HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ABD Başkanı Obama Hindistan'da

YENİ DELHİ (AA) - ABD Başkanı Barack Obama, ziyaret için bulunduğu Hindistan'da Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına ve askeri geçit törenine katıldı.

Obama, üç günlük resmi ziyaretinin ikinci gününde başkent Yeni Delhi'de düzenlenen törene, eşi Michelle ile katıldı. Hindistan Başbakanı Narendra Modi tarafından karşılanan Obama'ya binlerce Hintli sevgi gösterisinde bulundu.

Devlet Başkanı Pranab Mukherjee'nin katıldığı ve renkli görüntülere sahne olan kutlamalarda, askeri geçit törenin ardından askeri jetler göster düzenledi. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi'nin Twitter hesabında törenle ilgili yazılan mesajda, Hindistan ordusundan kadınların oluşturduğu bir birliğin de ilk kez yer aldığı Cumhuriyet Bayramı geçit töreninin "etkileyici" olduğu belirtildi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice da Twitter aracılığıyla "Hindistan'ın müthiş çeşitliliğinin Cumhuriyet Bayramı töreninde sergilendiğini" kaydetti.

Barack Obama, Hindistan'daki Cumhuriyet Bayramı törenlerine katılan ilk ABD Başkanı oldu. Törenler sırasında 40 bin polis ve askerin görevlendirildiği bildirildi. Yeni Delhi hava sahası bu sırada iki saat süreyle ticari ve iş amaçlı uçuşlara kapatıldı.

Dünyanın en büyük askeri malzeme ithalatçısı olan Hindistan kendi savunma sanayi ürünlerini üretmeyi amaçlıyor. ABD Başkanı Barack Obama, ABD ve Hindistan'ın sivil amaçlı nükleer enerji anlaşması konusunda "dönüm noktasına" ulaştıklarını söyledi.

15 Ağustos 1947'de bağımsızlığını kazanarak İngiliz sömürgeliğinden kurtulan Hindistan'da 26 Ocak 1950'de ilk anayasa kabul edildi. Bu nedenle, her yıl 26 Ocak Hindistan'da Cumhuriyet Bayramı olarak kutlanıyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler