundan sonra da Türkiye ile çalışmak istiyoruz. Terörist grupları oradan çıkarmak istiyoruz.

BIDEN, GÜLEN SORUSUNA BU YANITI VERDİ

(Gülen'in iade konusunun sorulması üzerine) "Bizim yasalarımız iade edilecek bir kişinin durumunu mahkemeler tarafından iade edilmesi için yeterli neden gerekiyor. Son zamanlarda benim ülkemde 3-4 terör saldırısı oldu. FBI bunları izliyordu. ABD'lilerin öldürülmesini istediğini söylemişti. Bunu söylediği için bizim yasalarımıza göre herhangi bir kişiyi hedef almadığı için tutuklanmadı. Ancak o gitti insanları öldürdü. Yasaları uyguluyoruz dediğimizde bunu gerçekten söylüyoruz.

TERÖRİSTE NEDEN KUCAK AÇALIM

Bizim avukatlardan, uzmanlardan ibaret heyetimiz Ankara'da sizin uzmanlarınızla bir araya geldiler. Evet onu iade etmeliyiz. ABD'nin bir kişiyi, ve aslında bu kişiyi standartlara göre iade edilebilecek bir suçluyu korumamız mümkün müdür? Teröriste neden kucak açalım? Buradan bizim çıkarımız ne olabilir? Ama bizim adli sistemimiz Türkiye'den farklıdır. Bu bizim sistemimiz. Biz 225 yıldan beri bu yasaya uyuyoruz. Hiçbir şey bunu değiştiremez. Bu ne kadar sürer? Sizin tespit edeceğiniz delillere bağlıdır. Düne kadar bu darbe teşebbüsüyle ilgili hiçbir delil gösterilmedi. ABD'ye gidip bu adam kötüdür diyemezsiniz. Bu adam şu suçu işlemiştir diyebilirsiniz. Delilleri toplayacağız ve onun suçlanması için delilleri bulmamız lazım. Ya da makul bir neden bulmamız gerekiyor. Müttefikimizin demokrasisine saldıran bir kişiyi korumak için hiçbir neden yok. Biz sadece yasalara uyuyoruz"

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN GÜLEN MESAJI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları şöyle oldu:

Sayın Başkan Yardımcısı, değerli basın mensupları kıymetli misafirler sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ı bu yıl ikinci kez Türkiye'de ağırlamak duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Farklı bir zeminde, zamanda bu ağırlamayı yapmış olmaktan dolayı duyduğum üzüntüyü de ifade etmek istiyorum. Çok daha farklı, normal şartlarda keşke bu görüşmeyi yapabilseydik.

MİLLETİMLE İFTİHAR EDİYORUM

Girişilen bu darbe girişimi sebebiyle askeri üniformaları giymiş, FETÖ üyeleri mensuplarının gerçekleştirme gayreti içerisinde olduğu ama başaramadıkları darbe olayını milletimiz gerçekten çok çok farklı bir direnişle püskürtmüştür. Ben milletimle iftihar ediyorum. FETÖ'nün elinde F-16'lar vardı, benim vatandaşımın elinde sadece bayrağı vardı. Ve o bayrağı ile beraber tankların üzerine yürüyor 12 gibi saat gibi kısa bir zaman içerisinde bu darbe girişimini püskürtüyor. Onun için öncelikle milletime tekrar şükranlarımı ifade ediyorum. Bugün şehitlerimizin sayısı 241 oldu. 15 yaşındaki gencinden tutun, yaşlısına kadın erkek demeden onlar bu direnişi sergilediler. Bu bir ortaya konulan tavrın ifadesiydi. Bundan dolayı tabii milletimizle iftiharımız çok farklı çünkü demokrasi milletin bu şekilde sahiplenişiyle ayakta durabilirdi.

STRATEJİK ORTAKLIKTAN MODEL ORTAKLIĞA DÖNÜŞTÜ

ABD ile uzun bir geçmişe dayanan stratejik ortaklığımız var, Sayın Barack'la stratejik ortaklıktan model ortaklığa dönüştü. Model ortaklıkla farklı bir zemine ulaşmış oldu. Sayın Biden ülkemize gerçekleştirdiği ziyaret ile TBMM'yi de gezmek suretiyle gördü. Belgeleri vereceğim. FETÖ hakkında milletin hissiyatını ilk elden gördüğü için ayrıca memnunum. 15 Temmuz gecesi cereyan eden bu olaydan sonra milletimizin direnişi farklı bir şekilde geliştiği gibi büyük bir kazanım elde ettik. Tüm siyasi partiler, düşünce grupları birliği yakaladı, beraberliği yakaladı. Bu bizler için önemli fırsattı.

ÖRGÜTÜNÜ ORADAN YÖNETMEYE DEVAM EDİYOR

FETÖ elebaşının ülkemize en kısa zamanda özellikle iadesidir talebimiz. Mahkeme kararından bahsediyorlar, bizden 15 Temmuz öncesi bu örgütün yaptıklarına dair 85 koli halinde gönderdik. Şu anda da 15 Temmuz'dan sonrasına ait olan dosyalar da hazırlık yapılıyor, ulaştırılacak. ABD ile Türkiye arasında suçluların iadesi arasında olan sözleşmemiz gereği bu tür kişiler en azından gözaltına alınır, tutuklanır ve mahkeme boyunca da gözaltında bulunurlar. Bu zat bulunduğu yerden terör örgütünü idare etmeye devam ediyor. 170 ülkede okulları, iş yerleri birçok yerleri var. Oradan yönetmeye devam ediyor. Basın mensupları Pensilvanya'ya götürülmek suretiyle söyleşiler yapıyorlar. ABD'de yayın organlarıyla birçok aynı kişiyle söyleşiler yapıyorlar, dünyadaki eylemini devam ettiriyor. Bu bakımdan bunun kontrol altında tutulması ancak gözaltına alınmasıyla ki sözleşmemizde var, bunun göz ardı edilmemesi gerekir diye hatırlatmak istiyorum. ABD'nin haklı beklentilerimizi karşılayacak gerekli adımı atacağına inanıyorum.

ESAD'IN BAŞINDA OLDUĞU BİR SURİYE...

Bundan sonra Suriye halkının kendi seçeceği yöneticiyle yönetilmesi anlayışını yakalarız

Esad'ın başında olduğu Suriye asla demokrasiye ulaşamayacaktır. Devlet terörü estiren bir kişinin yanında olmayı Türkiyeolarak zul addediyoruz

DAEŞ yaptıklarının bedelini çok ağır ödeyecek, bundan tereddüt olmasın

JOE BİDEN'IN AÇIKLAMALARI

15 Temmuz gecesi helikopterler Cumhurbaşkanı'nın otelini bombaladılar. 15 dakika daha orada kalmış olsaydınız... O manzarayı canlandırmak çok zordu. 15 Temmuz gecesi halk demokrasi uğruna yapılabilecek en büyük fedakarlığı yaptı. Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı bu darbe girişimine gerektiği gibi tepki veremediğimiz için bizzat geldim.

-Kayıplarınız için çok üzgünüm. Ben kişisel olarak buraya gelmeyi istedim. Bu tarih kitaplarında okuduğumuz bir şey değil, yaşadığımız bir şey. Bunu hiçbir hataya yol vermeyecek şekilde belirtmek isterim ki, ABD müttefikimiz Türkiye'nin yanındadır. Biz Türkiye'yi destekliyoruz. Bu destek kesindir ve değişmez. Bu darbe teşebbüsü, Türkiye'nin halkına yapılmış bir hareketti. Türkiye halkının en çok değer verdiği değerlere yapılmış hareketti.

-Biz ABD olarak müttefiklerimizin her zaman yanındayız. Hangi aracı kullandığınızı bilmiyorum ama bir cep telefonu ile televizyona bağlanarak halkınızın teslim olmamasını istediniz. Bu teröristlere karşı durması gerektiğini söylediniz. İnsanlar bunu takip etti ve dünya bunu izledi. İnsanlar sokaklara çıktı sizin sözlerinizden sonra.

-Gerçekten tankın üzerine çıktı bu insanlar. Yanılmıyorsam bazı insanların da üzerinden tanklar geçti. 15 Temmuz'da dünya Türk vatandaşlarının samimiyetini gördü.

-ABD darbe girişimiyle ilgili herkesin yargı karşısına çıkarılması için her türlü desteği sağlayacaktır. ABD sorumluların cezalandırılması için elinden gelen çabayı gösterecek. Gülen için iade talebi konusunda hukukçular çalışıyor. Daha önce hiçbir davada bu kadar çalışıldığını duymadım. Gülen'in korunması konusunda hiçbir sebebimiz yok. Bush döneminde Gülen sığınma istemişti ABD'den. Bunu da hatırlatmak isterim.

-Benim ülkem güçlü bir ülkedir. Obama onun başkanıdır. Buna rağmen başkanımızın bir suçluyu iade etmesi için hiçbir yetkisi yoktur. Bunu sadece mahkeme yapabilir. Başkan bunu kendisi yapmak isterse güçlere aykırı hareket ettiği için görevden alınır. Gülen'i korumak niyetimiz yoktur. Bağımsız mahkemeler değerlendirecek. Bu biraz zaman alıyor. Ancak Türk hükümeti ile çalışarak hızlandırmaya çalışacağız

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler