HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ABD Büyükelçiliği ve konsoloslukları 'Kristof Kolomb Günü' nedeniyle kapalı

ABD Büyükelçiliği ve konsoloslukları 'Kristof Kolomb Günü' nedeniyle bugün kapalı olacak. ABD Büyükelçiliği'nin resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği ile Konsoloslukları, 9 Ekim 2017 tarihinde Kolomb Günü dolayısıyla kapalı olacaktır" denildi. Öte yandan TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan Bloomberg HT yayınında, "ABD ile gerilim endişe verici ilişkiler normalleşmeli" açıklamasında bulundu."

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nden pazar günü akşam saatlerinde yapılan açıklamada, Türkiye'deki tüm büyükelçilik ve konsolosluklarda ziyaretçi sayısını asgari hale getirmek için vize hizmetlerinin askıya alındığı duyuruldu.

Açıklamada, "Son zamanlarda yaşanan olaylar, ABD Hükümeti'ni Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin ABD Misyonu'nun tesisleri ve personelinin güvenliğine ilişkin taahhütlerini yeniden değerlendirmek zorunda bırakmıştır. Söz konusu değerlendirme süresinde, Büyükelçiliğimiz ve Konsolosluklarımıza gelen ziyaretçi sayısını en aza indirgemek amacıyla, şu andan itibaren geçerli olmak üzere, Türkiye'deki tüm ABD diplomatik misyonlarındaki göçmen olmayan vize hizmetleri askıya alınmıştır" denildi.

TÜRKİYE'DEN MİSİLLEME

Bu karara tepki olarak Türkiye de aynı uygulamayı hayata geçirdi. Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'nden hemen hemen aynı ifadelerle yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Son zamanlarda yaşanan olaylar, Türk Hükümeti'ni, ABD Hükümeti'nin Türk misyonlarının tesislerinin ve personelinin güvenliğine ilişkin taahhütlerini yeniden değerlendirmek zorunda bırakmıştır. Sözkonusu değerlendirme süresinde, ABD’deki Büyükelçiliğimize ve Başkonsolosluklarımıza gelen ziyaretçi sayısını en aza indirgemek amacıyla, şu andan itibaren geçerli olmak üzere, ABD’deki tüm misyonlarımızdaki ABD vatandaşlarına yönelik vize işlemleri askıya alınmıştır. Sözkonusu uygulama etiket vizenin yanısıra e-Vize ve sınırda bandrol vize uygulamalarını da kapsamaktadır."

Ankara-Washington ilişkileri, ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu'nda çalışan bir Türk vatandaşının, Gülen yapılanmasına ilişkin soruşturma kapsamında tutuklanmasının ardından gerilmişti. ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, bu gelişmeden "büyük bir rahatsızlık" duyduklarını açıklamıştı.

KOLOMB GÜNÜ NEDENİYLE KAPALI

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği ile Türkiye'deki konsoloslukları bugün Kolomb Günü nedeniyle kapalı. ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, bu bilgiyi resmi Twitter hesabından yaptığı duyuruyla paylaştı.

TÜSİAD’DAN ABD AÇIKLAMASI

TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan Bloomberg HT yayınında, "ABD ile gerilim endişe verici ilişkiler normalleşmeli" açıklamasında bulundu.

ABD VİZE KRİZİ PATLAK VERDİ! KİMLERİ ETKİLEYECEK?

Washington ve Ankara'nın karşılıklı aldığı 'Başvuruları askıya alma' kararından, halihazırda, vizesi olanlar, ya da vize başvurusu yapıp onay alanlar etkilenmeyecek. Bunun dışında kalan ve seyahat etmek isteyen Türk ve ABD vatandaşları mağdur olacak.

Bugün, ABD'ye gitmek isteyen ve vizesi olmayan Türk vatandaşları, ABD Büyükelçiliği'ne ve Konsolosluğu'na giderek başvuru yapamayacak. Karar diplomatik dahil bütün pasaportlar için geçerli olacak. Türk vatandaşları diplomatik, turistik, iş, öğrenci, işçi ve gazeteci dahil hiçbir vizeyi ikinci bir karar açıklanana kadar alamayacak. ABD vatandaşları ise Türkiye'ye gelmek istediklerinde ya internet üzerinden e-vize başvurusu yaparak, ya da uçağa bindikten sonra Türk gümrüklerinde yani kapıda vize alabiliyorlardı. ABD vatandaşları da ikinci bir karara kadar, vize başvurusu yapamayacaklar. e-vize başvurusu için karar internet sitesinde uygulanmaya başlandı. Sistemden ABD uyruğu çıkarıldı.

Kapıda vize uygulamasının askıya alınması ise ivediklikle başlatılacak. Yetkililer, bugün Türkiye'ye inecek uçaklardaki ABD vatandaşların bundan etkilenmeyeceğini ancak hızla kararın uygulanacağını söyledi.

MİSİLLEMELER HATALARINA KADAR AYNI

Vize uygulamalarının askıya alındığı karşılıklı misillemelerin resmi açıklamalarında ABD'nin Türkiye'nin açıklamasının aynı ifadeler içermesi dikkat çekti. İki açıklamada da ‘indirmek' kelimesi yerine hatayla ‘indirgemek' yazılmıştı.

İstanbul'daki ABD konsolosluğunda bir çalışanın casuslukla suçlanarak tutuklanmasının ardından ABD ve Türkiye'nin karşılıklı olarak vize başvurularını süresiz askıya alması dünya basınında geniş yer buldu.

The Guardian:

Konsolosluk çalışanının ardından ABD Türkiye'deki vize başvuru işlemlerini durdurdu. İstanbul'daki konsolosluk ekibinden Türk bir çalışanın casuslukla suçlanması ‘konsolosluk personeli güvenliği' konusunda soru işaretleri oluşturuyor. İstanbul'da ABD konsolosluğu çalışanlarından birinin tutuklanmasının ardından ABD Türkiye'den yapılan tüm normal vize başvuru işlemlerini süresiz olarak askıya aldı.

Der Spiegel:

Tutuklanan ABD çalışanı ihtilaf yarattı. ABD ve Türkiye karşılıklı olarak vize başvurularını dondurdu. Ankara'daki ABD konsolosluğu artık Türk vatandaşlarına vize vermiyor. Şimdi Türkiye'den de bu karara yanıt geldi ve iki ülke vize başvurularını karşılıklı olarak durdurdu. Washington ve ABD genelindeki tüm Türk konsoloslukları da ABD vatandaşlarının vize başvurularını askıya aldı. Tek istisna ise göçmenlik başvuruları olacak.

Die Welt:

ABD ve Türkiye karşılıklı olarak vize başvurularını sınırladı. ABD konsolosluğu Türk vatandaşlarının vize başvurularını kesin bir şekilde kısıtladı ve bunu Twitter hesabından paylaştı. Kısa bir süre sonra Türkiye'nin ABD konsolosluğundan da yanıt geldi ve iki ülke ABD konsolosluğunun bir çalışanının İstanbul'da tutuklanmasının ardından karşılıklı olarak vizeleri durdurmuş oldu.

Le Monde:

ABD ve Türkiye vize hizmetlerini askıya aldı. Türkiye Pazar günü Washington'dan gelen benzer bir kararın ardından ABD vatandaşlarına vize vermeyi durdurduğunu açıkladı. Tek istisna ise göçmen vize başvuruları olacak. İki ülkeden yapılan açıklamalarda personellerinin güvenliğinin sağlanması konusunu ‘tekrar değerlendirebilmek' için karşılıklı olarak vizelerin askıya alındığı açıklaması yapıldı.

The New York Times:

ABD Türkiye'deki vize başvurularını askıya aldı ve Türkiye'den misilleme geldi. İstanbul'daki ABD konsolosluğundan bir çalışanın ABD'de yaşayan ve geçen yıl başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişiminin arkasında olduğu iddia edilen Fethullah Gülen'e bağlı bir casus olmakla suçlanarak tutuklanmasının ardından, Ankara'daki ABD konsolosluğu personellerinin güvenliğini tekrar değerlendirmek için vizeleri askıya aldığını duyurdu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler