HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

AB Bakanı Çelik'ten sert mesaj

AB Bakanı Ömer Çelik, basın toplantısında Türkiye-AB ilişkilerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Çelik'ten Avrupa Birliği'ne sert mesajlar geldi.

AB Bakanı Çelik'ten sert mesaj

"Avrupa Birliği cari açık veriyor" diye konuşan AB Bakanı Ömer Çelik'ten Avrupa Birliği'ne sert mesajlar geldi. Çelik, "AB'nin zihninde onlarca Berlin duvarı var" diye konuştu.

Çelik'in konuşmalarından öne çıkan ifadeler şöyle:

TÜRKİYE DOLAYLI OLARAK AVRUPA SINIRLARINI KORUMUŞTUR

Gece gündüz kendileriyle görüyorlar. Türkiye mücadele etmezse Avrupa sınırlarında DEAŞ'la mücadele etmek zorunda kalacaklar. Türkiye dolaylı olarak Avrupa'nın güvenliğini korumaktadır. Türkiye'nin gayreti sayesinde DAEŞ unsurlarından temizlenmiştir. TSK üstelik acı bir darbe girişiminden sonra NATO sınırlarından DAEŞ unsurlarından temizlemiştir. Dolayısıyla Türkiye'nin buradaki durumu çok net değerlendirilmesi gerekiyor.

AB'NİN UZUN ZAMANDIR BİR TÜRKİYE POLİTİKASI YOKTUR

Türkiye-AB ilişkelerinde AB bir vizyon ortaya koyması gerekiyor. Bu durum sürdürülebilir değil. Oturup da Brüksel'den karar verdiğiniz zaman bu karar çalışmıyor. En son bu gönüllü yerleştirme hem de göç konusunda alınan hiçbir karar uygulamaya geçmemiştir. Bu konularda en çok Fransa'dan ses çıkıyor. Ama görüyorsunuz orada köprülerin altında vatandaşlar yatmasın diye belediye tarafından kayalar yerleştirilmiş. Almanya'da 9 bin çocuğun kaybolmasından bahsediliyor. Bu çocuklar nasıl kayboldu? AB'nin uzun zamandan beri Türkiye politikası yok. Türkiye aynı zamanda AB'yle katılım müzakereleri yürüten bir ülke. Genişlemeden Sorumlu Komiserlik bir politika ortaya koyamıyor.

BUNLARI GÖRMEDİĞİMİZ TAKDİRDE EYLEM PLANI ÇIKMAZ

Bu komiser genişlemek üzere değil, genişlemeyi engellemek üzere politika yürütüyor. Temel sorun şudur; şu anda AB'nin politik birliğini sağlama konusunda en sıkıntılı günlerden geçtiğini düşünüyoruz. Bu zirve yılın ilk yarısında yapılsın. İkincisi de bundan sonra sözde, retorik düzeyde kalmayacak hangi konularda somut ilerleme sağlayacaksak onlar ortaya konsun. Türkiye ile olan somut ilişkinizi sadece terörle mücadele ve göçle mücadeleye indirgeyemezsiniz. Siz bu zirvede katılım adına ne üreteceksiniz? Vize serbestisi konusunda ne üreteceksiniz? Biz bunları görmek istemiyoruz. Bunları görmediğimiz takdirde eylem planının ortaya çıkması sözkonusu değildir.

AB KENDİ ZİHNİYETİNDE ONLARCA BERLİN DUVARI ÖRMÜŞ

AB'nin vizyonla ilgili bir cari açığı var. Bu cari açık sürdürülemez hale geldi. AB'den çıkmak isteyen İngiltere ile oraya girmek isteyen ülkeleri aynı kategoride görüyorsanız içe kapanan, ideolojik zihniyet olarak aşırı sağcıların inisiyatifine kalan, kendi zihniyetinde onlarca Berlin duvarının ortaya çıkmasını gösterir. Bu perspektifi kaybeden bir Avrupa'nın kendi birliğini sağlaması mümkün değildir.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler