HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

3 Eylül İngiltere basın özeti

Bu sabah İngiltere gazetelerinin hemen hemen hepsinin ana sayfa manşetinde, IŞİD'in ABD'li gazeteci Steven Sotloff'u 'öldürmesiyle' ilgili video var. Gelişmeyle ilgili habere analizler ve Sotloff'u anlatan portre yazıları eşlik ediyor.

Bu sabah İngiltere gazetelerinin hemen hemen hepsinin ana sayfa manşetinde IŞİD'in ABD'li gazeteci Steven Sotloff'u 'öldürmesiyle' ilgili video var.

Dün IŞİD'in elinde rehin tuttuğu ABD'li gazeteci Steven Sotloff'ın 'başının kesilmesi görüntüleri' yayımlanmıştı.

Videonun gerçekliği teyit edilmedi.

Videodaki militan bir İngiliz rehineyi de öldürme tehdidinde bulunuyor.

Başka bir ABD'li James Foley'nin infaz görüntüsündeki gibi bu videoda yer alan militan da İngiltere aksanıyla İngilizce konuşuyor.

'İnfaz' videosundaki İngilizce konuşan militan kim?İngiliz gazeteleri haberlerinde gazetecinin 'infazının' yanında bir İngiliz vatandaşının öldürülmekle tehdit edilmesine ve militanın kim olabileceği sorusuna da odaklanıyor.

Guardian'ın, militanın kimliğiyle ilgili haberinde özetle şu bilgilere yer veriliyor:

"Geçen ay, Amerikalı gazeteci James Foley'nin başının kesilmesini gösteren İslam Devleti videosunda da İngiliz aksanlı bir adam görülüyordu. Güvenlik kaynakları, her ne kadar dün ortaya çıkan filmdeki sesle iki hafta önce James Foley'nin katilini gösteren filmdeki ses arasında benzerlikler olsa da, şahsın büyük ölçüde siyah giysi arkasında gizlenmiş olduğunu söylüyor."

"Katil, başka Avrupalılar ve Amerikalıların yanında Suriye ve Irak'a savaşmaya giden tahminen 500 İngiltere vatandaşından biri. Ancak kimliğiyle ilgili medyadaki spekülasyonlara rağmen istihbarat servisleri kişinin kimliğini henüz belirlemiş değil."

Sotloff'un basketbol ve Arap kültürü sevgisiGazetede Steven Sotloff'la ilgili bir portreye de yer verilmiş.

Portrede Sotloff'un kendisini 'standup filozof' olarak tanımladığı, ABD'nin Miami kentinden olduğunu, Miami Heat basketbol takımının tutuklu bir taraftarı olduğunu belirtiliyor.

31 yaşındaki Sotloff'un 'Arap baharının yaşandığı ülkelerde eylemlilik süreci sırasındaki iyimserliği de sonrasındaki daha az mutlu dönemleri de aktardığı' belirtiliyor.

Portrede görüşüne yer verilen meslektaşları ise Sotloff'un tehlikeli yerlere gitmekten çekinmeyen cesur biri olduğunu söylemiş.

Independent'ta haberle birlikte yer alan bir analizde videodaki tehdit sözleri üzerinden gidilerek İngiliz vatandaşı bir rehinenin öldürülmesinin ne tür sonuçları olabileceği ele alınmış.

Andrew Grice imzalı analizde kamuoyu yoklamalarında İngiliz halkının yalnızca yüzde 35'inin İngiltere'nin IŞİD'e yönelik havadan bir askeri operasyon yapmasını desteklediği hatırlatılıyor.

Grice, bir İngiliz vatandaşının öldürülmesi durumunda kamuoyunda görüşünün de değişebileceğini söylüyor.

Grice ayrıca geçen yıl Suriye'yi havadan vurma planına hayır oylarıyla karşı çıkarak hükümetin bu planını hayata geçirmesine engel olan milletvekillerinden bir bölümünün bu kez, IŞİD'e yönelik böyle bir operasyon önerisine destek vereceğini söylüyor.

Guardian gibi Times'ta da Sotloff'un bir portresi var.

Times portrede Sotloff'un derin bir Arap kültürü sevgisine sahip olmasına vurgu yapmış.

Gazete, Sotloff'un çok sevdiği şeylerden birinin basketbol bir diğerininse Orta Doğu olduğunu aktarıyor.

IŞİD'in Hollywood efektlerini kullanan propaganda videolarıTimes'ta yer alan haberde IŞİD'in kendisine yeni üyeler kazanmak videolar ürettiği ve bunlarla potansiyel yeni savaşçılarını cezbettiği belirtiliyor.

Haberde bahsedilen videolar IŞİD'in infaz videolarından ziyade profesyonel olarak çekilmiş ve edit edilmiş propaganda videoları.

Uzmanlar bu propaganda videolarında Hollywood tarzı efektlerin de kullanıldığını söylüyor.

Gazeteye konuşan bazı uzmanlar, IŞİD'in kafa kesme görüntülerinin ters teptiğini gördüğünü, kendisi açısından bir imaj problemi oluştuğunu, bu yüzden bu tür görüntülerin artık çok fazla kaydedilmesi ve yayılmasını istemediğini söylüyor.

Daily Telegraph'ta yine ana haberin yanından yer alan bir haberde Sotloff'la ilgili videonun nasıl yayıldığıyla ilgili ilginç detaylara yer veriliyor.

Sotloff videosunu ilk kez bir ABD şirketi yaydı iddiasıHabere göre video önce ABD'deki bir özel istihbarat şirketi tarafından yayınlanmış gözüküyor.

Haberde cihatçıların eylemliliklerini izleyen ve ABD istihbarat servisleriyle yakın ilişkisi bulunan SITE Intelligence Group adlı şirketin uzmanlarının videoyu bir dosya paylaşım sitesinde buldukları ve daha sonra kendi kayıtlı kullanıcı listesine gönderdikleri belirtiliyor.

Listede terörizm uzmanı hükümet yetkilileri, gazeteciler ve akademisyenlerin bulunduğu aktarılıyor.

Haberde IŞİD'le bağlantılı bazı Twitter kullanıcıların videonun bu şekilde ortaya çıkmasına şaşırdığı da aktarılmış.

Daily Telegraph, James Foley'nin infazını gösteren videonunsa farklı bir şekilde yayıldığını, önce YouTube'e yüklendiğini daha sonra IŞİD hesaplarından yaygınlaştırıldığını belirtiyor.

Nato zirvesiİngiliz gazetelerinde bugün, 4-5 Eylül'de Galler'de yapılacak Nato zirvesiyle ilgili haber ve yorumlar da var.

Independent, editoryal görüşlerini yansıtan sayfasında 'uluslararası anlaşmalara uymayan Vladimir Putin yönetimine karşı' Nato'ya Doğu Avrupa'ya askeri birlik konuşlandırması çağrısı yapılıyor.

Nato toplantısına dair önerilerde bulunan bir diğer gazete ise Financial Times.

Gazetenin editoryal görüşlerini yansıtan bölümündeki yazıda ABD Başkanı Barack Obama'ya çağrı yapılıyor.

FT'ye göre Obama, Nato zirvesini bütün dünyaya da mesaj verecek aktif bir dış politika hamlesi için kullanmalı.

Gazete, Obama'dan öncelikle geniş bir dış politika vizyonunu yansıtmasını, ABD'nin bir süper güç olduğunu ve böyle kalması için gerekeni yapacağını açıklamasını önermiş.

İkinci olarak Obama'dan dış politika ekibini değiştirmesini, yeni ve deneyimli üyeler katmasını istemiş.

FT ayrıca Obama'ya demokratik dünyadaki tüm halklara birliktelik çağrı yapmasını da önermiş.

Gazete, 'IŞİD, Putin ve diğer sorunlara' karşı en güçlü koalisyonlar kurulmasının ve en iyi stratejinin uygulanmasının yolunun ABD'nin dostları ve müttefiklerinin işbirliğinden geçtiğini ancak bunun için öncelikle hakiki bir liderlik gerektirdiğini belirtiyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler