HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ABD'den Rusya'ya ateşkes uyarısı

ABD, Rusya'ya Ukrayna ile varılan ateşkes anlaşmasına uyması çağrısında bulundu. BM Güvenlik Konseyi de ateşkese oy birliğiyle uyulması kararı aldı.

ABD'den Rusya'ya ateşkes uyarısı

BM Güvenlik Konseyi, Rusya ve Ukrayna arasındaki ateşkes anlaşmasını oybirliği ile onaylarken ABD, Moskova'yı ateşkesi ihlal etmekle suçladı. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Rusya'nın anlaşmayı ihlal etmesi durumunda bunun Moskova'ya bedelinin ağırlaşacağını söyledi.

BM Güvenlik Konseyi'nde de Rusya'nın Minsk'te uzlaşıya varılan ateşkes taslağı oybirliğiyle kabul edilmesine rağmen BM temsilcileri arasında sert tartışmalar yaşandı.

ABD'nin BM nezdindeki büyükelçisi Samantha Power, 'tüm kalbiyle bu anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını' söyledi fakat Rusya'nın barışa olan bağlılığını kanıtlaması gerektiğini ifade etti.

Power, "Ayrılıkçıları silahlandırmaya son verin. Mevcut askerlerinize ek olarak sınır ötesine yüzlerce ağır silah göndermeye son verin. Yaptığınız şeyi yapmıyormuş gibi rol kesmeye son verin" dedi.

Power şöyle devam etti: "Rusya anlaşmaları imzalıyor sonra kendi yetkileri dâhilinde bu anlaşmaları baltalıyor. Rusya ulusların egemenliğini destekliyor sonra da komşusunun sınırları yokmuş gibi davranıyor."

Power, Rusya'nın 'Ukrayna'daki saldırıları destekleyip' ateşkes tasarısını öne sürmesini 'ironik' olarak tanımladı.

Putin: Debaltseve'yi ayrılıkçılara teslim edin

Rusya'nın BM Büyükelçisi Vitali Churkin ise Power'ın yorumlarını 'saldırgan' olarak niteledi.

Churkin, "Bu krizin başından beri Rusya, Ukrayna'daki çatışmaların tüm iç tarafları arasında kapsayıcı ve şeffaf diyalog aracılığıyla barışçıl bir çözüm çağrısında bulundu" dedi.

ABD Başkan Yardımcısı Biden da, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile görüşmesinin ardından ateşkesin 'Debaltseve ve çevresinde, Rus kuvvetlerle birlikte hareket eden ayrılıkçılar tarafından ihlal edilmesini kınadığını' söyledi.

Beyaz Saray tarafından paylaşılan Biden'in açıklamasında "Eğer Rusya, 12 Şubat'ta imzalanan dâhil, Minsk anlaşmalarını ihlal etmeye devam ederse bunun Rusya'ya bedeli artacak" ifadelerini kullandı.

Poroşenko ayrılıkçıların Debaltseve'yi alma girişimlerini 'ateşkese yönelik sinik saldırı' olarak tanımladı. Debaltseve, ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk ve Luhanks'ı birbirine bağladığı için her iki taraf için de kritik öneme sahip.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna ordusunun doğudaki stratejik Debaltseve kasabasını ayrılıkçılara teslim etmesini istedi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler