HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

5 başlıkta İzlanda futbolu

Teknik direktörlerinden biri diş hekimi, nüfusu küçük bir İngiliz kenti kadar ve antrenmanlarını kapalı salonlarda yapmak zorundalar. İşte İngiltere'yi eleyip çeyrek finale çıkarak büyük sürpriz yapan İzlanda futbolu hakkındaki bazı gerçekler.

5 başlıkta İzlanda futbolu

İzlanda, EURO 2016'da İngiltere'yi 2-1 yenerek çeyrek finale çıkmayı başardı. İzlanda çeyrek final yolunda Avusturya'yı, eleme grubu maçlarındaysa Hollanda, Türkiye ve Çek Cumhuriyetini yenmişti.

İşte Fransa'da birçok kişinin beklentisinin üzerinde performans sergileyen İzlanda futbolu hakkında beş gerçek.

1- Teknik direktörlerden biri diş hekimiHeimir Hallgrimsson futbol takımını yönetmesinin dışında bir de diş hekimliği yapıyor. Hallgrimsson'un ofisi Heimaey adlı 13 kilometrekarelik bir adada. Sadece beş bin kişinin yaşadığı adada milyonlarca kutup martısı yaşıyor.

Hallgrimsson EURO 2016'dan sonra takımı tek başına yönetmeye başlayacak.

Turnuvada takımı birlikte yönettiği Lars Lagerback ise diş hekimi, doktor ya da postacı değil. İsveçli profesyonel bir teknik direktör. Lagerback daha önce Nijerya ve İsveç'i de çalıştırmıştı ve oyun stilinde İzlanda mağlubiyetinin ardından istifa eden İngiliz menajer Roy Hodghson'ın etkisi olduğunu söylüyor.

2- İzlanda'nın nüfusu Leicester kadarEURO 2016 için 30 bin İzlandalı taraftar bu ülkeye gitti. Bu aynı zamanda tam olarak 332 bin 529 nüfuslu ülkede her 10 kişiden birinin takımlarına destek için Fransa'ya gittiği anlamına geliyor.

İzlanda'nın nüfusu ise aşağı yukarı İngiliz kentleri Leicester ya da Coventry kadar. İngiltere'nin nüfusu ise 50 milyonun üzerinde.

İzlanda geçmişte hiç bu kadar önemli bir turnuvaya katılma hakkı elde edememişti.

3- Antrenmanlarını kapalı salonlarda yapıyorlarİzlanda soğuk bir ülke. En sıcak ayın sıcaklık ortalaması 10 ila 13 derece. Ama daha da kötüsü İzlanda aynı zamanda karanlık bir yer. Aralık ayında gece neredeyse 20 saat sürüyor. Yani antrenman yapmak için ideal koşullar yok.

Dolayısıyla ülke, son 15 yıldır kapalı spor tesislerine büyük yatırım yaptı.

İzlanda Futbol Federasyonu her türlü hava koşulunda kullanılabilecek 30'dan fazla futbol sahası inşa etti. Bunların yedisi kapalı. Ayrıca 150'ye yakın daha küçük boyutta yapay çim serili futbol sahaları yapıldı.

Ancak bununla da bitmiyor.

Federasyonun Medya Sorumlusu Omar Smarason, UEFA'nın yardımıyla gelen kaliteli futbol hocalarının ülkenin yaşadığı peri masalında büyük rolü olduğunu söylüyor.

Smarason "Dört yaşından itibaren her çocuğun UEFA belgeli bir hocası oluyor" diyor.

Buna 15 yıl önce başladılar.

Smarason "Takımdaki birkaç oyuncu bu uygulamanın eseri. Bu takım kesinlikle iyi bir kuşak" diye de ekliyor.

4- Kalecileri film yönetmeniHannes Halldorsson profesyonel futbol kalecisi olmadan önce film yönetmeniydi.

2012'de İzlanda adına Eurovision Şarkı Yarışmasına katılan şarkının klibini yönetmişti.

Ancak Greta Salome ve Jonsi'nin seslendirdiği şarkı Azerbaycan'da yapılan yarışmada 20. olabildi.

İzlanda Eurovision'a 20 kez katıldı ancak hiç kazanamadı.

5- Spiker işini kaybettiSpiker Gudmundur Benediktsson'un İzlanda'nın Avusturya'ya attığı son dakika golünden sonraki sevinci internette büyük ilgi görmüştü.

Ancak bu şöhret kendisine pek yaramadı.

Bundan birkaç gün sonra aynı zamanda Rj Reykjavik kulübünde teknik direktörlük yapan Benediktsson bu görevinden ayrılmak zorunda kaldı.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler