HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ABD basını DHKP-C eyleminden şaşkın

ABD medyası, Ankara'daki ABD Büyükelçiliğine saldırıyı DHKP-C üyesi Ecevit Şanlı'nın gerçekleştirdiğinin kesinleşmesi üzerine yoğun biçimde "DHKP-C nedir?" sorusuna yanıt arıyor.

ABD basını DHKP-C eyleminden şaşkın

NEW YORK/WASHİNGTON(ANKA) - ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'ne düzenlenen saldırıya geniş yer veren ve olası fail olarak ilk başta El Kaide üzerinde duran ABD medyası, kanlı eylemi DHKP-C üyesi Ecevit Şanlı'nın gerçekleştirdiğinin kesinleşmesi üzerine örgüte odaklanıyor. Geniş haber ve yorumlarda özellikle "DHKP-C nedir?", "Neden ABD'yi hedef alıyor?" gibi sorulara yanıt arayan ABD medya organları, "Olağan dışı şüpheliler" dediği örgütün hem Türkiye hem de ABD için daha çok sorun yaratabileceği değerlendirmeleri de yapıyor.

[

](https://www.mynet.com/canli-bomba-kargocu-kiliginda-gitmis-110100676377)

[

](https://www.mynet.com/canli-bomba-topraga-verildi-110100676446)

[

](http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/ankarada-patlama-canli-bomba-kargocu-kiliginda-gitmis/11357/1293526/)

-TİME: "OLAĞAN DIŞI SÜPHELİLER"-

Time dergisi, "Olağan dışı Şüpheliler" başlığını kullandığı analizinde saldırıdan sonra hâkim olan kargaşa arasında "İlk olarak olağan süpheliler"den yani "El Kaide"den sözedildiğine, sonra "PKK, bunun ardından da Suriye ve İran ve son olarak da aşırı milliyetçiler, kanundışı istihbarat unsurları ve yerli aşırı İslamcılar" üzerinde durulduğuna dikkat çekti.

Okuyuculara DHKP-C ve eylemlerine ilgili ayrıntılı bilgi veren Time, analizinde "DHKP-C'yi bombalamaya Suriye mi itti?" sorusuna Leligh Üniversitesi'nin öğretim üyelerinden Henri Barkey'in Suriye'nin saldırının ardında olması olasılığını dışlayan değerlendirmesine de yer verdi.

-NEESWEEK: "ÖRGÜT, TÜRKİYE VE ABD İÇİN DAHA ÇOK SORUN YARATABİLİR"-

Newsweek, "Türkiye'deki bombalamanın arkasında ne var?" sorusunu başlığa çıkardığı analizinde "uzun bir süreden beri uykudaki terör grubu" diye tanımladığı DHKP-C'nin 90'lı yıllarda iki ABD'li askeri müteahhidi öldürdüğünü, İstanbul'daki ABD Konsolosloğu'na roket attığını anımsattı. Newsweek, örgüt son dönemde "zayıflamış" olsa da "Hala ABD ve Türkiye için daha çok sorun yaratmaya yetecek bir gücü olabilir, özellikle iki ülkenin sınırın diğer tarafındaki Suriye'deki kaos ile mücadele ettikleri bu dönemde" diye yazdı.

-NYT: "BOMBACININ BAĞLANTISI VARSAYIMLARA MEYDAN OKUYACAK GİBİ"-

ABD'nin büyük gazetelerinden New York Times da "siyasi şiddet sicili olan Marksist" bir grup olarak değerlendirdiği DHKP-C için "Bombacı'nın küçük Marksist bir grupla bağlantılı olması, muhtemelen uluslararası terörün niteliği ve Amerika'nın yurt dışındaki çıkarları için riskler konusunda varsayımlara bir meydan okuma oluşturacak" yorumunu yaptı.

-WSJ: "DHKP-C ŞİDDETLİ AMERİKA KARŞITI"-

ABD borsa çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal da, ABD Ulusal Terörle Mücadele Merkezi'nin "sosyalist bir devlet istiyor ve şiddetli Amerika karşıtı" dediği DHKP-C örgütünün ABD'nin terör örgütleri listesinde yer aldığına dikkat çekerek grubun geçmişte intihar saldırılarına başvurduğunu kaydetti.

-WASHİNGTON POST: "GRUP, SURİYE İHTİLAFI İLE CANLANDI"-

"Terörist grup DHKP-C nedir?" sorusunu da soran basın organlarından Washington Post ise, örgütün 70-80 yıllarında çok daha etkin olduğunu o zamandan beri önemli bir etki kaybına uğradığını belirtti. Ancak örgütün Suriye ihtilafı ile birlikte bir canlanma yaşamış olabileceğini kaydeden gazete, "Türkiye'nin son dönemde Suriye konusunda ABD ile yaptığı işbirliği, gruba yeni bir var olma sebebi vermiş olabilir" değerlendirmesinde bulundu.


En Çok Aranan Haberler