HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ABD, Rakka operasyonundan sonra da YPG'ye silah vermek istiyor

ABD, Suriye'de YPG'ye Rakka operasyonu sonrasında da silah vermeyi değerlendiriyor. ABD Savunma Bakanı James Mattis Suriye'deki Kürt grup YPG milislerine uzun vadede silah yardımına dair açık kapı bırakarak, Rakka'nın IŞİD'den alınmasının ardından da gruba silah ve ekipman tedarikine devam edilmesi gerekebileceğini belirtti.

ABD, Rakka operasyonundan sonra da YPG'ye silah vermek istiyor

ABD'nin NATO müttefiki Türkiye geçtiğimiz hafta yaptığı bir açıklamada ABD Savunma Bakanı Mattis'in, Savunma Bakanı Fikri Işık'a mektup göndererek YPG'ye gönderilen malzeme ve teçhizatla ilgili bilgi verdiğini, Rakka'da IŞİD (DEAŞ) mağlup edilmesinden sonra silahların geri alınacağını belirttiğini duyurmuştu.

"ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ"

Mattis, gazetecilerin silahların geri toplanması hakkında sordukları sorulara, "Elimizden geleni yapacağız" dedi ancak YPG'nin ABD'nin IŞİD'e karşı operasyonlarda kullanması için geçtiğimiz ay silah vermesinden daha önce de ellerinde silahların bulunduğuna dikkat çekti.

Rakka'nın, İŞİD'in elinden alınmasının ardından da örgüte yönelik mücadelenin devam edeceğine dikkat çeken Mattis, ABD'nin silahları geri alması konusundaki cevaplarını ise YPG'nin çarpışmalarda artık ihtiyacı olmayacağına inandığı parçalar üzerine yoğunlaştırdı.

IŞIK'A MEKTUP GÖNDERMİŞTİ

ABD Savunma Bakanı James Mattis, geçen hafta Türk mevkidaşı Fikri Işık'a gönderdiği mektupta, ABD'nin YPG'ye verdiği malzemelerin listesinin her ay düzenli olarak Türkiye ile paylaşacağını belirtmişti.

Bunun yanı sıra mektupta, IŞİD mağlup edilince görsel olarak kayıt altına alınan silah ve teçhizatlar geri alınacağı kaydedilmişti.

MATTIS: RAKKA OPERASYONU BİTTİĞİNDE MÜCADELE BİTECEK DEĞİL

(Rakka'daki) operasyonun sonlanmasının ardından YPG'lilerin Rakka operasyonu öncesi silahlanma seviyelerine geri dönüp dönmeyecekleri hakkında ise Mattis, "Buna bakacağız. Bir sonraki görevin ne olduğuna bağlı. Rakka (operasyonu) bittiğinde mücadele de bitecek değil" dedi.

Türkiye daha önce YPG'ye verilen silahların PKK'nın eline geçtiğini savunarak, örgüte yapılan herhangi bir silah yardımını kendi güvenliğine tehdit olarak görüyor.

ABD ise YPG'yi, IŞİD'in Suriye'de en güçlü olduğu kent olan Rakka'nın geri alınmasına yönelik mücadelede gerekli bir müttefik olarak görüyor.

IŞIK VE MATTIS, BRÜKSEL'DE GÖRÜŞECEK

Mattis, Türk mevkidaşı Fikri Işık ile Brüksel'de görüşecek.

Mattis, çarpışmaların ilerleyen sürecinde YPG'nin ihtiyacı olmayan silahların ABD tarafından kısa vadede geri alınacağını belirterek, "Çarpışmalar sırasında (silahları) alacağız ve onaracağız. Belirli ekipmana ihtiyaçları olmadığı zaman bunları ihtiyaç duyulanlarla değiştireceğiz" dedi.


En Çok Aranan Haberler