HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

3 soruda: Türkiye'de 'yeni devlet' tartışması

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) eski Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) üyesi Ayhan Oğan'ın bir tartışma programında "yeni bir devlet kurduklarını" söylemesi, hem AKP hem de muhalefetin eleştirilerine neden oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet yetkilileri, üst üste yaptıkları açıklamalarla Oğan'ın beyanlarının kendilerini bağlamadığını söyledi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hükümeti Oğan'ın açıklamalarını cesaretlendirmekle suçlarken, partinin milletvekilleri Oğan hakkında suç duyurusunda bulundu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise, "yeni devlet" söylemini 15 Temmuz darbe girişimini planlamakla suçlanan Fetullah Gülen hareketi ile ilişkilendirerek tepki gösterdi.

Peki bu tartışma nasıl gelişti?

_**

**_

_Yeni devlet tartışması nasıl başladı?_

Geçen hafta CNN Türk televizyonundaki bir tartışma programına katılan Ayhan Oğan, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yaşanan süreçte "yeni bir devlet kurduklarını" söyledi.

Programa katılan CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı'nın OHAL uygulamalarına yönelik eleştirilerine tepki gösteren Oğan, "Bu halk bir devrim yaptı. Vesayet sistemini bitirdi. Şimdi biz yeni bir devlet kuruyoruz. Beğenin beğenmeyin, bu yeni devletin kurucu lideri Tayyip Erdoğan'dır" ifadelerini kullandı.

CHP'li Atıcı'nın "Atatürk'ün kurduğu Türkiye cumhuriyetini ne zaman yıktınız da yeni devleti kuruyorsunuz?" sorusu karşısında Oğan şu yanıtı verdi:

"15 Temmuz'daki devlet içerisindeki odaklanmış bütün vesayet mekanizmaları darmadağın oldu. Bürokratik oligarşinin hakim olduğu devlet sistemi bitmiştir. Siyasi görüşünüz ne olursa olsun, temel bir kimliği vardır 15 Temmuz'un. O kimlik de, milli ve yerli kimliktir. Yeni kurulan oluşumun misyonu ve vizyonu da budur."

Oğan eleştirilerin ardından Yeni Akit gazetesine bir röportaj vererek, sözlerinin "çarpıtıldığını" söyledi. Ancak ne sosyal medyada, ne de hükümet ve muhalefet yetkilileri arasında bu tartışma bitti.

AKP'NİN TAVRI NE OLDU?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet yetkilileri, Oğan'ın beyanlarının AKP'yle bağlantısı olmadığını vurguluyor.

Pazar günü Sivas'ta bir toplu açılış törenine katılan Başbakan Binali Yıldırım da, Oğan'ın açıklamasının AKP'yi "bağlamayacağını" söyledi.

Yıldırım, " Türkiye Cumhuriyeti devleti, 29 Ekim 1923'te kuruldu. O da Osmanlı Devleti'nin devamı olarak kuruldu. 16 Türk devleti var, bu Türk devletlerinin hepsi birbirinin devamıdır. Bazı televizyon programcılarının, yorumcularının söylediği laflar, bizim partimizi bağlamaz" diye konuştu.

Twitter'dan yaptığı bir dizi açıklamada T.C. Anayasası'nın ilgili maddelerini sıralayan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da, "Hükümetimizin görüşlerini oluşturanlar ve açıklayanlar bellidir. Bunların dışındaki beyanlar; sadece beyan sahibini bağlar" ifadelerini kullandı.

Salı günü Rize'de parti il yöneticilerine seslenen Erdoğan ise, "Bizim Türkiye Cumhuriyeti'nden başka devletimiz yoktur. Kim ne derse desin hikaye!" ifadelerini kullandı.

3. MUHALEFET NASIL TEPKİ GÖSTERDİ?

Muhalefet liderleri ve parti temsilcileri, yaptıkları açıklamalarla Oğan'ın 'yeni devlet' söylemini sertçe eleştirdi. Bunun üzerine AKP, partileri aleyhine bir kampanya başlatıldığını söyledi.

CHP'li milletvekilleri, il savcılıklarına dilekçe vererek Ayhan Oğan hakkında suç duyurusunda bulundu. Oğan, 'Anayasayı ihlal', 'vatana ihanet', 'devleti bölmek' ve 'halkı kin ve nefrete teşvik etmek' gibi suçlamalarla karşı karşıya.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "densiz" ve "ahlaksız" olarak nitelediği Ayhan Oğan'ın bu beyanlarına AKP'nin "cesaret verdiğini" savundu.

Salı günü Ankara'da CHP'li belediye başkanlarıyla buluşan Kılıçdaroğlu "Cumhuriyetten intikam almak istiyorlar. Atatürk'ten intikam almak istiyorlar" dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

"Densiz bir kişi, ahlaksız bir kişi, tarihine saygı duymayan bir kişi. Kabahat onda değil, ona söyletende. Partisinin genel başkanı bir konuşsun bakalım, ne diyor? Kendi tarihine ihanet eden bir kişi düşünün ve ihanet eden kişinin hala korunduğunu düşünün. "

Grup Başkanvekilimiz @eczozgurozel, AKP’li Ayhan Ogan’ın “yeni devlet kuruyoruz” açıklamasına sert tepki gösterdi, savcıları göreve çağırdı. pic.twitter.com/VHYyV0KNlN

— CHP


En Çok Aranan Haberler