HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'ABD, Suriye'nin güneydoğusunda askeri varlığını artırıyor'

Reuters'ın Beyrut mahreçli haberine göre, Suriye'nin güneydoğusundaki çöl bölgesinde bulunan isyancılar, ABD'nin buradaki askeri varlığını artırdığını ve bu durumun Amerikan askerleri ile İran destekli Esad yanlısı güçler arasında karada çatışma ihtimalini güçlendirdiğini söylediler. Amerikan özel kuvvetlerine ait askerler, geçen yıl Suriye ile Irak arasında stratejik önemi olan karayolu üzerindeki Tanf sınır kapısında konuşlanmıştı.

'ABD, Suriye'nin güneydoğusunda askeri varlığını artırıyor'

Reuters'ta yer alan Süleyman el Halidi imzalı haberde, ABD'den destek alan Maghavir el Thawra adlı militan grubun sözcüsü Ebu el Taher'in dün ajansa yaptığı açıklamalara yer verildi. Taher, Reuters'a yaptığı açıklamada, Amerikan askerlerinin ilk konuşlandıkları Tanf'tan 60-70 km kuzeydoğuya ilerleyerek yeni bir üs kurduklarını söyledi.

BU BİR İLK!

Ajansa bilgi veren bölgedeki istihbarat kaynakları, Amerikan ordusunun son günlerde Ürdün'den Tanf'a uzun menzilli roket atar sistemleri getirerek kurduklarını söylediler. Bu gelişme, Suriye'nin güneyinde ABD'nin ilk kez askeri varlığını bu ölçüde büyütmesi anlamına geliyor.

300 KM UZAKLIĞA FÜZE FIRLATILABİLİYOR

Kaynaklar, HIMARS (yüksek mobilite topçu roket sistemi) adı verilen sistemle 300 km uzaklığa füze fırlatılabildiğini ve Suriye'de ilk kez kullanılan bu sistemin daha önce Türkiye ve Ürdün'den yapılan atışlarla IŞİD militanlarını vurmak için kullanıldığını söylediler.

'ABD ASKERİYLE İRAN DESTEKLİ ESAD YANLISI GÜÇLER ÇATIŞABİLİR'

Haberde, Suriye'nin güneydoğusundaki çöl bölgesinde bulunan isyancıların, ABD'nin buradaki askeri varlığını artırdığını ve bu durumun Amerikan askerleri ile İran destekli Esad yanlısı güçler arasında karada çatışma ihtimalini güçlendirdiğini söylediği kaydedildi.

ABD GÜÇLERİ, IŞİD'E KARŞI MUHALİFLERE YARDIM EDİYOR

Amerikan özel kuvvetlerine ait askerler, geçen yıl Suriye ile Irak arasında stratejik önemi olan karayolu üzerindeki Tanf sınır kapısında konuşlanmıştı. Amerikan güçleri, kaçan IŞİD örgütü militanlarının elinden bölgeyi almaya çalışan muhaliflere yardım ediyor.

Amerikan desteği alan isyancılara karşılık, Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a destek veren güçler de aynı bölgede IŞİD'in elinden toprak almak için ilerliyor.

WASHINGTON 'ÖZ SAVUNMA' DİYOR

Son haftalarda birkaç kez, ABD önderliğindeki koalisyonun uçakları, Esad yanlısı birliklerin ilerlemesini durdurmak için bu güçlere ateş açtılar. Washington bu saldırıların öz savunma olduğunu söylüyor.

ABD YENİ BİR ÜS MÜ KURDU?

Koalisyon sözcüsü Albay Ryan Dillon ise Amerikan birliklerinin yeni bir üs kurduğunu yalanladı. Dillon, koalisyon güçlerinin bazen Tanf dışında militanlarla birlikte devriye veya eğitim çalışması yaptıklarını ve bu misyonların günlerce veya haftalarca sürebildiğini söyledi.

Dillon, "Tanf garnizonu geçici bir üstür ve ISIS'e (IŞİD) karşı savaşmaları ve yenmeleri için ortağımız olan güçlerin eğitildiği yerdir. Burası, güney Suriye'de koalisyon güçlerinin bulunduğu tek noktadır" dedi.

Ebu el Taher ise, Amerikan özel kuvvetleri askerlerinin artık Tanf'ın 100 kilometre uzağına kadar olan alanı denetlediklerini söyledi.

Taher, hem Tanf üssüne hem de yeni kurulan Zakf üssüne yeni özel kuvvetler askerlerinin geldiğini ve Amerikalıların muhaliflere yeni silahlar verdiklerini söyledi.

TAHER: ARTIK ÜS RESMEN DEVREDE

Taher, "Yeni üs için aylar öncesinden incelemeler yaptılar ama artık üs resmen devrede. İnşaatı tamamlandı ve genişletildi. Allah'ın izniyle birkaç gün sonra Tanf üssü gibi olacak" dedi.

Rusya ve İran'ın desteklediği Esad yönetimi de IŞİD'in elinden alınacak topraklara kendisi hakim olmak istiyor. Tanf'ın kuzeyinde konuşlanan Suriye ordu birlikleri, isterlerse ABD destekli isyancıların ilerlemesini durdurabilecek pozisyondalar.

Maghavir el Thawra adlı militan gruba yakın olan Muhazem Salum adlı isyancı, Zakf üssünün Tanf için destek sağlayacağını ve İran destekli Suriye yanlısı militanlar saldıracak olursa "ilk savunma hattını" oluşturacağını söyledi.

ABD destekli isyancılar, Irak sınırı boyunca daha fazla toprak ele geçirerek Fırat nehri kıyısındaki Deyr el Zor kentine doğru ilerlemek istiyorlar.

Ancak Suriye ordusu da, çöl bölgesinin kontrolünü ele geçirmeyi ve IŞİD'in kuşatması altındaki Deyr el Zor'u kurtarmayı öncelikli hedef olarak belirledi. Suriye ordusu bu amaçla tank destekli birliklerini Palmyra'dan buraya hızla ilerletiyor.

Suriye ordusu, İran destekli militanların da yardımıyla, Irak yönünden IŞİD üzerine yürüyen Irak birlikleriyle güçlerini birleştirerek Şam'dan Bağdat'a kadar uzanan kara yolunun güvenlik altına alınmasını hedefliyor. Suriye ordusunun son günlerde Tanf ve Zakf'ın kuzeyinden Irak sınırına doğru ilerlemesi, ABD destekli muahliflerin Deyr el Zor'a ulaşmak için Suriye ordusu ile savaşa girmesi demek olacak.

Muhaliflerin sözcüsü Ebu el Atheer, "(Hükümet kuvvetlerinin amacı) bizim Deyr el Zor'a doğru ilerlememizi kesmek. Ama bizim planımız onlar kente girse bile Deyr el Zor'u almak" dedi.

"Savaş henüz bitmedi. İranlı Şiilerin ülkemizi işgal etmesine izin vermeyeceğiz. Bize karşı çıkanlara vereceğimiz cevap acı olacak."


En Çok Aranan Haberler