HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ABD Kongresi'nin Suriyeli muhaliflere yardımı onaylaması

ABD Başkanı Barack Obama, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütüyle mücadele kapsamında geniş tabanlı uluslararası koalisyonu oluşturmaya devam ettiklerini belirtti.

WASHINGTON (AA) – ABD Başkanı Barack Obama, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütüyle mücadele kapsamında geniş tabanlı uluslararası koalisyonu oluşturmaya devam ettiklerini belirterek, Arap ülkeleri dahil 40'dan fazla ülkenin koalisyona destek önerisinde bulunduğunu söyledi.

Obama, Kongre'nin, IŞİD'le mücadele kapsamında ABD'nin, Suriye'deki ılımlı muhaliflere askeri ekipman ve eğitim desteği verilmesini sağlayan düzenlemeyi kabul edilmesinin ardından, Beyaz Saray'da kameralar karşısına geçerek açıklama yaptı.

Bu konunun IŞİD ile mücadele stratejisinin "anahtar unsurlarından” olduğuna dikkati çeken Obama, Kongre'nin kararından duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve Kongre üyelerine teşekkür etti. Obama, Kongre'nin bu adımın dünyaya, IŞİD ile mücadelede ABD'nin birlik içinde olduğunu gösterdiğini bildirdi.

Obama, "Eğer vatandaşlarımıza zarar verirseniz, ABD'yi tehdit ederseniz, müttefiklerimizi tehdit ederseniz, bu bizi ayrıştırmaz, birleştirir” diye konuştu.

IŞİD'i yok etmek için ABD'nin geniş uluslararası koalisyon kurmaya devam ettiğini de belirten Obama, Fransa'nın Irak'taki hava saldırılarına katılacağını kaydetti.

Obama, bunun yanında, koalisyon kapsamında, Irak güçlerine destek, Irak hükümetinin desteklenmesi, insani yardımlar ve diğer konularda Arap ülkeleri dahil 40'dan fazla ülkenin yardım teklifinde bulunduğunu açıkladı.

Suriyeli muhaliflerin hem Esed rejimi hem de IŞİD'e karşı mücadele ettiğini anımsatan Obama, ABD olarak Suriyeli muhaliflere zaten yardımları artırdıklarını, Kongre'nin onayladığı düzenleme sayesinde de muhaliflerin daha fazla güçlenmesine yardım edilebileceğini söyledi. Obama, "(Suriyeli muhaliflere ekipman ve eğitim desteği) Bu programa, Arap ülkeleriyle ortaklık yapılarak Suriye dışında ev sahipliği yapılacak ve Irak'ta federal güçler ve Kürt güçlerine artan desteklerimizle eşleştirilecek" dedi.

ABD Başkanı Obama, ayrıca, "Irak'taki Amerikan güçleri muharebe görevi üstlenmiyor ve üstlenmeyecek. Onların görevi, sahadaki partnerlerimize danışmanlık yapmak ve destek vermek” ifadesini kullandı.

AA

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler