HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ABD Rakka'da beyaz fosfor kullandığını itiraf etti

ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyon Suriye'nin Rakka şehrinde geçen cuma günü beyaz fosfor kullanma gerekçesini açıkladı. Beyaz fosforun silah olarak değil, hedef belirleme ve işaretleme amacıyla kullanıldığı belirtildi. Washington Post gazetesi, ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyona ait savaş uçaklarının Musul ve Rakka'da beyaz fosforlu bomba kullandığını iddia ediyordu.

ABD Rakka'da beyaz fosfor kullandığını itiraf etti

Öz Kararlılık Operasyonu (Operation Inherent Resolve) sözcüsü Sputnik'e cuma günü yaptığı açıklamada, ABD öncülüğündeki koalisyonun Rakka'daki IŞİD militanlarına karşı beyaz fosforu hedef belirleme ve işaretleme amacıyla kullandığını söyledi.

Sözcü, "Politikamız gereği koalisyon hangi silah ve cephanenin kullanıldığını tartışma konusu yapmıyor ancak silahlı çatışma yasalarımıza uygun olarak, siviller ve sivil yerleşimlerdeki olası etkilerine dikkat edilerek, beyaz fosfor atışları perdeleme, karartma ve işaretleme amacıyla kullanıldı" dedi.

Perşembe günü IŞİD'in haber ajansı Amaq koalisyon güçlerinin beyaz fosfor kullanırkenki görüntülerini yayınlamıştı.

Beyaz fosforun silah olarak kullanılması yasaklanmış durumda.

Washington Post gazetesi, insan hakları derneklerinin paylaştığı videolarına dayandırdığı haberde ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyona ait savaş uçaklarının son dönemlerde Musul ve Rakka'da en az iki kez beyaz fosforlu bomba kullandığını açıklamıştı.


En Çok Aranan Haberler