HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

AB'den Almanya'nın 'Türkiye' talebine yanıt: Gümrük Birliği'nin güncelleştirilmesi yararlı

Avrupa Birliği Komisyonu, Türkiye'yle Gümrük Birliği'nin güncelleştirilmesi için AB üyesi ülkelerden halihazırda yetki talep edildiğini, güncellenmiş bir anlaşmanın her iki tarafa da önemli yararlar sağlayacağını bildirdi. AB Komisyonu Başsözcü Yardımcısı Mina Andreeva, spekülasyonlara ilişkin yorumda bulunmayacağını, ancak geçen hafta AB-Türkiye Yüksek Düzeyli Diyalog Toplantısının yapıldığını hatırlatarak, "Gümrük Birliği'nin güncelleştirilmesi bizim (üye ülkelere) teklif ettiğimiz bir şey" de

AB'den Almanya'nın 'Türkiye' talebine yanıt: Gümrük Birliği'nin güncelleştirilmesi yararlı

AB Komisyonu'nun günlük basın toplantısında, Almanya'nın Türkiye'yle Gümrük Birliği'nin güncelleştirilmesi çalışmalarının askıya alınması ve Türkiye'ye katılım öncesi fonların dondurulmasını istediğine ilişkin iddialar gündeme geldi.

'TÜRKİYE İLE İŞBİRLİĞİ AB'NİN ÇIKARLARINA UYGUN'

Sözcü Carlos Martin Ruiz De Gordejuela ise, AB'nin Türkiye'yle ilişkisinin devam etmesinin son gelişmeler çerçevesinde gerekli olduğunu, katılım fonlarıyla reformlar, temel haklar, hukukun üstünlüğü gibi alanlara odaklanıldığını söyledi.

Almanya hükümetinin Avrupa Birliği'nden (AB) Türkiye'ye mali baskı yapılmasını talep etmesini değerlendiren Gordejuela, Türkiye'ye finansmanı durdurma konusundaki kararların ikili ilişkilerdeki tüm hususlar gözden geçirilerek alınması gerektiğini belirtti. Gordejuela, Türkiye ile işbirliğinin AB'nin çıkarlarına uygun olduğunu kaydetti.

'EKONOMİK YARAR SAĞLAR'

Gordejuela, "Finansmanı durdurmaya ilişkin her türlü karar, Türkiye ile ilişkilere yönelik genel yaklaşımımız ve Türkiye'deki AB'li lehtarlar için muhtemel sonuçlar göz önünde bulundurularak alınmalı. Avrupa Komisyonu, son gelişmeler ışığında Türkiye ile işbirliğinin gerekli olduğunu düşünüyor" dedi.

AB Konseyi'nden yetki talep ettiğini hatırlatan Gordejuela, "Komisyon, Gümrük Birliği'nin güncelleştirilmesinin, her iki tarafa da önemli ekonomik yararlar sağlayacağını değerlendiriyor" dedi.

ALMANYA 'TÜRKİYE'Yİ SIKIŞTIRIN' DEMİŞTİ

Almanya hükümeti Avrupa Birliği'nden (AB) Türkiye'ye mali baskı yapılmasını talep etmişti.

Reuters'ın haberine göre aralarında AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve Avrupa Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn olmak üzere Avrupalı yetkililere gönderilen mektupta, AB üyeliğine hazırlık kapsamında Türkiye'ye yapılan mali desteğin gerektiği durumda kesilme olasılığının netleştirilmesi talep edilmişti.

Ayrıca Alman hükümetinin görüşüne göre AB, gümrük birliğinin modernizasyonuyla ilgili Türkiye ile görüşmeleri dondurmalı.

Mektupta, "Türkiye ve AB arasındaki gümrük birliğinin modernizasyonuyla ilgili görüşmeler, son olaylar ışığında, Türkiye'ye yanlış sinyal verebilir" ifadelerine yer verilmişti.


En Çok Aranan Haberler