HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ABD ile Almanya arasında kriz tırmanıyor! Trump ve Merkel birbirine girdi

Brüksel'deki NATO zirvesinde başlayan Almanya ile ABD arasındaki gerilim karşılıklı açıklamalarla tırmanıyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel'in G7 zirvesinden sonra yaptığı açıklamalara sert yanıt veren ABD Başkanı Donald Trump, geri adım atmadı. ABD lideri, Twitter hesabından "Almanya ile devasa ticaret açığımız var, bir de NATO'ya ödemeleri gereken parayı vermiyorlar. ABD için çok kötü, bu değişecek" diye yazdı. Merkel ise kısa süre önce 'ABD'ye tek başına güvenemeyeceklerini' açıkladı.

ABD ile Almanya arasında kriz tırmanıyor! Trump ve Merkel birbirine girdi

Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Dışişleri Bakanı Sİgmar Gabriel son iki günde ABD yönetimini sert bir şekilde eleştiren, alışılmışın dışında açıklamaları ile gündeme oturdu. Sert üslübu ile bilinen Trump, Merkel ve Gabriel'in açıklamalarına cevap niteliğinde bir Tweet attı.

Trump, sosyal medya hesabından "Almanya ile devasa ticaret açığımız var, bir de NATO'ya ödemeleri gereken parayı vermiyorlar. ABD için çok kötü, bu değişecek" ifadesini kullandı.

BATI'YI ZAYIFLATIYOR

Merkel'in ABD'ye yönelik eleştirel sözlerinin ardından, Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'den de benzer sertlikte açıklamalar geldi. Sosyal Demokrat Partili (SPD) Gabriel, Donald Trump liderliğindeki ABD yönetimini Batı'yı zayıflatmakla suçlayarak, ABD'nin dünya sahnesinden eksildiğini savundu. Almanya Başbakanlık Sözcüsü Seibert ise ABD ve İngiltere'ye 'güvenilemeyeceğini' ifade eden Almanya Başbakanı Angela Merkel'in görüşlerinden vazgeçmediğini, Merkel'in sözlerinin 'açık ve anlaşılır' olduğunu söyledi.

​Trump ve Merkel arasında görüşmeleri esnasında tokalaşma krizi yaşanmıştı.

'ABD DÜNYA SAHNESİNDEN EKSİLDİ'

Dışişleri Bakanı Gabriel Berlin'de katıldığı bir etkinlikte, ABD'nin bu siyasetine karşı koymayanların suça ortak olmuş olacaklarını belirterek, önemli bir ülke olarak ABD'nin dünya sahnesinden eksildiğini kaydetti. Gabriel, Trump yönetiminin iklim ve silah ihracat politikalarına atıfla, "Amerikan yönetiminin dar görüşlü politikaları Avrupa Birliği'nin çıkarlarına tezat oluşturmaktadır. Bunun sonucu Batı küçülmüş, en azından zayıflamıştır" diye konuştu. Almanya Dışişleri Bakanı, Avrupalılar olarak iklimin korunması, silahların azaltılması ve dini fanatizme karşı daha güçlü bir savaş vermeleri gerektiğini belirterek, aksi takdirde Ortadoğu ve Afrika'da istikrarsızlığın daha da artacağı uyarısında bulundu.

Almanya Başbakanı Merkel, dün Münih'te katıldığı bir seçim etkinliğinde, ABD ve İngiltere'nin izlediği siyasete ilişkin olarak "Başka ülkelere güvenilebilecek zamanların geride kaldığını” ve "Avrupa'nın kaderini eline alması gerektiğini” söylemişti. Merkel de dün Berlin'de bir etkinlikte yaptığı konuşmada da, Almanya ve Avrupa Birliği'nin partnerlere artık tam olarak güvenemeyeceği mesajını yinelemişti. Hafta sonunda İtalyan'nın Taormina kasabasında G7 zirvesinde Trump'ın, Paris İklim Anlaşması ve mülteci krizinin aşılması konularında uzlaşmaya yanaşmaması, diğer G7 üyelerinde hayal kırıklığı yaratmıştı.

MUHALEFET OLAĞANDIŞI AÇIKLAMALARI ELEŞTİRDİ

Gabriel'in Trump'ı eleştiren sözlerinden kısa bir süre sonra Sosyal Demokrat Parti Genel Sekreteri Katharina Barley ise Merkel'i eleştiren bir açıklama yaptı. Barley, Merkel'in Münih'teki seçim etkinliğinde yaptığı açıklamaya atfen "Bira çadırında Trump'a çıkışmak, marifet değil” dedi. Trump'a karşı izlenecek tutumun onunla zirvelerde karşılaştığı zaman ortaya konması gerektiğini belirten Barley, Merkel'i bu zirvelerde "Trump'ın önünde eğilmekle” suçladı.

Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı ve Başbakan Adayı Martin Schulz ise Tagesspiegel gazetesi için yazdığı makalede, "yeni ABD Başkanının uluslararası işbirliği yerine izolasyon siyasetine” önem verdiğini ifade etti.


En Çok Aranan Haberler