HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ABD: Rusya nükleer silah anlaşmasını ihlâl etti

ABD, Rusya'nın nükleer füze denemesi yaparak 1987'de imzalanan Orta Menzilli Nükleer Silah Anlaşması'nı ihlâl ettiğini ileri sürdü. Gelen açıklama ABD-Rusya ilişkilerinde yeni bir gerilim noktası olarak yorumlandı.

ABD: Rusya nükleer silah anlaşmasını ihlâl etti

ABD, Rusya'nın nükleer füze denemesi yaparak 1987'de imzalanan Orta Menzilli Nükleer Silah Anlaşması'nı ihlâl ettiğini ileri sürdü.

İsmi açıklanmayan üst düzey bir ABD'li yetkili, füze denemesini 'çok ciddi bir gelişme' olarak niteledi ve şu an için daha fazla bilgi paylaşamayacaklarını ifade etti.

1987'de imzalanan anlaşma, ABD ve Rusya'nın menzili 500 ila 5 bin 500 km arasında olan nükleer başlıklı füzelerin testlerini yasaklıyordu.

ABD'nin füze anlaşması ihlâli iddiası, Washington ve Moskova arasındaki gerilimin tırmandığı bir dönemde geldi.

ABD, Rusya'yı doğu Ukrayna'daki çatışmalara müdahil olmakla ve Ukrayna'daki Rusya yanlısı ayrılıkçılara destek vermekle suçluyor.

Rusya ise iddiaları reddediyor.

Son olarak doğu Ukrayna'da düşürülen ve 298 kişinin öldüğü Malezya yolcu uçağı taraflar arasındaki gerilimin iyice tırmanmasına yol açmıştı. Kiev ve ayrılıkçı militanlar uçağın vurulması konusunda birbirlerini suçlamaya devam ediyor.

Nükleer silahsızlanma anlaşmalarıRusya'nın nükleer füze denemesi yaptığını ileri süren ABD'li yetkili, "Rusya'nın altına imza attığı nükleer silahsızlanma anlaşmalarına riayet etmesini ve envanterindeki yasaklı tüm silahları imha etmesini istiyoruz" dedi.

ABD Başkanı Barack Obama'nın konuyla ilgili Rus mevkidaşı Vladimir Putin'e bir mektup yazdığıda belirtildi.

BBC'nin Washington muhabiri Paul Blake, ABD'nin yıllardırbenzer uyarılar yapmasına karşın bu kez uyarının kamuoyu önünde gerçekleşmesinin bir ilk olduğunu söyledi.

Ocak ayında New York Times gazetesinde yer alan bir haberde, Rusya'nın orta menzilli nükleer füzelerin denemelerine 2008'de başladığı yazılmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri iddialar hakkında sadece 'inceliyoruz' açıklamasını yapmakla yetinmişti.

1987 yılında dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan ve Sovyetler Birliği'nin lideri Mihail Gorbaçov arasında imzalanan anlaşma, nükleer silahsızlanma yolunda önemli bir adım olarak kabul ediliyor.

Yeni yaptırımlarABD ve Avrupa Birliği'nin Rusya'ya yönelik yeni yaptırımları ise netleşiyor.

Dün ABD Başkanı Obama Avrupalı liderlerle temasa geçerek Rusya'nın Ukrayna krizindeki rolü gerekçesiyle yürürlüğe konması planlanan yeni yaptırımların içeriğini görüştü.

Açıklanacak yeni yaptırımların öncekilere göre daha sert ve geniş kapsamlı olması bekleniyor. Yaptırımlara son şeklinin bugün verilmesi gündemde.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler