HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ABD-Kuzey Kore arasında savaş çanları: Başkent boşaltılıyor

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un başkent Pyongyang'ın derhal tahliye edilmesi ve savaş pozisyonuna girilmesi emri verdiği iddia edilirken, ABD'nin bir donanma grubunu Kore yarımadasına göndermesinin ardından, Japonya'nın da kimi savaş gemilerini bu donanma grubuna katılmak üzere hazırladığı duyuruldu.

Rus Pravda gazetesinin Kuzey Kore medyasına dayandırdığı haberde Kuzey Kore ordusunun savaş pozisyonu aldığı ve ülkede sirenler çaldığı belirtiliyor. Güney Koreli kaynaklar sınırın öbür tarafında halkın sığınaklara yönlendirildiğini ifade ediyor.

JAPONYA'DA ABD'YE DONANMA DESTEĞİ

ABD'nin bir donanma grubunu Kore yarımadasına göndermesinin ardından, Japonya'nın da kimi savaş gemilerini bu donanma grubuna katılmak üzere hazırladığı duyuruldu.

THE GUARDIAN: JAPONYA'NIN AMACI KORE'Yİ CAYDIRMAK

The Guardian'ın haberine göre bu hamleyle birlikte Japonya Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ni "caydırmayı" amaçlıyor. Güney Kore'den yapılan açıklamadaysa ABD'nin "önleyici" saldırısının desteklenmeyeceği duyurulmuştu.

KUZEY KORE'DEN 'PERŞEMBE' MESAJI

Öte yandan, ABD'nin nükleer silah denemesini kırmızı çizgi ilan eden açıklamaları sonrasında, Kuzey Kore yönetimi ülkedeki yabancı basın mensuplarına 'perşembe günü büyük ve önemli bir olay' için hazırlık yapmalarını istedi.

GÜNEY KORE: ABD HABER VERİR

Reuters'ta yer alan habere göre, Güney Kore, ABD'nin Kuzey Kore'ye yapacağı herhangi bir saldırıdan önce kendilerine danışacağına inandıklarını belirtirken, Çin de Kuzey Kore'ye daha fazla koruma karşılığında nükleer programını durdurma çağrısı yaptı.

Bir Amerikan uçak gemisinin bölgeye yaklaşması gerilimi artırırken, Kuzey Kore'nin Birleşmiş Milletler yaptırımlarına rağmen yeni bir nükleer test ya da füze denemesi yapacağına dair endişeler arttı.

Güney Kore Dışişleri Bakanı Yun Byung-se, ABD'nin Kuzey Kore'ye önleyici bir saldırı yapmayı düşünürse, önceden kendilerine danışacağına inandıklarını söyledi.

Yun dün parlamentoda yaptığı konuşmada, "Güney Kore-ABD ittifakı uyarınca Kuzey'e karşı alınacak önemli bir önlem, Güney Kore hükümetine danışılarak yapılabilir ve bunun gelecekte de devam edeceğine inanıyorum."

ÇİN'DEN BARIŞÇI ÇÖZÜM

ABD ile Kuzey Kore arasındaki karşılıklı söylemlerin ciddi biçimde sertleşmesi üzerine Kuzey Kore'nin tek büyük müttefiki olan Çin, barışçı bir çözüm çağrısında bulundu.

Çin'in önde gelen devlet destekli gazetelerinden biri bugün Kuzey Kore ve lideri Kim Jong Un için en iyi seçeneğin nükleer programdan vazgeçmesi olduğunu söyledi.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Kuzey Kore'den gelebilecek tehditlerin altını çizerken, parlamentoda yaptığı konuşmada Pyongyang'ın sarin gazı ile donatılmış füze başlıklarıyla saldırma kapasitesinin olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore'nin kışkırtıcı hareketlerine tolerans göstermeyeceğini söylerken, ABD'li yetkililer hükümetin stratejisini daha çok ekonomik yaptırımlara odakladığını belirtiyorlar.

Yaklaşık 200 yabancı gazeteci Kuzey Kore'nin en büyük ulusal günü olan "Güneş Günü" için Pyongyang'da yetkililerin tanımıyla, "büyük ve önemli bir olay" için toplandı.

Olayın, kent merkezinde Kim Jong Un'un da katıldığı bir sokak açılışı olduğu anlaşıldı.

Kuzey Kore bu Cumartesi günü devlet kurucusu Kim Il Sung'un 105. doğum gününü kutlamaya hazırlanıyor. 2012 yılında bu günü anmak adına uydu taşıyan bir uzun menzilli füze atışı denenmiş fakat başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Kuzey Kore geçen yıl da aynı kutlama için yeni geliştirilmiş orta menzilli bir füze denemesi yapmıştı.


En Çok Aranan Haberler