HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

2.5 milyon gürbetçi oy kullanabilecek

Yurt dışındaki vatandaşların, gümrüklerin yanısıra bulundukları ülkelerde de oy kullanabilmelerine yönelik yasa 18 Mayıs'ta yürürlüğe girerken, Dışişleri Bakanlığı'nın hazır olduğu ifade ediliyor.

-Yurt dışındaki Türklerin oy kullanmalarına olanak sağlayan yasanın yürürlüğe girmesinin ardından Dışişleri Bakanlığı, 100'den fazla ülkeden resmen izin isteyecek. Kamu düzeni kaygılarıyla daha önce Türklerin oy kullanmalarına pek sıcak bakmayan Almanya'nın ise, olumlu yanıt vereceği umuluyor. Seçmenlerin yoğun olacağı Almanya gibi ülkelerde "randevu" ile oy kullanılabilecek.

ANKARA (ANKA) - Yurt dışındaki Türk vatandaşlarının bulundukları ülkelerde oy kullanmalarına olanak sağlayan yasanın yürürlüğe girmesinin ardından, siyasi partiler bu ülkelerde örgütlenmek için kollarını sıvarken, yasanın uygulanmasında esas yükü taşıyacak Dışişleri Bakanlığı'nın Türk vatandaşlarının yaşadığı 100'den fazla ülkeden resmen izin isteyeceği belirtiliyor. Kamu düzeni gerekçesiyle daha önce Türkler'in oy kullanmalarına pek sıcak bakmayan Almanya'nın ise, olumlu yanıt vereceği umuluyor. Seçmenlerin yoğun olacağı ülkelerde "randevu" ile oy kullanılması öngörülüyor.

Başta Almanya'da olmak üzere, yabancı ülkelerde toplam 5 milyon civarında Türk'ün yaşadığı, bunların 2.5 milyonunun, Türk temsilciliklerinde kurulacak sandıklarda oy kullanabileceği hesaplanıyor.

Ancak yurtdışındaki Türkler'in sandık başına gidebilmeleri için ilgili ülkelerden resmen izin almak gerekecek. Bu çerçevede, Dışişleri Bakanlığı'nın, 100'den fazla ülkeden izin talep edececeği belirtilirken bazı ülkelerin olumsuz yanıt verebileceği de hesaba katılıyor.

-SEÇMENLERİN 1.5 MİLYONU ALMANYA'DA-

Buna karşın, seçmen sayısının 1.5 milyon civarında olacağı varsayıldığı Almanya'nın yaklaşımı konusunda Ankara'da iyimserlik var. Diplomatik kaynaklar, "Almanya'nın olumlu yanıt vereceğini umuyoruz" derken daha önce kamu düzeni konusunda endişlerini dile getiren Almanya'nın, alınacak önlemler anlatıldığında herhangi bir itirazının kalmayacağına inanılıyor.

-"RANDEVU" SİSTEMİ-

Nitekim, Türkiye'nin, özellikle Almanya gibi seçmenlerin yoğun olacağı ülkelerde almayı planladığı çeşitli önlemlerin arasında "randevu" ile oy kullanılabilmesi de bulunuyor.

Bu sistem, özellikle diplomatik misyon binalarının dışında uzun kuyrukları görmek istemeyen Almanya gibi ülkeler açısından düşünülüyor.

Ankara'nın, çeşitli ülkelerin vatandaşlarının Türkiye'de oy kullanmalarına izin verdiği anımsatılırken, Türk vatandaşlarının çok yoğun yaşadıkları ülkelerin makamlarından oy hakkının kullanılmasına yardımcı olmaları isteniyor.

-SANDIKLAR 38 GÜN AÇIK KALACAK-

Yurt dışındaki vatandaşlar, genel seçimler, Cumhurbaşkanı seçimi ve referandumlarda oy kullanabilecek. Yığınlar önlenmesi için seçim gününden 45 gün önceden başlayarak açılabilecek sandıklar 38 gün açık kalabilecek.

Sandıklardaki düzen, Türkiye'deki uygulama gibi olacak, güvenlik aynı biçimde sağlanacak ve siyasi partiler temsilcilerini bulundurabilecek.

Sarfların içine konulacak oylar, Türkiye'ye getirilip Yüksek Seçim Kurulu'nca sayılacak.

Öte yandan, yasada elektronik oy kullanma olanağını sağladığı ancak bu konudaki kararın YSK'ya bağlı olduğu belirtiliyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler