HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

25 Mayıs İngiltere basın özeti

AB referandumu İngiltere gazetelerinin ana gündem maddesi olmaya devam ediyor. Bugün manşetlerde generallerin 'AB'den çıkalım' çağtısı var. Türkiye'de açıklanan yeni kabineye dair yorumlar da gazetelerde.

25 Mayıs İngiltere basın özeti

AB referandumu İngiltere gazetelerinin ana gündem maddesi olmaya devam ediyor. Bugün manşetlerde generallerin 'AB'den çıkalım' çağtısı var. Türkiye'de açıklanan yeni kabineye dair yorumlar da gazetelerde.

Independentgazetesi ülkenin en itibarlı general ve amirallerinin AB'den çıkışa destek verdiğini aktarıyor:

"Onlarca general ve amiral AB'yi 'anti demokratik ve yasadışı' olarak tanımladı ve bir dönem SAS komandolarının komutanlığını yapmış olan General Michael Rose 'AB, İngiltere'nin muahreebe kabiliyetinin ciddi biçimde altını oydu' dedi.

"Deniz Kuvvetleri'nin eski komutanı Amiral Richard Haeslip ise "AB'nin bizi 70 yıl boyunca savaşlardan koruduğu iddiası tamamen bir masal' yorumunu yaptı.

"Generallerin açıklamaları, Mali Araştırmalar Enstitüsü'nün yayınladığı AB'den ayrılma senaryosu raporunun hemen ardından geliyor. Raporda İngiltere'nin AB'den çıkması durumunda kemer sıkma politikalarının 2 yıl daha devam edeceği öngörülüyor.

"Aynı raporda AB'den çıkılırsa hükümetin 2019-2020 yıllarına kadar 20 ila 40 ilyar sterlin kemer sıkması gerekeceği ifade ediliyor."

'AB projesi Titanik gibi'**Daily Telegraph**gazetesindeyse 2004'te İngiltere'nin Irak birliklerinin komutanı olan General Tim Cross'un makalesi yer alıyor. Cross, AB projesini Titanik'e benzetiyor ve "Hâlâ vaktimiz varken güverteyi terk etmeliyiz' diyor:

"Referandum tartışmalarının en acı tarafı fazlasıyla dar görüşlü olması. Kimse kafasını kaldırıp 23 Haziran'dan sonrasını göremiyor mu? Kimse gelecek 10 yılda İngiltere'nin uluslararası alanda oynayacağı role dair fikir yürütemiyor mu? Uzun vadeli bir vizyona ihtiyacımız var.

"Ülkemizin tarihi bize küresel müttefikler ve küresel ticaret ortaklrı verdi. Ülkemizin geleceğini 28 hükümetin taleplerini ve görüşlerini aynı anda ele almaya çalışan bir yapıya teslim edemeyiz.

"Korkulara ve sindirme politikalarına boyun eğmenden AB'den çıkış yönünde oy kullanmalı ve 21. yüzyılın lider ülkelerinden birisi olmalıyız."

'Binali Yıldırım yatırımcılara güven aşılamaya çalışıyor'**Financial Times**gazetesi, yeni Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı kabinede Mehmet Şimşek ve Naci Ağbal'ın yerlerini korumasının yatırımcılar açısından rahatlatıcı bir gelişme olduğu ifade ediliyor:

"Gücün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın etrafında toplanması ve basın kuruluşlarıyla muhalif milletvekilleri üzerindeki baskıların artması hem yatırımcıları hem de Türkiye'nin Avrupalı ortaklarını rahatsız ederken, yıldırım Şimşek'i ekonomide sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak kabine tutarak yatırımcılara güven aşılamaya çalıştı.

"Yıldırım konuşmasında 'Yatırımcının önüne turkuvaz halı sereceğiz' dedi.

Yatırımcılar Şimşek'i ekonomik reformların en önemli savunucusu olarak görmeye devam ediyor.

"Kabinenin açıklanmasının ardından Türk hisse piyasası yükselişe geçerken TL de ABD Doları karşısında yüzde 1'e yakın değer kazandı.

"Ancak Şimşek'in gerekli reformları hayata geçirip geçiremeyeceği ise henüz net değil. Yeni Başbakan Yıldırım hükümetin önceliğinin yeni Anayasa olduğunu açıkça dile getirmişti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler