HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

25 yıl sonra İran'dan Yemen'e ilk uçuş

Yemen'in 1990 yılında birleşmesinden bu yana Tahran'dan gerçekleştirilen ilk doğrudan uçuşla ülkeye sağlık yardımı gönderildi.

25 yıl sonra İran'dan Yemen'e ilk uçuş

İran Kızılayı'nın gönderdiği yardımlar iki ülke başkenti arasında ilk kez düzenlenen direkt uçuş ile Sana'ya ulaştı.

Sana Uluslararası Havaalanı'nda resmi bir törenle karşılanan İran Havayolları'na ait Mahan Air firmasının Airbus A-310 tipi uçağı yerel saatle 13.00'da, VİP locasının önüne geldi. Yemen Sağlık Bakanlığı yetkilileri ve İran'ın Sana Büyükelçisi Seyyid Hasan Nam'ın karşıladığı uçaktaki sağlık yardımı, İran Kızılayı yetkililerinden teslim alındı.

Dört buçuk tonluk sağlık yardımı Husilerin kontrol altına aldığı Yemen Sağlık Bakanlığı tarafından kullanılacak.

Haftada toplam 28 uçuş

Yemen Havacılık ve Meteoroloji Kurumu Başkan Vekili Muhammed Abdulkadir ile İran Sivil Havacılık Kurumu Başkan Yardımcısı Kehred Kirmani arasında imzalanan ve bugün itibariyle yürürlüğe giren mutabakat, 'Yemenia' ile İran'ın Mahan Air şirketlerinden her birinin, iki ülkenin başkentleri arasında haftada 14 uçuş gerçekleştirmesini öngörüyor.

İki ülke arasındaki seferler, daha önce aktarmalı olarak yapılıyordu.

Cumhurbaşkanı Aden'de

Uzun süredir siyasi krizin yaşandığı Yemen'de hükümet ve Cumhurbaşkanı Hadi'nin Ocak ayında istifa ettiğini açıklamasının ardından, Ensarullah Hareketi adıyla bilinen Şii Husiler, 6 Şubat'ta meclisi feshetmişti. Husilerin siyasete silahlı müdahalesi ülkedeki siyasi kesimler tarafından darbe olarak nitelendirilmişti.

Söz konusu gelişmenin ardından Suudi Arabistan'ın yanı sıra Türkiye, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), ABD, Fransa, İngiltere gibi çok sayıda ülke, Sana'daki büyükelçilik faaliyetlerini askıya aldı.

Bu süreçte Husilerin başkent Sana'daki evinde gözetim altında tuttuğu Hadi, 21 Şubat'ta Aden'e gitmiş ve burada Cumhurbaşkanı sıfatını kullanarak yaptığı açıklamada, "Husilerin Sana'da kontrolü ele geçirdiği 21 Eylül'den itibaren alınan kararların geçerli olmadığını" ifade etmiş ve bazı valilerle görüşmelerde bulunmuştu.

Yemenli yetkililer, Körfez ülkeleri ve Batılı ülkeler İran'ı, "Suudi Arabistan'la girdiği bölge ülkeleri üzerinde nüfuz kurma mücadelesi çerçevesinde Husilere silah ve finans desteği sağlamakla" suçlarken, Tahran yönetimi bu iddiaları reddediyor.

Kaynak: AA

aljazeeraturk

Dinleme soruşturmasında 24 kişi serbest

Rusya'da öldürülen muhalif Nemtsov için gösteri

Netanyahu'nun tartışmalı ziyareti başlıyor

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler