HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'ABD operasyon yapmasaydı, rehine serbest bırakılacaktı'

Yemen'de El Kaide'nin elindeki Amerikalı gazetecinin kurtarılması için düzenlenen operasyonda ölen Pierre Korkie adlı Güney Afrika vatandaşı öğretmenin çalıştığı yardım kuruluşu, "Korkie zaten bugün serbest bırakılacaktı" dedi.

'ABD operasyon yapmasaydı, rehine serbest bırakılacaktı'

Yemen'de El Kaide'nin elindeki Amerikalı gazetecinin kurtarılması için düzenlenen operasyonda ölen Pierre Korkie adlı Güney Afrika vatandaşı öğretmenin çalıştığı yardım kuruluşu, ABD'yi "her şeyi mahvetmekle" suçladı ve "Korkie Pazar günü serbest bırakılacaktı" dedi.

Üst düzey bir Amerikalı yetkiliyse BBC'ye, Amerikan askerlerinin Korkie'nin operasyon düzenlenen evde olduğunu bilmediklerini söyledi.

Operasyon sırasında Luke Somers'la birlikte ölen öğretmenin serbest bırakılması için fidye ödendiği belirtiliyor.

'Vakf-ûl Vakıfûn' adlı yardım örgütünün Yemen sorumlusu Anas Hamati, BBC'ye açıklamasında "Pierre Korkie çok hastaydı. Fıtığı vardı. Arabulucular onu teslim almaya hazırlanıyordu. Pasaportu, her şeyi hazırdı" dedi.

Kuruluşun açıklamasında ise "Korkie Pazar günü El Kaide tarafından serbest bırakılacaktı. Ailesinin acısı, bu yüzden daha da büyük olacak" denildi.

Pierre Korkie, Yemen'dekarısı Yolande Korkie ile birlikte geçen yıl Mayıs ayında kaçırılmıştı. Yolande Korkie, 10 Ocak'ta fidye ödenmeden serbest bırakıldı ve Güney Afrika'ya döndü.

Bu arada, Amerikalı fotomuhabiri Luke Somers ve Korkie'nin öldüğü kurtarma operasyonuyla ilgili yeni ayrıntılar ortaya çıktı.

ABD'li Somers Yemen'de yakalanmadan önce BBC dahil pek çok uluslararası medya kuruluşu için çalışmıştı.

Amerikalı yetkililere göre, operasyon Yemen birliklerinin destek sağladığı yaklaşık 40 kişilik bir özel tim tarafından gerçekleştirildi.

Şabva kentinde insansız uçaklarla düzenlenen saldırının ardından özel tim mensupları helikopterle Somers'ın tutulduğu evin 10 kilometre yakınına indirildi.

Eve 100 metre kadar yaklaşan askerlerin militanlar tarafından görüldüğü anda çatışma çıktığı belirtiliyor. Askerlerden birinin eve girdiği, rehinelerin bu sırada öldürüldüğü tahmin ediliyor.

Luke Somers da Yemen de geçen yıl kaçırılmıştı.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler