HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ABD'nin küresel casusluk faaliyetleri

Alman Federal Dış İstihbarat Teşkilatı'nın "Eikonal Projesi" yöneticisi S.L, BND'den Başbakanlığın talimatıyla ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'na (NSA) bilgi akışı sağlanmasına olanak verildiğini söyledi.

BERLİN (AA) - NSA'nın Almanya'daki dinleme faaliyetlerini araştırmak için Federal Meclis'te (Bundestag) kurulan NSA Araştırma Komisyonu'nda tanık olarak dinlenen S.L, NSA ile BND arasındaki işbirliğinin merkezi "Eikonal Projesi"nin Başbakanlık'tan gelen onay yazısıyla başladığını öne sürdü.

S.L, servis sağlayıcı bir şirketin BND'nin verilere ulaşmasının yasal olduğu konusunda şüpheler taşıdığını ancak söz konusu servis sağlayıcı şirketin Başbakanlık'tan gelen bir belgeyle bu eylemin yasalara uygunluğu konusunda ikna olduğunu kaydetti.

BND'nin bu operasyonla büyük miktarda veriler elde ettiğini anlatan S.L, "Bu, evde bulunan bir televizyon antenine ikinci bir televizyon bağlamak gibi" dedi.

Verilerin filtrelendiğini ancak bu filtreleme sisteminde eksiklikler olduğunu kabul eden S.L, gönderilecek veriler konusunda şüphe duyulduğunda bunların NSA'ya iletilmediğini söyledi.

NSA'ya sadece birkaç yüz verinin iletildiğini savunan S.L, Amerikalıların çok daha fazla veri gönderilmediğini gördüklerinden dolayı söz konusu operasyonun durdurulduğunu ileri sürdü.

Söz konusu servis sağlayıcının telekom şirketi olduğunun belirtilmesi üzerine daha sonra eski telekom şirketinin CEO'su Kai-Uwe Ricke de komisyonda tanık olarak dinlendi.

Ricke, Başbakanlık'tan geldiği iddia edilen belge ve BND ile telekom şirketi arasında yapılan bir sözleşme hakkında bilgisinin olmadığını savundu.

Araştırma Komisyonu'nun Sol Partili üyesi Andre Hahn, komisyona gönderilen dosyalarda böyle bir belgenin varlığını ve bu bağlamda isminin geçtiğini hatırlatması üzerine Ricke, bu belgelerin doğrudan şirketin alt bölümlerine gitmiş olabileceğini söyledi.

Eikonal Projesi'nin Sosyal Demokrat Partili eski Başbakan Gerhard Schröder döneminde 2004'te başladığı ve 2008'de sonra erdirildiği bildirildi.

BND'nin Eikonal Projesi kapsamında Frankfurt'ta bulunan uluslararası veri merkezinden telefon ve internet verileri elde ettiği ifade edildi.

Alman vatandaşlarının bilgilerinin Amerikalılara göndermenin yasak olduğu ve bundan dolayı otomatik filtrelenen bilgilerin önce BND'nin Almanya'nın Bavyera eyaletinin Bad Albig'deki üssüne gönderildiği, buradan da NSA'ya iletildiği iddia ediliyor.

NSA'nın eski sistem analisti Edward Snowden'ın geçen yıl basına sızdırdığı belgelerle ABD'nin dünya genelindeki dinleme faaliyetleri ortaya çıkmıştı. Rusya'da iltica hakkı verilen Snowden'ın ifşa ettiği belgelerde NSA'nın Alman vatandaşlarını ve başta Başbakan Angela Merkel olmak üzere bazı siyasetçileri dinlediği iddia edilmişti.

Bunun üzerine Federal Meclis'te söz konusu iddiları araştırmak üzere NSA Araştırma Komisyonu kurulmuştu.

Öte yandan, temmuz ayı başında BND'de görevli bir ajan, ABD için casusluk yaptığı gerekçesiyle tutuklanmıştı. ABD'ye para karşılığı casusluk yaptığını itiraf eden ajan, yaklaşık 2 yıl çift taraflı çalıştığını ve 2012 yılından bu yana çok sayıda belgeyi ABD gizli servisine ilettiğini belirtmişti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler