HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ABD: Suriye savaşını bitirmek için Esad'la konuşmak zorundayız

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ABD’nin iç savaşın bitmesi için Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile müzakere etmek zorunda olduğunu söyledi.

ABD: Suriye savaşını bitirmek için Esad'la konuşmak zorundayız

CIA Başkanı Brennan’ın “Suriye’de hükümetin çökmesini istemiyoruz” açıklamasının ardından ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de dün, “ABD, eninde sonunda Esad’la müzakere etmek zorunda kalacak” dedi.

Suriye’de Irak ve Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) varlığı, ABD hükümetinin Devlet Başkanı Beşar Esad’a yönelik tutumunda yumuşamaya neden oluyor.

CIA Başkanı John Brennan’ın “Suriye hükümetinin çökmesini görmek istemiyoruz” açıklamasının ardından bu defa da ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, “ABD, eninde sonunda Esad’la müzakere etmek zorunda kalacak” dedi.

Amerikan CBS televizyonuna konuşan Kerry’nin, Esad’ın tüm meşruiyetini kaybettiği ve koltuğundan inmesi gerektiği yönündeki ABD’nin bu zamana kadar sürdürdüğü pozisyonu tekrarlamaması da dikkat çekti.

MÜZAKERE BASKISI

Kerry, ABD’nin, 2012’deki uluslararası konferansla başlayan Cenevre 1 süreci kapsamındaki müzakerelere başından beri istekli olduğunu söyledi.

Kerry, Suriye Devlet Başkanı Esad’ı müzakerelere zorlamak için müttefiklerinden baskı beklediklerini de sözlerine ekledi.

Suriye’deki duruma askeri bir çözüm olmadığı konusunda genel bir kanaat oluştuğunu anlatan ABD Dışişleri Bakanı, “Esad rejimini müzakerelere çekmek için, Esad’a, herkesin siyasi bir çözüm bulmayı ve onun müzakereler konusundaki hesabını değiştirmeyi istediğini açıkça göstermeliyiz” dedi.

CIA Başkanı John Brennan’ın IŞİD ve Nusra Cephesi gibi cihatçı grupların Şam’a ilerlemesinden çekindiğini söylemesi ABD’nin Esad politikasının değişmeye başladığı yorumlarını getirmişti.

POLİTİKAMIZ DEĞİŞMEDİ

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf da Suriye politikasında bir değişiklik olmadığını ileri sürdü.

Harf, Esad ile doğrudan müzakere etmelerinin söz konusu olmadığını kaydetti.

Twitter üzerinden Kerry’nin sözlerine açıklık getiren Harf, “Bakan Kerry, rejim ile masada müzakere edilmiş bir sürece ihtiyacımız olduğuna dair uzun süredir var olan politikamızı tekrar etti.

Kerry, doğrudan Esed ile müzakere edeceğimizi söylemedi” ifadesini kullandı.

Öte yandan gelecek ay Moskova’da Esad yönetiminin temsilcilerinin ve muhaliflerin yeniden masaya oturması bekleniyor. (AA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler