HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ABD, IŞİD'i vurdu

ABD Başkanı Barack Obama'nın hava harekatı yetkisi vermesinin ardından Pentagon, Kuzey Irak'ta Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı hava saldırısı düzenlediklerini açıkladı.

Irak'ta ilerleyişini sürdüren Irak Şam İslam Devleti Örgütü (IŞİD) militanlarının, Bölgesel Kürt Yönetimi'nin başkenti Erbil'e yaklaşması üzerine ABD harekete geçti.

Pentagon sözcüsü Amiral John Kirby'nin Twitter üzerinden duyurduğu bombardımanın hedefi IŞİD'in topçu birliğiydi.

2 F-18'den atılan 2 tane yaklaşık 250 kiloluk lazer güdümlü bomba atıldı. Pentagon tarafından yapılan açıklamada, savaş uçaklarının Basra'daki ABD deniz kuvvetlerine mensup olduğu ve uçak gemisinden kalktığını, IŞİD'in ilerleyişi durana dek operasyonun süreceğini bildirdi.

Dün örgütün Erbil'e yaklaşmasının ardından ABD Başkanı Barack Obama, hava saldırısı için orduya yetki vermişti.

Irak Şam İslam Devleti Örgütü ise, Twitter'den yaptığı açıklamada, ilerleyişini sürdüreceğini belirtmişti.

Örgütün ilerleyişi Kuzey Irak'ta bir milyon 700 bin kişiyi yerlerinden etmiş durumda.
Haberin devamı ↓reklam

Bölgede yaşanan son gelişmelerin ardından İngiltere, vatandaşlarına Erbil’i terk etmeleri yönünde uyarıda bulundu.

ABD, İKİNCİ KEZ IŞİD HEDEFLERİNİ VURDU
ABD Savunma Bakanlığı'ndan (Pentagon) yapılan yazılı açıklamaya göre, ABD Hava Kuvvetleri, Amerikan personelinin de konumlandığı Erbil şehri yakınlarındaki IŞİD hedeflerini 2 kez daha vurdu.

Açıklamaya göre, TSİ 13.45 surlarında başlayan saldırılara, saat 17.00 ve 18.20'de düzenlenen iki ayrı bombardımanla devam edildi.

TSİ 17.00'de başlayan saldırının, uzaktan kumandalı hava aracıyla saat 18.20'deki saldırının ise dört F/A 18 uçağı ile gerçekleştirildiği bildirildi.

Son saldırıda, 7 araçlık IŞİD konvoyunun ve IŞİD'e ait bir top bataryasının da vurulduğu açıklandı.

NE TÜRKİYE HAVA SAHASI NE DE İNCİRLİK KULLANILDI

Pentagon’un ABD Hava Kuvvetleri’ne ait uçakların IŞİD mevzilerini vurduğunu açıklaması, ABD uçaklarının Türkiye Hava Sahası’nı kullanıp kullanmadıkları sorusunu da gündeme getirdi.

Türk askeri kaynakları, “Hiçbir şekilde Türkiye Hava Sahası kullanılmadı. Aynı şekilde İncirlik de kullanılmadı. Bizdeki bilgi ABD uçaklarının Katar üzerinden geçiş yapıp harekat yaptıkları yönünde. Basra Körfezi’ndeki uçak gemisinde bulunan uçaklar olabilir. ABD’nin bir hava operasyonu yapacağını bekleniyordu” dediler.

Aynı yetkililer, Türkiye ile Irak sınırında askeri açıdan herhangi bir ek önlem alınıp alınmadığı sorusuna da, “Sınırda yeterli birliğimiz var. Bu nedenle bir ek önlem alma veya hareketlilik gibi bir şey söz konusu değil” yanıtını verdiler.

BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA
Beyaz Saray'dan, "Irak'a askeri desteğimiz uzun vadeli olmayacak. Kara birlikleri de Irak'a gönderilmeyecek" açıklaması yapıldı. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ayrıca, Irak'ta kapsamlı bir hükümet kurulması halinde askeri desteğin artırılabileceği bildirildi.

'SOYKIRIMA BENZİYOR'
Bu arada, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, IŞİD'in saldırılarının soykırıma benzediğini söyledi.

FRANSA: YARDIMA HAZIRIZ
Fransa'dan ise ''Irak'taki insani trajedinin bitmesi için yardıma hazırız'' açıklaması geldi.

ABD, IRAK'A UÇUŞLARI YASAKLADI
Öte yandan ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), güvenlik kaygılarını gerekçe göstererek, Amerikan havayolu şirketlerinin Irak hava sahasında uçmasını yasakladı.

FAA'den yapılan yazılı açıklamada, terör örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ve Irak güvenlik güçleri arasındaki çatışmaların yarattığı tehlike nedeniyle Irak'a uçuşların yasaklandığı duyuruldu. Yasak, tüm ABD havayolu şirketlerini ve özel uçuşları kapsayacak. FAA, 31 Temmuz'da da Irak hava sahasında, 30 bin fitin (9 bin 144 metre) altında uçulmasını yasaklamıştı.

İNGİLTERE'DEN "ERBİL'İ TERK EDİN" UYARISI

Öte yandan İngiltere, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) başkenti Erbil'e yaklaşan IŞİD tehdidi nedeniyle vatandaşlarına Erbil'i terk etme uyarısında bulundu.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "6-7 Ağustos tarihlerinde Erbil'in güneybatısındaki kentlere saldırılar düzenlendi. Eğer bu bölgelerde bulunuyorsanız hemen buradan ayrılınız. Kürt bölgesindeki durum daha kötüye gidebilir” denildi. Bölgede geçtiğimiz Cuma günü de Londra merkezli çalışan birçok enerji şirketi çalışanlarını güvenlik endişesi nedeniyle tahliye etmişti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler