HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddiaları

ABD'nin Chicago ve Los Angeles kentlerinde, Ermenilerin 1915 yılı olaylarının yıl dönümü olarak kabul ettikleri 24 Nisan dolayısıyla gösteriler düzenlendi.

ABD'nin 4 farklı eyaletinden Chicago'ya gelen Ahıska Türkleri, Türkiye Başkonsolosluk binası önünde Ermenilerin 1915 yılı olaylarının yıl dönümü olarak kabul ettikleri 24 Nisan'da karşıt protestoda bulundu.

Chicago belediye binası önünde toplanan Ermenilerin iddialarına ellerindeki dövizlerle karşılık veren grubun liderlerinden Ahıska Türk Amerikan Toplum Merkezi Başkanı İslam Şahbendarov, "Ahıska Türkleri Gürcistan'daki Ermeni diasporasından dolayı sıkıntı yaşamaktadır. Onlar ispatsız bir iddiada bulunuyor ama biz, Azeri kardeşlerimize karşı yapılan Hocalı katliamına bizzat şahit olduk" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 1915 olaylarıyla ilgili yaptığı açıklamaya da atıfta bulunan Şahbendarov, "Başbakanımız 1915 olayları ile ilgili yaptığı bildiride insani bir duruş sergilemiştir. Birinci Dünya Savaşı şartlarından dolayı, herkesin ortak yaşadığı acılardan dolayı üzüntülerini dile getirmiştir" diye konuştu.

Şahbendarov, coğrafya insanının ortak kaderi haline gelen acılı olayları bazı Ermeni grupların sadece kendilerine yapılmış bir soykırım gibi gösterdiğini dile getirerek, bu duruma tepki gösterdiklerini kaydetti.

Protestoya, ABD'de yaşayan ve sayıları 20 bini bulan Ahıska Türklerinin kurduğu Atlanta Ahıska-Türk Toplum Merkezi üyeleri de destek verdi.

Merkez Başkanı Aydın Mamedov da "Bu protestoya katılmak ve Türkiye'nin yanında durduğumuzu göstermek için 15 saatlik yoldan geldik. ABD'deki Türk toplulukları olarak daha organize çalışmalı ve ortak tarihimize sürülmek istenen lekelere karşı birlikte mücadele vermeliyiz" değerlendirmesinde bulundu.

Merkezi Chicago'da bulunan Türk Amerikan Kültür Birliği'nin de destek verdiği gösteride, bazı Azeri vatandaşlar, üzerlerinde "Ermenistan Azerbaycan topraklarından çık, Ermeni terörizmi ve 1986, 2000, 2007 yıllarında Birleşmiş Milletler Ermeni iddialarını reddetti" yazan dövizler taşıdı.

Chicago belediyesi önünde toplanan Ermeni grup ise bildiri okuyup, bando eşliğinde marşlar söyledi.

İki karşıt grubun gösterileri olaysız sona erdi.

-Los Angeles-

Los Angeles şehrinde yaşayan Ermeniler de Türkiye'nin Baskonsolosluk binası önünde protestoda bulundu.

ABD'deki Ermeni nüfusun en yoğun yaşadığı şehir olan Los Angeles, her yıl olduğu gibi bu yıl da hararetli 24 Nisan protestolarına sahne oldu. Türkiye Başkonsolosluğu önünde toplanan Ermeni protestocu grup, ellerinde Türkiye'yi kınayan pankartlar ile Amerikan ve Ermenistan bayraklarıyla donanmış araçlarla Wilshire Bulvarı'nın saatlerce trafiğe kapanmasana neden oldu.

Gösteri sırasında 1915 olaylarına gönderme yapan bir afiş helikopterle miting alanın üzerinde gezdirilirken, protestocular arasında genç nüfusun fazla olması dikkati çekti.

Protestoların ardından Ermeniler, bu yıl 6'ncı kez düzenlenen "Yalanı Sustur Gerçeği Konuştur" adlı konser için Mayan Sineması'nda buluştu.

Los Angeles'ın farklı bölgelerinden ücretsiz otobüslerin kaldırıldığı protesto gününde Türkiye Başkonsolosluğu dışında"Küçük Ermenistan" olarak anılan Glandale bölgesinde de gösteriler yapıldı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler