HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ABD'den Çin'e sert tepki

Çin’in Güney Çin Denizi’nde yapay ada oluşturma çalışmalarına Washington’dan sert tepki geldi.

ABD'den Çin'e sert tepki

Savunma Bakanı Carter, Çin'e çalışmaları durdurma çağrısında bulundu. Bu hafta içinde de CIA eski Direktörü Michael Morell, iki ülke arasındaki zıtlaşmanın savaşa yol açabileceğini belirtmişti.

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Singapur’da diplomat ve yabancı uzmanların katıldığı 14'üncü Shangri-La Dialogue toplantılarında, Çin’in faaliyetlerine ilişkin Washington’ın rahatsızlığını bir kez daha dile getirdi ve ‘uluslararası kurallara uymayan’ Pekin’e ‘yapay ada çalışmalarını durdurma çağrısı’nda bulundu.

CNN’de yer alan habere göre; Carter, “ABD, Güney Çin Denizi’ndeki toprak talebinin hızı ve ölçüsünden, muhtemel silahlandırma ve bu aktivitelerin hak sahipleri arasında yanlış hesap ve anlaşmazlık riskini artırma potansiyelinden derin bir endişe duyuyor” dedi.

BÖLGEDEKİ GERGİNLİK İÇTEN İÇE ARTIYOR

Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki faaliyetleri, Pekin ile toprak iddialarını ve yeraltı kaynakları üzerindeki haklarını dile getiren Vietnam, Filipinler, Güney Kore ve Japonya gibi komşu ülkeler arasındaki gerginliği içten içe besliyor. Söz konusu ülkelerin bazıları da bir süreden beri bölgede suni adalar oluşturuyor.

Çin’e yönelik eleştirilerini diğer ülkelere nazaran daha öne çıkaran Carter, “Bir ülke, diğerlerinden çok daha hızlı ve çok daha ileri gitti. Bu da Çin. 8km kare üzerinde, diğer tüm ülkelerin toplamından ve bölge tarihinden fazla, talepte nulunuyor. Ve bunu son 18 ayda yaptı” dedi.

CARTER'DAN BÖLGEYE NET ÇAĞRI

Ashton Carter, bölgedeki tüm ülkelere, bir an önce toprak taleplerini ve var olan adalardaki silahlandırma faaliyetlerini durdurma çağrısında bulundu.

Bu hafta içinde CNN’e konuşan eski CIA Direktörü Michael Morell, "bu zıtlaşmanın, ABD ile Çin’i gelecekte savaşa götürme riski taşıdığını” dile getirmişti.

Çin’in birçok suni adası, diğer ülkelerin anakara kıyılarına kendi kıyılarından çok daha yakın.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler