HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

21 Nisan İngiltere Basın Özeti

Guardian gazetesine göre "Ukrayna'daki silahlı çatışma Cenevre barış anlaşmasını bitirebilir". Independent'tan Robert Fisk ise "Ortadoğu gelecekte para ile yönetilen bir mafya bölgesi olacak" diyor.

İngilltere'deki gazetelerin bugün sayfalarında geniş yer verdikleri konular; Ukrayna'nın Sloviansk kentindeki çatışma, Güney Kore'de batan gemi ile ilgili son gelişmeler ve ülkede "İslamileştiği" iddia edilen okullar.

Guardian gazetesinin manşetinde Ukrayna'daki çatışma var. "Ukrayna'daki silahlı çatışma Cenevre barış anlaşmasını bitirebilir" manşetiyle çıkan gazetede, Sloviansk'ta yaşanan çatışmada ölenlerin olduğu belirtiliyor. Rusya'nın aşırı sağcı Ukraynalıları sorumlu tuttuğu olaylar için Kiev'in "ilkel bir provokasyon" tanımı yaptığı ifade ediliyor. Ayrıca kendisini Sloviansk valisi ilan eden Vyacheslav Ponomaryov'un da bölgedeki sivillerin korunması için Rus silahlı güçlerini çağırdığı belirtiliyor.

Gazetede ayrıca Suriye'ye savaşmaya giden oğullarından biri ölen İngiliz vatandaşı Abubaker Deghayes ile yapılan röportaj da yer alıyor. Röportajda Suriye'deki diğer iki oğluna seslenen Deghayes, "Amir, Jaffar, beni ya da bu röportajı görüyorsanız, lütfen, lütfen evinize geri dönün. Bu savaşta Abdullah'ı kaybettik. Sizin daha uzun yıllar yaşadığınızı görmek istiyorum" diyor.

Mısır'daki seçim de haberler arasında geniş yer tutuyor. Yalnızca Genelkurmay Başkanlığından istifa eden Abdülfettah Sisi ile sol kanattan Hamdeen Sabahi'nin cumhurbaşkanlığına aday olacağı belirtilen haberde, hak savunucularının ve muhalefetteki siyasetçilerin seçimlerin güvenliğinden endişe ettiği belirtiliyor.

Independent gazetesinin manşetinde ise İngiltere'de öğretmenlerin maruz kaldıkları taciz var. 7,500 öğretmen arasında yapılan araştırmaya göre, her beş öğretmenden en az biri hakkında, öğrencisi ya da veli tarafından sosyal medyada aşağılayıcı yorumlar yapılıyor. Bazı yorumların cinsel hakarete ve ölüm tehditlerine kadar vardığı belirtiliyor.

"Orta Doğu mafya bölgesi olacak"Robert Fisk ise gazetedeki yazısında, Orta Doğu'nun Osmanlı İmparatorluğu'nun dağılmasından bu yana asla olmadığı şekilde bütünleşmiş olduğunu söylüyor. Ancak Fisk'e göre bölgede devletlerin üstünde birleşilen tek bir güç var, o da para. Ve Fisk, ileride bölgenin saldırgan bir hilafet değil, "parayla idare edilen bir mafya bölgesi" olacağını iddia ediyor.

Gazetedeki bir diğer yazıda ise, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın "2017'deki seçimlere kadar işsizlik azalmazsa, tekrar aday olmam ve seçilmem için bir neden de kalmaz" ifadeleri yer alıyor. Hollande'ın seçimden üç yıl önce böyle bir açıklama yapması, "daha önce benzeri görülmemiş" bir tavır olarak tanımlanıyor. Yazıda, Holande'ın siyasi kariyerini, haklı çıkmak için tehlikeye attığı yorumu yer alıyor.

OECD'den iyimser çevre raporu**Times** gazetesinde yer alan bir habere göre, ülkelerin hızlı gelişimi ve güçlü büyümesi doğayı koruyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) yayımladığı rapora göre, ekonomik büyüme, çevre bilinci ve korumasıyla birlikte gelişecek ve iklim değişikliğine uygun enerji kaynakları kullanılacak.

Gazetede yer alan diğer bir haberde ise İskoçya'nın bağımsızlık referandumuyla ilgili. Son anketler, İskoçya'nın bağımsızlığına "Hayır" diyenlerin oranının yüzde 42'ye gerilediğini, "Evet" diyenlerin ise yüzde 38'e ulaştığını gösteriyor. Gazete, eski İngiltere Başbakanı Gordon Brown'un da, güçlenen bağımsızlık talebine karşı "Birlikte Daha Güzel" kampanyası kapsamında ilk konuşmasını bugün yapacağını yazıyor.

Times'ta 10 aydır Devlet Başkanı Beşar Esad karşıtı güçler tarafından tutulan ve bu hafta kurtarılan Fransız gazetecilere de geniş yer veriliyor. Haberde gazetecileri karşılayan Fransa Başkanı François Hollande'ın "Esad rejimi, uluslararası taleplere karşı geliyor ve hala Suriye'de kimyasal silah kullanıyor" dediği belirtiliyor.

Daily Telegraph gazetesinin ilk sayfasında, İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'in 88. yaş günü sebebiyle David Bailey tarafından çekilen fotoğrafı yer alıyor.

Birmingham'da "cinsiyet ve din ayrımı" iddiasıGazetede yer alan bir diğer haber ise İngiltere'nin Birmingham şehrindeki bazı okullarda "İslami komplolar kurulduğu" iddiaları. Yetkililerin 18 okulu inceleyeceği belirtilen haberde, bu okullardaki öğretmenlerin cinsiyete göre sınıfları ayırdığı ve Müslüman olmayanları ayırdığı iddia ediliyor. Okullardaki iddiaların doğrulanması halinde baş öğretmenlerin ve valilerin görevden alınabileceği belirtiliyor.

Daily Telegraph'da Güney Kore'de batan gemiyle ilgili bir haber de yer alıyor. Haberde, savcıların yaptığı açıklamaya yer veriliyor. Buna göre gemide görevli 20 mürettebat elemanı, savcılara acil durumla ilgili hiçbir eğitimden geçmediklerini itiraf etmişler. Haberde ayrıca tüm cesetlerin çıkarılmasının iki ya da üç hafta daha sürebileceği belirtiliyor.

"ABD'nin BRICS ülkeleriyle ilişkileri soğuyor"**Financial Times** gazetesinin iç sayfalarında yer alan Edward Luce'ın yazısı, "Obama nasıl arkadaşlarını ve BRICS ülkelerindeki etkisini kaybetti?" başlığını taşıyor. Luce, "BRICS" ülkeleri olarak anılan Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın ABD ile soğuyan ilişkilerine dikkat çekiyor ve nedenlerini soruyor. Bazı anlaşmazlıkların kaçınılmaz olduğunu belirten yazar, Rusya-ABD ilişkilerinden bahsediyor ve Putin'in başkanlığı ile ilişkilerin zayıfladığını kaydediyor.

Obama'nın Çin'le yakınlığını kaybetmesine neden olarak "birlikte küresel sorunlara çözüm bulma" teklifi gösteriliyor. Yazara göre, zaten iç sorunlarıyla boğuşan Çin, Obama'nın bu yaklaşımını geri çeviriyor. Yazar ayrıca Amerika karşıtı söylemlerin Çin'de giderek yükseldiğine de dikkat çekiyor.

Yazıda, Edward Snowden'ın Ulusal Güvenlik Dairesi'nden bilgileri sızdırmasının, Brezilya ile sorunların başlangıcı olduğu ve o zamandan bugüne ilişkilerin düşüşe geçtiği belirtiliyor. Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff'in bu sızdırma olayı üzerine ABD'ye gezisini iptal ettiği hatırlatılıyor.

Hindistan Başkanı Manmohan Singh'in 2002'deki Müslüman karşıtı katliam nedeniyle hala vize alamaması ve ABD'ye gidememesinin de, iki ülke arasındaki ilişkileri soğuttuğu ve çözülmesi gerektiği belirtiliyor. Yazıda, ilişkilerin ABD'nin Hindistan Büyükelçisi Nancy Powell'ın "istenmeyen kişi" olduğu gerekçesiyle istifa etmesiyle iyice gerildiği kaydediliyor.

ABD ile normal ilişki kuranın sadece Güney Afrika olduğu ifade edilen yazıda, bu iki ülke için yine de "yakın" denemeyeceği belirtiliyor.

Özellikle ABD'nin giderek azalttığı askeri gücü ve uluslararası kontrol gücü olma konusundaki isteksizliği, yazar tarafından bunların sebebi olarak gösteriliyor. Yazıda gösterilen diğer bir sebep ise ABD'lilerin ülkelerinin uluslararası sorumluluğundan duydukları hoşnutsuzluk.

Luce, büyüme hızları yavaşlasa da BRICS ülkelerinin hala ABD'den daha hızlı büyüdüğüne ve bu ülkelerin kendi aralarındaki iletişimin geliştiğine dikkat çekmiş.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler