HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ABD Bağdat'a diye YPG'ye zırhlı araç gönderdi

ABD’nin YPG’ye verdiği zırhlı araçlarda hülle yaptığı ortaya çıktı. Bağdat’ta kullanmak için alınan araçlar uluslararası hukuk hiçe sayılarak Suriye’ye gitti.

ABD yönetimi tarafından PKK’nın Suriye kolu YPG’ye verilen zırhlı personel taşıyıcıların uluslararası hukuk kurallarına aykırı olarak izinsiz gönderildiği ortaya çıktı.

"PENTAGON’UN AÇIKLAMASIYLA ÖĞRENDİM"

Araçları üreten Kanada firması IAG’nin Türkiye Genel Müdürü Alper Alpay, yaptığı açıklamada, firmanın ABD’nin kendi ordusu için temin ettiği araçları Suriye’ye gönderdiklerini Pentagon’un açıklamasıyla öğrendiğini söyledi: IAG olarak sadece BM ve NATO tarafından onaylanmış ülkelerle çalışıyoruz. Herhangi bir terörist organizasyona araç satılması mümkün değil. Bunun denetimi, formatını BM’nin belirlediği son kullanıcı belgesiyle sağlanıyor. Satın alan ülke bu belgede araçları nerede kullanacağını beyan ediyor. Pentagon’un yaptığı açıklamada kendileri için aldıkları zırhlı araçları Suriye Koalisyonu’nun kullanımı için verdiklerini biz de basından öğrendik."

SEMELKA SINIR KAPISI’NDAN YPG’NİN HAKİM OLDUĞU ROJAVA’YA GEÇİRİLDİ

Vatan’ın edindiği bilgilere göre ABD yönetimi, Kanadalı firmanın ürettiği IAG Guardian tipi zırhlı personel taşıyıcılar için ‘son kullanıcı belgesini Irak’ın başkenti Bağdat’da bulunan birliklerinde kullanılma teminatıyla aldı. Satın alınan bu araçlar ya bir süre kullanıldıktan sonra ya da hiç kullanılmadan uçakla Kuzey Irak’taki Erbil’e gönderildi. Zırhlı araçlar ve beraberindeki silahlar, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin denetimi altındaki Semelka Sınır Kapısı’ndan YPG’nin hakim olduğu Rojava’ya geçirildi. Zırhlı araçlar buradan IŞİD yönetimi altındaki Rakka’nın kuzey doğusuna gönderildi.

SON KULLANICI BELGESİ NEDİR?

Zırhlı personel taşıyıcı olarak tanımlanan araçların ihracatında takip edilmesi gereken izin prosedürünün ilk adımı ‘son kullanıcı belgesi’. Satın alacak ülke araçların son kullanıcısı olduğunu, formatı BM tarafından oluşturulan bu belgeyle garanti ediyor. Son kullanıcı belgesi ithalatın yapılacağı ülkenin içişleri bakanlığı ile ihracatın yapılacağı ülkenin dışişleri ve savunma bakanlıklarının onayından geçtikten sonra ihraç edilebiliyor. Satılan araçlar yükleneceği yere kadar askeri eskort eşliğinde götürülüyor.

PENTAGON DOĞRULADI

ABD Savunma Bakanlığı geçtiğimiz ay YPG’ye zırhlı araç verildiğini doğruladı. Pentagon sözcülerinden Binbaşı Adrian Rankine Galloway, “Mevcut yetkiler çerçevesinde üstü zırhlı araçlar verdik. Bu araçlar, onları Rakka’ya ilerlerken EYP’lere karşı koruyacak” dedi.

BM DE KULLANIYOR

Tam teçhizatlı 10 asker taşıyabilen IAG Guardian APC 4x4 yüksek korumalı bir zırhlı araç. Araçın 360 derece dönen taretine makineli tüfek, füze ve bomba atar monte ediliyor. Araçta taktik tekerlekler, monitörlü termal görüntüleme kameraları bulunuyor. Yüksek balistik ve patlama direncine sahip zırhla donatılan aracın zemini de kara mayınları ve EYP’lere karşı koruması için tasarlandı. IAG Guardian’ları ABD Ordusu, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi, Malezya gibi ülkeler ile BM kullanıyor.

BURSA’DA DEĞİL BAE’DE ÜRETİLDİLER

IAG Türkiye Genel Müdürü Alper Alpay, “Zırhlı personel taşıyıcı olarak tabir edilen askeri araç modelleri sadece Birleşik Arap Emirlikleri’nde bulunan fabrikamızda üretiliyor. Araçlar ABD’ye BAE’deki fabrikamızdan ihraç edildi. Bursa’daki tesisimizde askeri zırhlı araçlar üretilmiyor. Bursa tesisimizde çalışan 43 kişilik kadromuzla sadece gizli zırhlı diye tabir edilen, dışarıdan bakıldığında zırhlı olduğu anlaşılmayan ve makam aracı olarak kullanılan sivil araçlara sonradan zırhlandırma işlemi yapıyoruz” dedi.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler