HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ABD'den Küba'ya zeytin dalı

ABD, 29 Mayıs 2015'ten itibaren geçerli olmak üzere, Küba'nın teröre destek veren ülkeler listesinden çıkarılması yönündeki nihai kararını ilan etti.

ABD'den Küba'ya zeytin dalı

ABD, Küba'yı teröre destek veren ülkeler listesinden çıkardı.

Karar iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin yeniden başlaması önündeki önemli bir engeli kaldırıyor.

Bu kararla Küba, diğer etkinliklerin yanısıra ABD'de bankacılık hizmetleri de yürütebilecek.

Ancak ABD'nin Küba'ya yönelik ticaret ambargosu sürüyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Küba'nın listeden çıkarılmasıyla, iki ülkenin 54 yıl sonra normalleşmeye başlayan diplomatik sürecinde büyük bir engel ortadan kaldırıldı" denildi.

Başkan Barack Obama Aralık 2014'te Dışişleri Bakanı John Kerry'ye, Küba'nın teröre destek veren ülkeler listesinde olmasına ilişkin bir gözden geçirme çalışması başlatması ve Küba'nın uluslararası teröre desteği konusunda 6 ay içerisinde kendisine bir rapor sunması talimatı vermişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Kerry'nin 8 Nisan 2015'te bu gözden geçirme çalışmasını tamamlayarak, Obama'ya Küba'nın listeden çıkarılmasını tavsiye ettiği belirtildi.

Bakanlık açıklamasında, Kongre'ye bildirimden sonra kararın resmen yürürlüğe girmesi için gereken 45 günlük sürenin tamamlandığına işaret edildi.

Açıklamada, ABD'nin, Küba'nın geniş yelpazede politikaları ve eylemlerine dair önemli endişeleri ve fikir ayrılıkları bulunmasına karşın bunların teröre destek veren ülkeler listesinden çıkarmayla alakalı kriterlerin dışında kaldığı da belirtildi.

Böylece, 29 Mayıs 2015'ten itibaren geçerli olmak üzere, Küba'nın teröre destek veren ülkeler listesinden çıkarılması yönündeki nihai karar ilan edildi.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler