HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

AB ile varılan anlaşma kapsamında ilk göçmen kafilesi Türkiye'ye geldi

Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye arasındaki sığınmacılara ilişkin anlaşmaya göre bugün başlayan uygulama kapsamında,

Yunanistan'dan göçmenlerin iadesine başlandı. Midille'den yola çıkan 131 kişilik ilk grup Dikili'ye geldi. Geri dönüşü çok sayıda yabancı gazeteci de Dikili'den takip etti. Sabah saatlerinde itibaren ilçede yoğun bir hareketlilik var...

Göçmenlerin her birisine yolculuk boyunca Frontex'e bağlı bir polis eşlik etti. Gemiler, birkaç kez sefer yaparak, mültecileri 100’erli gruplar halinde getirecek. Her seferde içinde mülteci sayısı kadar polis de bulunacak, Frontex gemisi de eşlik edecek.

İzmir'den yasadışı yollarla Midilli'ye geçen ilk mülteci kafilesi Türkiye'ye iade edildi. Geniş güvenlik önlemleri altında mültecileri taşıyan feribot Dikili Limanı'na yanaştı.

AB ile Türkiye'nin 20 Mart'tan sonra Avrupa'ya geçen mültecilerin Türkiye'ye iadesini öngören Geri Kabul Anlaşması'nın ilk uygulaması İzmir'de gerçekleşti.

20 Mart'tan itibaren Midilli adasına yasadışı yollardan geçtiği belirtilen bir grup mülteci Ayvalık-Midilli arasında yolcu taşıyan Nazlı Jale isimli feribotla Dikili Limanı'na getirildi. Liman'da günler öncesinde hazırlıklar yapan İl Göz İdaresi ekibine Kızılay ekipleri de destek verdi. Bir Sahil Güvenlik Botu feribota Türk Karasuları'na germesinden itibaren eşlik etti. Mültecilerin herhangi bir protestosunu önlemek için feribotta çok sayıda Yunanlı güvenlik görevlisinin de bulunduğu dikkat çekti. Yunanlı görevlilerin yüzlerini tıbbi maske ile kapattıkları da görüldü. Feribot, saat 09.15 sıralarında Dikili Limanı'na yanaştı.

PAKİSTAN UYRUKLU 131 KİŞİ

Sabah erken saatlerde Midilli Adası'ndaki Moria kampından, AB sınır güvenlik ajansı Frontex'e bağlı güvenlik güçleri eşliğinde limana getirilen 131 göçmen, kiralanan teknelerle İzmir'in Dikili ilçesine gönderildi.

Frontex yetkilisince yapılan açıklamada, 5 otobüsle limana getirilen göçmenlerin çoğunluğununPakistan uyruklu olduğu bildirildi.

Frontex tarafından kiralanan "Nazlı Jale" ve "Lesvos" adlı teknelerle taşınan sığınmacıların her birisine, bir Frontex polisi de yolculukta eşlik ediyor.

TÜRKİYE'YE GÖNDERİLECEK 6 BİN 156 KİŞİ VAR

Türkiye'nin anlaşma uyarınca bugünden itibaren göçmenleri geri almaya başlayacak olmasına rağmen, Ege Denizi’ndeki geçişler dün de durmadı.

Yunanistan Göçmen Krizi Koordinasyon Kurulu’nun açıklamasına göre, cumartesi günüsaat 07.30’dan dün (pazar) aynı saate kadar, Midilli’ye 364, Sakız’a 99, Sisam’a 22, Meis Adası’na da 29 olmak üzere 514 göçmen geldi.

Adalarda Türkiye’ye gönderilecek mülteci sayısı ise 6 bin 156. Ülke çapındaki sayı 52 bin 509.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler