HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ABD ve Rusya Suriye'deki ateşkes için anlaştı

ABD ve Rusya, Suriye'deki ateşkesin 27 Şubat'ta başlaması için anlaşmaya vardı.

ABD ve Rusya Suriye'deki ateşkes için anlaştı

Reuters kaynaklarına göre ABD ve Rusya'nın Suriye'de ateşkesin yürürlüğü girmesi için taslak metin üzerinde anlaştığı ifade edildi.

ABD ve Rusya'nın Suriye'de ateşkesin 27 Şubat'ta başlaması konusunda anlaştığı belirtildi.

İki ülke arasındaki ateşkes anlaşmasının terör örgütleri IŞİD ve El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi'nin kapsamadığı bildiriliyor.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry dün, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'la telefonda görüştüğünü ve iki ülkenin taraflar nezdinde temaslarda bulunacağını söylemişti.

Kerry'nin açıklamayı yaptığı gün, başkent Şam ile Humus'ta düzenlenen ve IŞİD'in üstlendiği intihar saldırılarında en az 179 kişi yaşamını yitirdi.

Bu ayın başında BM öncülüğünde İsviçre'nin Cenevre kentinde gerçekleştirilen barış görüşmeleri, başladıktan kısa süre sonra çökmüştü.

Suriye'de yaklaşık beş yıldır süren savaşta, bugüne kadar 260 binden fazla kişi yaşamını yitirdi, 11 milyondan fazla kişi yaşadığı yerlerden ayrılmak zorunda kaldı.

BM MEMNUNİYETLE KARŞILADI

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban ki Mun'un ABD ve Rusya arasındaki Suriye için varılan ateşkes anlaşmasını memnuniyetle karşıladığı belirtildi. BM Sözcüsü Stephane Dujarric tüm taraflara, ateşkese uyma çağrısında bulundu. Dujarric varılan anlaşmanın daha sağlam bir ateşkesin 'ilk adımı' olduğunu söyledi.

DÜN KAN GÖLÜNE DÖNMÜŞTÜ

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry dün, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'la telefonda görüştüğünü ve iki ülkenin taraflar nezdinde temaslarda bulunacağını söylemişti. Kerry'nin açıklamayı yaptığı gün, başkent Şam ile Humus'ta düzenlenen ve IŞİD'in üstlendiği intihar saldırılarında en az 179 kişi yaşamını yitirdi.

Obama ile Putin ateşkesi konuştu

İki ülkenin lideri Barack Obama ve Vladimir Putin çatışmaların durdurulmasına ilişkin anlaşmayı telefonda konuştu.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, Obama, görüşmede çatışmaların sona erdirilmesine dönük mutabakatın sağlanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Suriye halkının acılarının dindirilmesi, Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğündeki siyasi sürecin harekete geçirilmesi ve terör örgütü IŞİD’in yenilgisi için Suriye rejimi ve silahlı muhaliflerin yanı sıra tüm tarafların bu anlaşmaya olumlu yanıt vermesinin şu aşamada önceliği olduğunu kaydeden Obama, Putin ile Ukrayna konusunu da ele aldı.

Obama, Ukrayna’nın doğusundaki Rus yanlısı güçlerin Minsk Anlaşması altındaki yükümlülüklerini yerine getirmesinin yanı sıra Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) gözlemcilerinin çatışma alanlarına erişimine müsaade edilmesinin önemini vurguladı.

PUTİN: ORTAK AÇIKLAMAYI ONAYLADIK

Diğer taraftan, Rusya'nın Tass Ajansında yayımlanan haberde, Rusya Devlet Başkanı Putin'in, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, Obama ile akşam saatlerinde bir telefon görüşmesi yaptığını ve Suriye'de ateşkesin sağlanmasına ilişkin anlaşmayı onayladıklarını aktardığı belirtildi.

Haberde, Putin'in, "Biraz önce ABD Başkanı Obama ile telefon görüşmesi yaptım. Görüşme isteği Rusya tarafından olsa da her iki taraftan da görüşmeye ilgi vardı. Görüşmemizde, Uluslararası Suriye Destek Grubu kapsamında Rusya ve ABD'nin Suriye'de çatışmaların durdurulması konusunda yaptığı ortak açıklamayı onayladık" ifadesini kullandığı kaydedildi

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler