HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ABD'den Kuzey Kore'ye sert mesaj: Bizi sınamayın!

ABD başkan yardımcısı, "Kuzey Kore ABD'nin Suriye ve Afganistan saldırılarında gösterdiği kararlılığı test etmesin" dedi.ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, ABD'nin bundan sonra Kuzey Kore'nin füze ve nükleer silah denemesinde bulunmasına tahammül göstermeyeceğini ve Suriye ve Afganistan'da yaptığı saldırıların Washington'un iradesini yansıttığını söyledi. Pence, bugün başlayan Asya gezisinde ABD'nin yakın ilişkileri bulunan dört Asya ülkesini ziyaret edecek.

ABD'den Kuzey Kore'ye sert mesaj: Bizi sınamayın!

Uluslararası toplumdan tecrit edilmiş olan Kuzey Kore, Birleşmiş Milletler'in yasak kararlarına rağmen nükleer silah ve balistik füze denemelerinde bulunarak ABD'nin bölgedeki müttefiklerinde endişe yaratıyor.

Pence, Güney Kore Başkan Yardımcısı Hwang Kyo-ahn ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Dünya yeni başkanımızın gücünü ve kararlılığını geçen iki haftada Suriye ve Afganistan'da yapılanlar ile gördü. Kuzey Kore, bu bölgede ABD silahlı kuvvetlerinin kararlılığını ve gücünü test etmese iyi olur" dedi.

ABD, bu ay içinde Suriye'deki askeri bir hava alanına 59 seyir füzesi ile saldırı düzenledi. Perşembe günü ise Afganistan'da İslam Devleti militanlarının bulunduğunu söylediği bir mağaraya şu ana kadar savaşta kullanılmış nükleer niteliğe sahip olmayan en güçlü bombayı attı.

Pence, ayrıca Kuzey ve Güney Kore arasındaki askerden arındırılmış bölgeyi ziyareti sırasında ABD'nin Kuzey Kore ile ilişkilerinde "stratejik sabır dönemi"nin sona erdiğini söyledi.

İki ülke sınırını belirleyen askerden arındırılmış bölgenin Kuzey Kore tarafından gelen propaganda müziğinin oluşturduğu fonda konuşan Pence, "Stratejik sabır izlenen bir dönem vardı, ancak bu stratejik sabır dönemi sona erdi" dedi.

ABD ile müttefikleri ve Çin, peş peşe füze denemesi yapan Kuzey Kore'ye verilebilecek karşılıklar üzerinde çalışıyorlar.

Trump'ın ulusal güvenlik danışmanı H.R. McMaster, dün katıldığı bir televizyon programında, "Bu konuyu barış içinde çözmek için askeri seçenek dışında tüm seçenekleri ele alma vakti geldi. Müttefiklerimiz, ortaklarımız ve Çin yönetimi ile bir dizi seçenek üzerinde çalışıyoruz" dedi.

Askeri seçeneklerin masada olmamasına rağmen, ABD nükleer uçak gemisinin de dahil olduğu bir filoyu bölgeye gönderiyor.

McMaster, "Çin yönetiminin de içinde bulunduğu uluslararası bir uzlaşı zemini oluştu, durum böyle devam edemez" dedi.

Trump yönetimi, ABD'li yetkililerin verdiği bilgiye göre Kuzey Kore'ye karşı daha ağır ekonomik yaptırımlar üzerine odaklanıyor. Olası yaptırım alanları arasında petrol ambargosu, Kuzey Kore havayolunun uçuşlarının yasaklanması, şileplerinin durdurulması ve Kuzey Kore ile çalışan Çin bankalarını cezalandırılması bulunuyor.

Pence'in ziyaretinden bir gün önce başkent Pyongyang'da askeri geçit töreni düzenleyen Kuzey Kore yeni silahlarını da sergiledi. Uzmanlar sergilenen silahlardan bazılarının yeni geliştirilen uzun menzilli bir füze olabileceğini belirtiyorlar.

Kuzey Kore, 1950-1953 savaşının ardından sağlanan ateşkese rağmen barış anlaşması imzalanmadığı için teknik olarak Güney Kore ile savaş halinde bulunuyor. Kuzey Kore düzenli olarak, Japonya ve Güney Kore'yi yok edeceğine dair açıklamalarda bulunuyor.

Trump, Kuzey Kore'nin son dönemdeki füze testlerine karşı sert ifadeler kullanmış olsa da, atabileceği adımlar kendisinden önceki başkanların döneminde olduğu kadar sınırlı görünüyor.

Kuzey Kore daha önce ABD topraklarını vurabilecek menzilde füze geliştirdiğini ifade etmiş olsa da, uzmanlar ve yetkililer Pyongyang'ın gerekli teknik yetkinliğe ulaşması ve küçültülmüş nükleer başlık geliştirmesinin daha vakit alacağını belirtiyorlar.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler