HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

AA: PYD Menbiç'te özerklik ilan etti

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, PKK'nın Suriye kolu PYD, bu ülkenin kuzeyindeki Menbiç ilçesinin idaresini üstleneceğini iddia ettiği sözde 'sivil yönetim' kurdu.

AA: PYD Menbiç'te özerklik ilan etti

Terör örgütü PYD/PKK, Menbiç'te sözde yönetim ilan etti. Menbiç'teki gelişmeler ilk olarak, Suriye-Türkiye sınırındaki Kobani ilçesinde terör örgütü PYD/PKK'nın sözde sorumlusu Ewwas Eli'nin, Rus basınına yaptığı açıklamayla ortaya çıktı. Eli, Menbiç'te örgütün "özerk yönetim kuracağı"nı açıkladı.

ÖRGÜTÜN SOSYAL MEDYA HESAPLARINDAN YAZILI AÇIKLAMA

Ardından, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından Menbiç'te tertiplenen organizasyonda, günlük hizmetleri sağlayıp yönetimi üstleneceği iddiasıyla sözde sivil yönetim kurulduğu ilan edildi. Açıklama, örgütün sosyal medya hesaplarından yazılı olarak yapıldı.

Türkiye'ye yönelik karalayıcı konuşmaların yapıldığı toplantıda, ABD’ye teşekkür edildi.

ABD, MENBİÇ'TE SET OLUŞTURMUŞTU

Örgüte askeri yardımları devam eden ancak bunu inkar eden ABD'nin özel kuvvetleri, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Özgür Suriye Ordusu'nun Menbiç'e yönelmesinden endişe ederek ilçenin kuzeyinde set oluşturmuştu.

RUSYA VE ABD KORUMASINDA!

ABD ile koordineli hareket eden Rusya da örgüt ve Beşar Esad rejimine arabuluculuk yaparak, Menbiç'in batısındaki Fırat Kalkanı güçlerinin önününde rejim güçlerinin set kuracağını ilan etmişti.

Böylece Menbiç'teki terör örgütü varlığı, Fırat Kalkanı'na karşı ABD, Rusya ve Esad rejiminin korumasına alınmıştı.

REUTERS: SURİYELİ KÜRT GRUPLAR ÖZERKLİK HEDEFLERİNİN ABD TARAFINDAN DESTEKLENECEĞİNİ UMUT EDİYOR

Öte yandan, Reuters'ın Menbiç değerlendirmesine göre, Türkiye, Washington'a Ankara'nın Kürt nüfuzu konusundaki endişelerini hafifletecek bir anlaşma için baskı yapmaya devam ediyor. Diğer yandan da Suriyeli Kürt gruplar, Washington'un daha önce olduğundan daha güçlü şekilde arkalarında olduğunu düşünüyor ve sonunda özerklik hedeflerini destekleyeceğini umut ediyor.

Suriye savaşında en karmaşık cephelerden bir tanesi olan kuzeydeki çatışmalarda, son haftalarda IŞİD'in geniş bölgelerden geri çekilmesi veya yenilgiye uğramaları sonucu hızlı bir ilerleme kaydedildi.

Rusya'nın desteklediği Suriye ordusu bundan faydalanarak Fırat Nehri'ne doğru bir koridor açtı ve Halep'e giden su rezervlerini güvence altına almanın yanında Türkiye'ye rağmen Kürtlerle sessiz bir ittifak oluştuğunun sinyallerini verdi.

'UMUTLAR SÖNMEYE BAŞLADI'

Ankara, ise Washington'u Kürtlerden desteğini çekerek Rakka'ya yapılacak nihai operasyon için desteğini Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) vermesi yönünde ikna etmeye çalışıyor fakat buna yönelik umutlar son günlerde sönmeye başladı.

ABD ve Türkiye'nin bölgedeki farklı hedefleri Menbiç üzerinden ortaya çıkarken, ABD'nin geçen hafta Menbiç ve çevresine asker konuşlandırması Türkiye'nin kente yönelik bir adım atmasını engelledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, Türkiye'nin Menbiç'teki YPG varlığına yönelik hassasiyetini net bir biçimde yeniden dile getirirken, NTV televizyonunda yer alan ifadelerine göre "YPG'nin kanton hayallerinin gerçekleşmesine izin vermeyeceğiz. Menbiç'e gidersek ve PYD orada olursa, onları vururuz" dedi.

YPG ise geçtiğimiz yıl kentin ele geçirilmesine yardımcı olmasının ardından Menbiç'ten çekildiğini ve kontrolü Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) bıraktığını söyledi. Washington, stratejisini SDG etrafında inşa etti.

Pentagon, Menbiç'e güç göndermesinin ana hedefinin bölgedeki tarafların birbirleriyle çatışmalarını engellemek olduğunu belirtti.

ABD'de üst düzey bir general geçtiğimiz hafta YPG'yi güçlü bir şekilde savunarak, Türkiye'de gerçekleştirilen saldırılarla YPG arasında herhangi bir bağlantı olduğuna dair kanıt görmediğini belirterek Rakka'ya yapılacak nihai operasyonda YPG'nin de rol alacağı sinyalini verdi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler