HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

18 Nisan İngiltere Basın Özeti

İngilltere’deki gazetelerinin gündemlerinde Batı ile Rusya arasındaki Ukrayna zirvesi, Güney Kore’de batan gemiyle ilgili gelişmeler ve Kolombiyalı yazar Gabriel Garcia Marquez hayatını kaybetmesiyle ilgili haberler var.

İngilltere'deki gazetelerinin gündemlerinde Batı ile Rusya arasındaki Ukrayna zirvesi, Güney Kore'de batan gemiyle ilgili gelişmeler ve Kolombiyalı yazar Gabriel Garcia Marquez hayatını kaybetmesiyle ilgili haberler var.

Independent gazetesi Marquez'in ölümünü manşet haber olarak okurlarına aktarıyor.

Haberin başlığı ise "Edebiyatın devi öldü.”

Gazete Marquez'i İspanyolca'da tüm zamanların en yetkin kalemlerinden biri olarak tanımlıyor.

Gazete ‘Yüzyıllık Yalnızlık' romanının Marquez'in en çok tanınan eseri olduğunu belirterek, 1967 yılında yayımlanan kitabın 25 ülkede 30 milyon adetten fazla sattığını anımsatıyor.

Haberde Marquez'in, "büyülü gerçeklik" anlayışı ile ünlendiği belirtiliyor.

Gazete haberi şöyle devam ediyor:

"Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos dün gece bir Tweet atarak "tüm zamanların en büyük Kolombiyalısının ölümünü Yüzyıllık bir yalnızlık ve acı” diye nitelendirdi.

Ukrayna savaştan kurtulduTimes gazetesi Cenevre'deki Ukrayna, Rusya, AB ve ABD arasındaki görüşmelerin Ukrayna'yı savaştan kurtardığını yazıyor.

Haberde 7 saat süren toplantı sonrasında liderlerin Ukrayna'daki gerginliği azaltmak için adımlar konusunda anlaştığı belirtiliyor.

Gazete kriz ile ilgili gelişmeleri Ukrayna ve ABD mahreçli haberlerle de genişletiyor.

Gazetenin Ukrayna'daki muhabiri Tom Coghlan, ülkedeki kamu binalarını işgal edenlerin Rusya hükümetinden günlük 50 dolar ve sınırsız votka aldıklarına dair iddialar duyduğunu yazıyor.

Gazetenin ABD'deki muhabirleri ise Obama Yönetimi'nin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 40 milyar dolarlık gizli servetine yönelik yaptırımlara hazır olduğunu yazıyor.

Gazetenin haberinde Beyaz Saray'ın Moskova yönetiminin en üst düzey isimlerinin mal varlıklarına yönelik yaptırım hazırlığında olduğu belirtiliyor.

Gazete Cenevre'deki görüşmelerde ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin en önemli kozlarından birinin bu yaptırımlar olduğunu aktarıyor.

Önce kaptan gemiyi terk ettiGuardian gazetesi ise Güney Kore'de Jeju adası açıklarında batan gemi ile ilgili gelişmeleri haberleştiriyor.

Gazete haberinde gemide bulunan 475 kişiden 179'u kurtarılırken, 18 kişi hayatını kaybetmesine dikkat çekiliyor.

Çoğunluğunu öğrencilerin oluşturduğu 278 kişiyi arama çalışmaları ise sürüyor.

Gazete öğrencilerin ailelerinin kaptanı gemiyi terk etmekle suçladığını belirtiyor.

Gazete kaptan ve altı kişilik mürettebatının geminin batmaya başlaması ile gemiden ilk kaçanlar olduğunu yazıyor.

Gazetenin iç sayfalardaki haberinde ise Hindistan'daki seçimlerle ilgili haber dikkat çekiyor.

"150 milyon kişi oy kullanmak için sırada” başlıklı haberde Hindistan'daki 815 milyon seçmenden dörtte birinin dün sandığa gittiğine vurgu yapılıyor.

Bu ay sonunda bitecek Hindistan'daki 6 haftalık, uzun seçim sürecinde dün en çok seçmenin oy kullandığı gün olmuştu.

Gazete ülkedeki seçimlerin iktidardaki Kongre partisi ile muhalif Hindu milliyetçi BJP arasında geçtiğini belirtiyor.

Hindistan'daki seçimlerde 543 sandalyeli parlamentoda partilerin, hükümet kurabilmek için 272 milletvekiline ihtiyacı var.

Mısır'a giden turist sayısında düşüşDaily Telegraph gazetesinde ise Mısır'daki istikrarsızlığın ülkenin turizmini etkilediğini aktaran bir haber var.

Gazete, ülkedeki şiddet olaylarının artması sonrasında 15 ülkenin vatandaşlarını Mısır'a yapacakları ziyaretler konusunda uyarmasının da turist sayısını azalttığını belirtiyor.

Gazetenin haberinde şöyle deniliyor.

"Bu hafta resmi rakamların açıklanması ile birlikte turizmdeki durum su yüzüne çıktı. Resmi verilere göre turizm gelirleri 2014 ilk çeyreğinde bir önceki yıla göle yaklaşık yüzde 50 düştü.

Ziyaretçi sayısındaki ani düşüş İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın ziyaret edilmesinde bir sorun belirtmediği ülkenin tatil bölgesi Şarm el Şeyh'in boş sokaklarında bile görülüyor.”

Gazete güvenlik kaygılarının üst seviyede olduğunu belirtiyor.

Gazete haberinde "Şubat ayında Sini Yarımadasının güneyindeki Taba'da üç Güney Kore vatandaşını öldüren bombalı saldırıyı El Kaide üstlenmişti” deniliyor.

Gazete, İngiltere'nin de artan "terör tehdidi” nedeniyle bir güvenlik ekibini bölgeye gönderdiğini belirterek, otel girişlerinde ya da sokaklardaki güvenlik önlemlerinin dikkat çektiğini bildiriyor.

Fakat bölgedeki kaygılar sadece güvenlik ile sınırlı değil.

Gazete son zamanlarda kadınlara yönelik artan tecavüz haberleri geldiğini yazıyor.

Mart ayında 40 yaşlarında İngiliz bir turisti tecavüz edilmesi sonrasında 5 yıldızlı bir otel lisansını kaybetmişti.

Farklı bir olayda ise Rus bir turistin odasına girip tecavüz etmekle suçlanan yerel bir polis ceza aldı.

Gazete turizm sektörünün önümüzdeki ay yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ülkeye istikrar getirmesini umduğunu yazıyor.

MİT'e tartışmalı yetkilerFinancial Times gazetesinin gündeminde ise Türkiye'de Meclis'ten geçen MİT yasası ile ilgili haber var.

Paskalya tatili nedeniyle İngiltere baskısı bugün yapılmayan gazetenin haberi, internet sürümünde yer alıyor.

Haberde özetle şöyle deniliyor:

"MİT'e yeni yetkiler veren yasa tasarısı Meclis'ten geçti. Fakat muhalefet yasanın Türkiye'yi daha otoriter bir sürece götüreceğini belirtiyor.

Meclis'ten geçen tasarının yasalaşması için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayı gerekiyor.”

Gazeteci Yalçın Dogan, MİT'in tüm toplumu gözetleyebileceği belirtiyor.

Hükümet tarafı yasanın MİT'in diğer modern gizli servisler gibi faaliyet gösterebilmesi için gerekli olduğunu belirtirken muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise yasanın Türkiye'yi Ortadoğu'daki gibi muhaberat devletine çevireceğini söylüyor.

Fakat yasayı destekleyenler bu iddiaları reddediyor.

Yeni düzenlemenin MİT'in uluslararası arenada çalışabilmesi ve Kürt açılımı kapsamında PKK ile görüşebilmesi için gerekli olduğunu belirtiyor.”

Gazete yasanın çıkarılmasında açıklanmayan nedenin hükümet ile "destekçileri devlet kurumlarında güçlü olan Fethullah Gülen" arasındaki çekişme olduğunu belirtiyor.

Gazete yasanın Aralık ayından beri Gülen hareketine karşı atılan adımların sol halkası olduğunu yazıyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler