HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ABD Suriye'de IŞİD hedeflerini vuruyor

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, ABD ve müttefiklerinin Suriye'deki IŞİD hedeflerine hava saldırısı başlattığını açıkladı. Amerikalı yetkililer operasyona bazı Arap ülkelerin de destek verdiğini belirtti.

ABD ve bir dizi Arap müttefiği Suriye'deki Irak Şam İslam Devleti IŞİD hedeflerine yönelik saldırılar yapıyor.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un sözcüsü John Kirby başlatılan operasyonda savaş uçakları ve Tomahawk füzelerinin kullanıldığını açıkladı.

Suriye Dışişleri Bakanlığı da saldırılar hakkında BM elçilerinin bilgilendirildiğini kaydetti.

Amerikan ordusu, Ağustos'tan bu yana Irak'a 190 hava saldırısı düzenlemişti.

Son saldırılarla, IŞİD'e karşı yürütülen operasyon Suriye'yi de içine alacak şekilde genişletilmiş oldu.

Reuters haber ajansı, bir Amerikalı yetkiliye dayandırdığı haberinde operasyona destek veren Arap ülkelerinin Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün ve Bahreyn olduğunu duyurdu.

AP haber ajansına konuşan bir Amerikalı yetkili ise operasyona destek veren Arap ülkeleri arasında Katar'ı da saydı.

İngiltere Başbakanı David Cameron'un ofisinden yapılan açıklamada, İngiliz uçaklarının oerasyonda yer almadığı belirtildi.

Nereler vuruldu?Pentagon detay vermiyor ancak sosyal medyada yer alan bilgiler, Suriye'nin doğusundaki, IŞİD'in kalesi olarak bilinen Rakka'nın vurulduğunu işaret ediyor.

Reuters da ülkede 20 hedefin vurulduğunu yazdı.

Suriye Devlet Televizyonu, ABD'nin operasyon başlamadan, Suriye'nin Birleşmiş Milletler Daimi temsilcisine bilgi verdiğini duyurdu.

BBC'nin Washington'da bulunan muhabiri Barbara Plett Usher, Suriye'de, Esad yönetiminin çağrısı olmadan yapılan bu hava saldırısının, Irak'takinden farklı olduğuna dikkat çekiyor. Irak hükümeti IŞİD'e karşı ABD'den yardım istemiş, ardından bu ülkedeki IŞİD hedeflerine hava operasyonu başlatılmıştı.

Usher, bu durumun, ABD'yi, bir Arap ülkesini, rızası olmadan bombalayan ülke konumuna soktuğunu söylüyor.

"Esad ile işbirliği yok"ABD ve İngiltere de dahil müttefikleri, Suriye'deki ölümlerde büyük sorumluluğu olduğu gerekçesiyle, IŞİD'e karşı mücadelede Esad yönetimiyle işbirliği yapmayı reddetmişti.

ABD Başkanı Barack Obama, iki hafta önce IŞİD'e karşı eylem planı açıklamış, Irak ve Suriye'de geniş alanları kontrolü altına alan örgütü 'imha etme' sözü vermişti.

Obama ayrıca Amerikan Kongresi'nden, Suriye'de IŞİD'e karşı savaşan gruplara eğitim ve silah yardımı için izin istemiş, kongre bu öneriyi geçen hafta kabul etmişti.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler