HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ABD Ankara Büyükelçiliği'nden 'lobi' iddialarına yanıt

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nden bu kez de Büyükelçilik çalışanlarından birinin Hükümet aleyhine lobi yaptığına ilişkin iddialara yanıt geldi.

ABD Ankara Büyükelçiliği'nden 'lobi' iddialarına yanıt

Gazetecilere SMS yoluyla gönderilen Büyükelçilik açıklamasında, "Bazı basın yayın organlarında Amerikan elçiliği çalışanlarını hedef alan iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. Bir kez daha yinelemek gerekirse, hiç kimse bu tür kasıtlı iftiralarla Türkiye-ABD ilişkilerini tehlikeye atmamalıdır" dedi.

Yeni Şafak ve Sabah gazetelerinde bugün yayımlanan haberde, "Hem Gezi Parkı olayları, hem de İstanbul merkezli son operasyon öncesinde ABD Büyükelçiliği siyasi diplomatı Aswin Bijanki'nin bazı STK başkanlarına ziyaret gerçekleştirerek, onları hükümete karşı kurulacak lobiye dahil etmek istediği iddia edildi" haberi yer almıştı.

İddianın, Ankara Genç İşadamları Derneği Başkanı Abdullah Değer tarafından doğrulandığı da Yeni Şafak ve Sabah'taki haberlerde yer almıştı.

ABD'den flaş 'Ricciardone' açıklaması

Rüşvet operasyonu sonrası Türkiye’de Amerikan Büyükelçisi Frank Ricciardone’yi hedef alan suçlamaların ardından, ABD Dışişleri Bakanlığı sonunda yazılı bir açıklama yaptı. Sözcü Jen Psaki’nin imzasıyla yayınlanan bildiride “Türk medyasının bazı unsurları tarafından büyükelçimize, yönelik devam eden temelsiz saldırıları son derece rahatsız edici buluyoruz” denildi ve bu konudaki kaygıların Türk yetkililere de iletildiği açıklandı.

Washington yönetimi, Türkiye’de ABD Büyükelçisi Frank Ricciardone’ye yönelik devam eden suçlamaların ardından, bir hafta sonra Ricciardone’ye destek içeren yazılı bir açıklama yayınladı. Şimdiye kadar bu konuda sessiz kalmayı tercih eden ABD yönetimi, bu konudaki kaygılarını Türk yetkililere de ilettiğini belirtti.

Dün Hürriyet’e konuşan üst düzey bir ABD yetkilisinin “Tansiyonu yükseltmek istemiyoruz” açıklaması ve Dışişleri Sözcülerinden Noel Clay’in benzeri ifadeler taşıyan yazılı beyanatının ardından yapılan ve üst düzey kaygı belirtme amacı yaşıyan duyuruda şöyle denildi:

TÜRK HÜKÜMETİ GÜVENCE VERDİ

“Türk medyasının bazı unsurları tarafından büyükelçimize, diğer ABD yetkililerine (geçen hafta Türkiye’yi ziyaret eden İran yaptırımlarından sorumlu Hazine Müsteşarı David Cohen kastediliyor), uluslararası medya temsilcilerine ve Amerikalı kişi ve zümrelere yönelik devam eden temelsiz saldırıları son derece rahatsız edici buluyoruz. Amerikalı yetkililere yönelik bu türden suçlamalar hakkındaki kaygılarımızı Türk yetkililere bildirdik. Türk yetkililer, Büyükelçi Ricciardone dahil Amerikalı yetkililere yönelik yanlış suçlamalara itibar etmedikleri konusunda bize güvence verdiler.”

Psaki, açıklamasında Türk hükümetinin bu konudaki görüşüne dair soruların muhatabının ise yine Türk hükümeti olduğunu belirtti.

dünyadan haberler

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler