HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ABD ve Küba'dan ilişkileri normalleştirme adımı

1960'ların başından bu yana gerilimli bir ilişki yürüten Küba ve ABD, diplomatik ilişkileri normalleştirmek için tarihi bir adım atıyor. İki ülkenin lideri ilerleyen saatlerde uluslarına seslenecek. ABD Havana da elçilik açmayı da planlıyor.

ABD ve Küba'dan ilişkileri normalleştirme adımı

ABD ve Küba yıllardır gergin olan ilişkilerini düzeltmek için diplomatik görüşmelere başlamaya karar verdi.

ABD'li yetkililerin medyaya yansıyan açıklamalarına göre ABD, önümüzdeki aylarda Havana'da büyükelçilik açmak istiyor.

Küba lideri Raul Castro ve ABD Başkanı Barack Obama'nın ilerleyen saatlerde kendi uluslarına seslenerek birer konuşma yapması bekleniyor.

Adını vermek istemeyen üst düzey ABD'li yetkililer Associated Press (AP) haber ajansına konuşarak Castro ve Obama'nın Salı günü 45 dakikadan fazla süren bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini söyledi. Bu görüşmenin 1961'den bu yana ABD ve Küba liderleri arasında en kapsamlı görüşme olduğu söyleniyor.

Üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi, yumuşayan ilişkiler neticesinde ABD bankalarının Küba bankaları ile çalışabileceğini ve ticari kısıtlamaların da ciddi şekilde geveşeyeceğini söyledi.

Ajans iki ülkenin bir yıldan fazla süredir gizli bir şekilde görüştüklerini, görüşmelerin Kanada ve Vatikan'da gerçekleştiğini ve Papa Francis'in de görüşmelerde bulunduğunu yazdı.

ABDli yetkililer ısınan ilişkiler çerçevesinde ABD hapishanelerinde bulunan üç Kübalı casusun, 20 yıldır Küba'da hapiste tutulan ABD'li bir casusla değiş tokuş edildiğini de yazdı. Üç Kübalı ajanın 2001 yılında yakalanan ve Küba Beşlisi olarak bilinen beş kişiden hapiste kalan son üçü olduğu söylendi.

Bu arada beş yıldır Küba'da hapiste tutulan ve casuslukla suçlanan Alan Gross isimli ABD vatandaşı da serbest bırakıldı.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler