HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ABD 'eğit donat'ı bitirdi

Amerikan gazetesi New York Times, Obama Yönetimi'nin 500 milyon dolar bütçeli eğit-donat programını sona erdirdiğini duyurdu.

ABD Savunma Bakanlığı, Devlet Başkanı Barack Obama yönetimince, Suriyeli muhaliflerin eğitilmesi amacıyla oluşturulan 500 milyon dolarlık eğit donat programının sonlandırdığını kaydetti.

ABD'li yetkili tarafından bugün yapılan açıklamada, programın Suriye'de IŞİD'le mücadele etmede muharebe kuvvetleri oluşturma konusunda başarısızlıkla sonuçlandığı ifade edildi.

Adının açıklanmasını istemeyen Savunma Bakanlığı yetkilisi, daha fazla Suriyeli ılımlı muhaliflerin Katar, Suudi Arabistan ya da Birleşik Arap Emirliklerindeki eğitim programlarına alınmayacağını kaydetti.

Söz konusu yetkili, "Bunun yerine, Türkiye'de çok daha küçük eğitim merkezleri kurulacağını ve orada çoğunlukla muhalefet liderlerinden oluşan küçük bir grubun, hava saldırılarına yol göstermek gibi operasyonel manevralar konusunda eğitileceğini" ifade etti.

Pentagon yetkililerinin, programın sonlandırıldığını bugün içinde resmi olarak açıklaması bekleniyor. (İHA)

ABD'NİN KARARI NE ANLAMA GELİYOR?

ABD'nin IŞİD'le mücadelede izlediği strateji açısından mihenk taşı olarak görülen programın fiyaskoyla sonuçlanması, Washington Yönetimi'ne büyük bir darbe vurdu. Suriye krizini yönetme şekli uzun süredir eleştirilen Obama'nın, Rusya ve İran'ın Esad rejimine desteğini artırdığı bir dönemde yaptığı yanlış hamleler, bölgede durumun Washington yönetimi için daha da kötüleşmesine neden oldu. Büyük ümitler bağlanan eğit-donat programının çökmesi de Obama yönetiminin başarısızlığının en büyük göstergelerinden biri olarak tarihe geçti.

SAVUNMA BAKANI KONUŞTU

ABD Savunma Bakanı Ash Carter, Londra'da yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Barack Obama'nın "kısa süre içinde" konuya ilişkin açıklama yapacağını söyledi.

İngiliz mevkidaşı Michael Fallon'la düzenlediği basın toplantısında konuşan Carter, "İlk çalışmalardan memnun değildim. Birçok farklı yaklaşım geliştirdik... (Başkan Obama'nın) onayladığı ve hayata geçireceğimiz önerilere yönelik ondan bir şeyler duyacaksınız" dedi. Associated Press'in haberine göre; Carter, eğit-donat programının Suriye'deki "ehil Kürt ve başkaca güçlerle birlikte çalışmaya odaklanmak" için değiştirileceğini ifade etti.

Haberde yeni tutumun detayları üzerinde çalışılması gerektiği belirtilirken, ABD'li bazı yetkililer, geçen hafta Obama'nın ulusal ve dış politika danışmalarıyla gerçekleştirdiği üst düzey iki toplantıda strateji değişikliğini onayladığını söyledi.

Eğit-donat komutanı cephaneyi Nusra Cephesi'ne teslim etti Eğit-donat komutanı cephaneyi Nusra Cephesi'ne teslim etti New York Times'a gizlilik kaydıyla konuşan bir başka üst düzey yetkili ise "Binlerce piyadenin eğitilmesi doğru model değildi. Sanırım bu çok açık ortaya çıktı" diye konuştu.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler