HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ABD basınından nota yorumu: Türkiye’den kısasa kısas

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Washington ziyareti sırasında Türk Büyükelçiliği önünde patlak veren olaylara ilişkin olarak ABD Büyükelçisi John Bass'a sözlü ve yazılı protesto notası verilmesi, ABD'nin büyük gazetelerinde geniş yer buldu.

John Bass'ın Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmasını, "Türkiye, Washington protestosundaki kavgaya müdahale konusunda ABD Büyükelçisini azarladı" başlıklı haberle yansıtan New York Times gazetesi, Türk Dışişleri Bakanlığının kavga sırasında "iki Türk güvenlik görevlisinin göz altına alınmasını şiyaket etmek üzere ABD Büyükelçisini çağırdığını" yazdı.

NEW YORK TIMES: TÜRKİYE'DEN KISASA KISAS YANITI

Türk Büyükelçiliğinin bir yetkilisine atfen, söz konusu iki Türk güvenlik görevlisinin "sadece kısa bir süre için gözaltında tutulduğu ve ondan sonra Türkiye'ye döndükleri" belirtilen haberde "Sayın Bass'ın çağrılması, (ABD) Dışişleri Bakanlığının Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç'ı davet etmesine kısasa kısas bir yanıt gibi göründü" yorumunu yaptı.

NYT, bazı ABD'li siyasilerin Türk Büyükelçiliği önündeki kavgaya ilişkin görüntülerin kendilerini "şoke ettiği"ni söylediklerine, Senato'nun ağır toplarından John McCain'in de Türk Büyükelçisinin "sınır dışı edilmesini" istediğine dikkat çektiği haberinde "Türk hükümeti, Sayın Bass'ı çağırmakla birlikte sanki durumun tam bir diplomatik krize tırmanmasını önlemek istedi" diye yazdı.

WASHINGTON POST: BÜYÜKELÇİNİN ÇAĞRILMASI DİPLOMATİK ÇATLAĞI TIRMANDIRDI

Washington Post ise, "Türkiye, Erdoğan'ın korumalarına yönelik 'agresif eylemler' konusunda ABD'yi kınadı" sözlerini başlığa çıkardığı haberinde "Büyükelçi John Bass'ın çağrılması, şiddet olayı sonrası Türkiye ile ABD arasındaki diplomatik çatlağı önemli ölçüde tırmandırdı" görüşünü öne sürdü.

Amerikan ve Türk yetkililerin Türk Büyükelçiliği önündeki şiddetin nasıl patladığına ilişkin "çelişkili" açıklamalarda bulunduklarını kaydeden gazete, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı "eleştirilerin olayı hükümetinin yurt içinde protestolara ve muhalefete sert tutumunun bir göstergesi" olarak sunarken" Türk diplomatların ise yerel polisi suçladıklarını anlattı.

Gazete, "Tırmanan tartışma, tüm anlatımlara göre dostane olan Erdoğan ile Başkan Trump arasındaki görüşmenin tadını kaçırdı gibi" görüşünü dile getirdi, iki liderin Beyaz Saray'da yaptıkları açıklamalarda birbirine överken daha yakın ve verimli bir ilişki umutlarından söz ettiklerine" dikkat çekti.

Türkiye ile ABD arasındaki "çatlağın" aynı zamanda iki ülke arasında gerilimleri körükleyen, başta Suriye savaşı olmak üzere siyasi anlaşmazlıkları gözler önüne serdiği" yorumu yapılan haberde Trump Yönetiminin YPG'yi sılahlandırma kararının Türkiye'yi "kızdırdığı"nın altı çizildi. (ANKA)(CN/ORH)


En Çok Aranan Haberler