HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ABD dünya silah piyasasını yönetiyor

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün (SIPRI) raporuna göre 370,7 milyar dolarlık dünya silah ticaretinin 209.7 milyar dolarını ABD'li firmalar gerçekleştirdi.

ABD dünya silah piyasasını yönetiyor

ABD küresel silah endüstrisindeki baskın rolünü koruyor. Batı Avrupa ve Rusya'da satışlar artarken Türkiye'den iki firma, silah üretiminde ilk 100'de.

İsveç merkezli Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), küresel silah ve askeri hizmet endüstrisinin 2015 yılı verilerini derledi. Listenin başını yine ABD'li şirketler çekiyor. İlk 100'de Türkiye'den iki şirket, ASELSAN ve TUSAŞ var.

Araştırma sonuçlarına göre, 2015'te silah ve askeri hizmet sunan şirketlerin cirosu 370,7 milyar dolar oldu (Çin hariç). Son 5 yıldır düşüş gözlemleyen enstitünün rapora göre, yüzde 0,6 oranındaki düşüş gelecek yıllarda yeniden yükselişin işareti olabilir.

ABD LİSTE BAŞI

Kârları önceki yıla göre yüzde 2,9 azalsa da, ABD şirketleri listenin başındaki yerini koruyor. En çok silah satan ilk 100 şirket listesinde, liste başı 10 şirketten 8'i ABD'li.

Bu ülkedeki şirketlerin silah satışından elde ettiği toplam miktar, 2015 yılında 209,7 milyar dolar oldu.

Listenin başında bu sene de Lockheed Martin şirketi geliyor. 126 bin çalışanı olan şirket, geçen yıl 3 milyar 605 milyon dolar kâr etti.

Enstitü yöneticisi Aude Fleurant, kârdaki düşüşün nedeni olarak ABD ordusunun satın alımlarda koyduğu üst sınırı, silah sistemlerinin tedariğinde yaşanan gecikmeleri ve ABD dolarının değer kaybını gösterdi.

BATI AVRUPA SATIŞLARINDA ARTIŞ

Rapora göre, Batı Avrupa ülkelerindeki silah şirketlerinin satışları bu yıl yüzde 6,6 oranında arttı. Bu şirketlerin toplam kârı 95,7 milyar dolar olarak ölçüldü. Bu ülkelerin başında Fransa geliyor. Fleurant, "Fransız şirketlerin 2015'de Mısır ve Katar'a büyük çaplı silah ihracatlarını artırması, bu oranı yükseltti" açıklamasını yaptı.

İlk 100'de adı geçen Alman firmaları da geçen yıl satışlarını yüzde 7,4 yükseltti. İngiliz firmalarının silah satışlarındaki artış yüzde 2,8 olarak belirlendi.

RUSYA'DA DÜZENLİ ARTIŞ

İlk 100'de Rusya'dan 11 şirket var. Bu silah şirketlerinin yıllık ciroları 30,1 milyar dolar, yani küresel satışın yüzde 8,1 kadarı. Rus şirketler geçen yıl kârlarını yüzde 6,2 artırdı. Buna karşın 2014'ten bu yana Rus şirketlerin kârlarındaki ivme azalıyor.

TÜRK FİRMALARIN SATIŞLARI YÜZDE 10,2 ARTTI

İlk 100 listesinde yer bulan iki Türk şirketi, ASELSAN ve TUSAŞ satışlarını bir yılda yüzde 10,2 artırdı. En çok satış yapan ilk 100 şirket listesinde ASELSAN bir yılda 74. sıradan 69. sıraya yükselirken, TUSAŞ 91. sıradan 78. sıraya yükseldi.

Kaynak: Al Jazeera Türk

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler