HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ABD uçağı Libya'da 'düştü'

Komuta düğümü çözülemeyen operasyonun üçüncü gecesinde bombardıman devam etti. Libya 'siviller öldü' derken, ABD kaybettiği uçağın 'zorunlu iniş' yaptığını duyurdu.

ABD uçağı Libya'da 'düştü'

Libya'daki sivillere karşı Kaddafi yönetiminin güç kullanılmasını önlemek üzere başlatılan hava operasyonlarının üçüncü gecesi ardından, Libya hükümeti yetkilileri, saldırılarda çok sayıda sivilin daha öldürdüğünü duyurdu.

Kaddafi hükümetinin yetkilileri başkent Trablus yakınlarındaki Bussetta deniz üssü ile bir balıkçı kasabasının isabet aldığını söylüyor.

Sözcü Musa İbrahim, Surt'ta (Sirte) 'sivil' olarak ifade ettiği havalimanı ile güneydeki Sebha bölgesinin de vurulduğunu söyledi.

İbrahim sözünü ettiği can kayıplarına ilişkin bir sayı vermedi ve 'çok sayıda' demekle yetindi.

ABD: Zorunlu inişti

Bir Amerikan uçağı ise Libya topraklarına 'düştü'.

Amerikalı bir sözcü BBC'ye operasyonun üçüncü gecesinde bir uçaklarının zorunlu iniş yaptığını ve çarparak durduğunu açıkladı.

Sözcü Kenneth Fidler, F-15 tipi uçağın düşman ateşi sonucu düştüğüne ilişkin bir veri bulunmadığını savundu; bir mürettebatın kurtarıldığını; ikincisine ulaşılması için başlatılan operasyonun sürdüğünü kaydetti.

Sözcü olayın nerede meydana geldiğini söylemedi.

İngiliz Daily Telegraph gazetesinden bir muhabir de, düşürülmüş bir Amerikan savaş uçağının enkazını gördüğünü bildirmişti.

Dün gece Trablus semalarında, Kaddafi'nin karargahı yakınlarında yine patlama ve uçaksavar sesleri duyulmuştu.

Çatışmalar dinmedi

Hükümetin geçtiğimiz günlerde ateşkes açıklaması yapmış olmasına rağmen, Libya liderine sadık ve muhalif güçler arasında çatışmalar da devam ediyor.

Trablus'un güney batısındaki Zintan kasabasında bulunan bir gazeteci, BBC'ye çatışmaların devam ettiğini söyledi.

İsviçre yayın kuruluşundan Gaetan Zannay, isyancıların Kaddafi'nin ordusunu bir kaç kilometre geriye püskürterek dört tank ele geçirdiğini açıkladı.

Reuters görgü tanıklarına dayanarak burada bazı evler ve bir caminin hasar gördüğünü bildirmişti.

Libya'nın doğusundaki bir BBC muhabiri, durumu tam olarak değerlendirmenin güç olduğunu söylüyor; ancak isyancıların uçuşa yasak bölge oluşturma girişimlerinden yararlanabilecek bir yapılanmaya ya da donanıma sahip olmadığı kanısını aktarıyor.

Doğuda, Bingazi yolu üzerindeki Ecdebiye'de askerler, isyancıların taarruzunu püskürttü.

Ülkenin üçüncü büyük kenti Mısrate'de ise isyancılar BBC'ye Kaddafi kuvvetlerinin saldırısına uğradıklarını söyledi.

Buradaki bir doktor ise, hastanelerinin yaralı dolu olduğunu söyledi.

Komuta tartışması

Yürütülen operasyonun komutasını kimin üstleneceğine ilişkin tartışmalar ise sürüyor.

ABD Başkanı Barack Obama harekatın liderliğini birkaç gün içinde devredeceklerini söyledi. Ancak Türkiye, Fransa ve Almanya'nın, liderliği NATO'nun devralmasına ilişkin itirazları aşılamadı.

Şili ziyaretinde konuşan Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, harekatın başlangıç hedeflerine ulaşmasıyla liderliği birkaç gün içinde devredeceklerini söyledi.

Obama NATO'ya itiraz eden ülkeleri ikna etmek için devreye girdi ve liderlerle telefonda görüştü.

Harekatın NATO komutasına girmesi için 28 üyenin de onayı gerekiyor. Türkiye ise buna karşı çıkıyor.

Ankara, NATO'nun devreye girmesi durumunda Arap ülkelerindeki tepkinin yoğunlaşmasından endişe ediyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da dün akşam Obama ile yarım saat süren bir telefon görüşmesi yaptı.

Erdoğan, ülkede bir kardeş katliamı yaşanmasını istemediklerini, ancak Obama'ya tüm tarafların güvenine sahip olacak bir komuta formülü bulunması ihtiyacından söz ettiğini söyledi.

Türkiye Fransa'ya tepkili

Türkiye'nin Fransa'nın oynadığı rolden rahatsızlığını dile getirmeye devam ediyor.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ise operasyonda ilk ateşi açan Fransa'ya yönelik eleştirileri bugün de sürdürdü.

Bağış isim vermemekle birlikte "AB üyesi ülkelerden bir tanesinin lideri, kendi seçim kampanyasını başlatmak üzere bir toplantı düzenleyip, uluslararası mevzuata aykırı bir biçimde başka ülkeyle ilgili bir süreç başlatmaya çalışıyor" dedi.

Savunma Bakanı Vecdi Gönül de, Fransa'nın BM kararının icracısı gibi öne çıkmasını anlamakta güçlük çektiklerini dile getirmişti.

Bu arada BM Güvenlik Konseyi, Libya Dışişleri Bakanı Musa Kusa'nın Konsey'in acil toplantı talebini kabul etmedi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler