HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

AB'den Ukrayna'da 'dönüşü olmayan nokta' uyarısı

Avrupa Komisyonu Başkanı Barroso, Ukrayna ile Rusya arasındaki sorunun büyümesi halinde "dönüşü olmayan noktaya varılabileceğini" söyledi. AB Rusya'dan, Ukrayna'daki güçlerini çekmesini istedi. Moskova'ya yeni yaptırımlar uygulanması gündemde

AB'den Ukrayna'da 'dönüşü olmayan nokta' uyarısı

Avrupa Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso Ukrayna ile Rusya arasındaki sorunun büyümesi halinde, "dönüşü olmayan noktaya varılabileceğini" söyledi.

José Manuel Barroso, "Çok ciddi, hatta dramatik bir durumla karşı karşıyayız...Ancak ben hala soruna siyasi bir çözüm bulunması için geç olmadığına inanıyorum" dedi.

Avrupe Birliği'nin (AB) yürütme organının başında olan Barroso bu açıklamayı, Brüksel'de Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile görüşmesinin ardından yaptı.

Petro Poroşenko ise halen Ukrayna topraklarında binlerce yabancı asker ve yüzlerce Rus tankı olduğunu söyledi.

Poroşenko Avrupe Birliği'nin (AB), ülkesinin doğusundaki Rusya yanlısı isyancılara desteği nedeniyle Moskova'ya karşı reaksiyon gösterip, ortak hareket edeceğinden emin olduğunu belirtti.

Yeni yaptırımlar gündemdeBu akşam Brüksel'de toplanacak AB liderleri ise Rusya'ya yeni yaptırımlar uygulanmasını tartışacak.

AB ve ABD onlarca Rus yetkiliye, ayrılıkçı güçlerin komutanlarına ve Ukrayna'nın egemenliğine zarar vermekle suçlanan Rus şirketlerine karşı yaptırım uyguluyor. AB geçen ay sonu da Rusya'da bazı önemli ekonomik sektörlere yönelik yaptırımlarını açıklamış, Rusya da bu karara gıda ithalatını yasaklayarak yanıt vermişti.

"Rusya, Ukrayna'daki güçlerini çekmeli"AB liderlerinden önce birlik üyesi 28 ülkenin dışişleri bakanları İtalya'nın Milano kentinde bir araya geldi.

Bakanlar, Rus güçlerinin "Ukrayna'daki saldırganlıklarını derin bir kaygıyla izlediklerini" bildirdi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Rusya'dan Ukrayna'daki güçlerini çekmesini istedi. Ashton ayrıca Rusya'ya Ukrayna'ya silah, teçhizat ve askeri personel göndermeye son vermesine yönelik çağrısını da yineledi.

Sorunun askeri çözümü olmadığını vurgulayan Ashton, "Siyasi bir çözüme ise her zamankinden daha fazla ihtiyaç var" dedi.

Rusya Mart ayında Ukrayna'ya ait olan Kırım'ı ilhak etmiş, Batılı ülkeler bu kararı tanımamıştı.

Moskova yönetimi, Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçılara destek verdiği yönündeki iddiaları yalanlıyor.

Ukrayna ordusu iki kasabadan çekiliyorBölgede son olarak hükümet güçleri ayrılıkçıların baskısı sonucu iki kasabadan çekiliyor.

Bu kasabalar, Luhansk kenti ve Rusya sınırı arasındaki stratejik önemi yüksek Novosvitlivsk ve Donetsk kentine yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Ilovaysk.

Ukrayna ordusunun daha güneydeki liman kenti Mariupol'daki mevzilerini ise güçlendirdiği bildiriliyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler