HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'ABD'nın yasak listesinde THY de var' iddiasına son dakika yanıt

ABD'den 10'dan fazla ülkeye sefer yapan bazı havayolu şirketlerine elektronik eşya yasağı... THY de İstanbul seferlerinin bu yasak kapsamında yer aldığını duyurdu. İşte detaylar...

'ABD'nın yasak listesinde THY de var' iddiasına son dakika yanıt

Associated Press'te yer alan habere göre, ABD'ye direkt uçuşlarda, uçak kabinine telefondan büyük elektronik eşya alınmayacak.

ABD'ye seyahat eden yolcuların DVD oynatıcı, tablet, dizüstü bilgisayarlarını kabine almalarının yasaklanacağı ve bagaja verilmesi koşulunun getirilecek.

'ARALARINDA İSTANBUL DA VAR' İDDİASI

Independent'ta yer alan 'uçuş analizi'ne göre, uçakların seyahat tablosuna bakıldığında Ortadoğu ve Afrika güzergahı arasında Amerikan Havayolları şirketlerine ait olmayan uçuşlarda İstanbul'dan kalkış yapan Türk Hava Yolları (THY) seferlerinin de söz konusu yasağa dahil olduğu iddia edildi.

THY'DEN SON DAKİKA AÇIKLAMA: İSTANBUL SEFERLERİ DE YASAK KAPSAMINDA

Bu iddiaya karşılık THY'den yapılan son dakika açıklamada "Uçuşlarımızdaki güvenlik uygulamaları normal olarak devam ediyor. Henüz ABD’den gelen resmi bir bilgi yok" denilmişti.

Daha sonra bir THY yetkiliye göre, bu kentlerden biri İstanbul. THY'den az önce yapılan açıklamada, "ABD varışlı seferlerimizde geçerli olmak üzere, cep telefonu veya akıllı telefondan daha büyük elektronik cihazların kabin içinde taşınmaması konusunda ilgili otoritelerce karar alınmıştır. Medikal cihazların hariç tutulduğu uygulama kapsamında elektronik eşyalar uçak altı kargo bölümünde taşınabilmektedir" denildi.

Independent'ın listesi şöyle sıralanıyor:

-Türk Hava Yolları, İstanbul,

-Lago, Arik Hava Yolları

-Kahire, Mısır Havayolları

-Atina ve Dubai, Emirates Hava Yolları

-Etiyopya Hava Yolları, Dublin, Togo

-Etihad Hava Yolları, Abu Dabi

-Kuveyt Hava Yolları, Kuveyt

-Katar Hava Yolları, Doha (Katar)

-Royal Air Maroc, Kazablanka (Fas)

-Royal Ürdün Hava Yolları, Amman (Ürdün)

-Suudi Hava Yolları, Cidde ve Riyad

-Güney Afrika Havayolları Johannesburg ve Dakar

ABD'de İç Güvenlik Bakanlığı, ülkeye seferleri bulunan bazı yabancı havayolu şirketlerinin uçuşlarına dair bir sınırlamayı duyurmaya hazırlanıyor.

'SEBEBİ TERÖR TEHDİTİ'

Reuters'a açıklama yapan ABD'li bir yetkili, 'cep telefonundan daha büyük' elektronik eşyaların yasaklanmasının, "terör tehdidiyle ilgili" olduğunu açıkladı.

YENİ UYGULAMA SALI GÜNÜ İÇ GÜVENLİK BAKANLIĞI'NCA AÇIKLANACAK

ABD'li havayolu şirketlerinin "yasaktan etkilenmeyeceğini" söyleyen yetkili, yeni uygulamanın salı günü İç Güvenlik Bakanlığı tarafından açıklanacağını ve yaklaşık 10 taşımacıyı kapsayacağını söyledi.

Getirilecek sınırlamanın, Ürdün, Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşekik Arap Emirlikleri gibi ülkeleri kapsayağı öne sürülüyor.

NE TÜR CİHAZLAR YASAK KAPSAMINDA?

Konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmazken AP haber ajansı, kendilerine konuşan bir ABD'li yetkilinin yasağın şu kentleri kapsadığını söylediğini bildirdi: Kahire (Mısır), Amman (Ürdün), Kuveyt (Kuveyt), Kazablanka (Fas), Doha (Katar), Riyad ve Cidde (Suudi Arabistan), İstanbul, Abu Dabi ve Dubai (Birleşik Arap Emirlikleri).

Yasağa göre yolcular kabinde diz üstü bilgisayar, tablet bilgisayar, fotoğraf makinesi, DVD oynatıcı ve elektronik oyun makineleri gibi cihazlar bulunduramayacak.

Ancak cep telefonlarına izin verilecek.

'10 HAVALİMANINDA FAALİYET GÖSTEREN 9 HAVAYOLU'

BBC'ye konuşan ABD'li bir yetkili ise, yasağın 10 havaalanında faaliyet gösteren dokuz havayolu şirketini etkileyeceğini belirtti.

CNN, Ürdün Kraliyet Havayolları şirketinin, Kuzey Amerika'dan ve Kuzey Amerika'ya yapılacak seferlerinde, kabinlerde elektronik cihazların yasaklanacağına dair bir tweet attığını, daha sonra bu tweeti sildiğini duyurdu.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı da, bakanlığa bağlı Ulaştırma Güvenliği Teşkilatı da konuyla ilgili yorum yapmak kaçındı.

Bakanlığın gün içinde bir açıklama yapması bekleniyor.

Yasağa hangi havayolu şirketlerinin dahil olduğu ve ne kadar süreyle uygulanacağı bilinmiyor.

İÇ GÜVENLİK BAKANLIĞI AÇIKLAMA YAPMAKTAN KAÇINDI

ABD İç Güvenlik Bakanlığı konuyla ilgili açıklama yapmaktan kaçındı. Dışişleri Bakanlığının ise Amerikan medyasına elçiliklerin ilgili havayolları şirketlerini bilgilendirmeye başladığını açıkladığı duyuruldu.

ÜRDÜN HAVAYOLLARINDAN AÇIKLAMA

Ürdün Kraliyet Havayolları (Royal Jordanian Airlines), Twitter hesabından, Kuzey Amerika uçuşlarında çoğu elektronik cihazın kabinlere alınmasını yasaklayacaklarını açıkladı. Şirket, daha sonra sildiği tweetinde şu ifadelere yer verdi:

"ABD'nin ilgili bakanlıklarından verilen talimatlar gereğince ABD'ye giden veya ABD'den gelen tüm uçuşlarımızda elektronik ve elektrikli cihazların yolcu kabinine alınmasının kati bir surette yasaklandığını değerli yolcularımıza bildiriyoruz. Cep telefonları ve tıbbi cihazlarına uçuş sırasında gereksinim duyulduğundan bu cihazlar yasak dahilinde değiller."

Açıklamada uygulamanın salı günü başlayacağını duyuran şirket, yasağın Montreal, New York, Chicago ve Detroit uçuşlarında uygulanacağını kaydetti.

SUUDİ HAVAYOLU ŞİRKETİ DE İDDİAYI DOĞRULADI

Suudi Arabistan'ın El Riyad gazetesi ise Suudi hükümetinin sivil havacılık otoritelerini yasak konusunda bilgilendiğini yazdı. Suadia Hava Yolları da Twitter hesabı üzerinden bu iddiayı doğruladı.

'22 MART'TAN İTİBAREN...'

Havayolu şirketi, 22 Mart'tan itibaren uygulanmaya başlanmak üzere kabinlere cep telefonundan büyük tüm elektronik cihazların alınmasının yasak olduğunu ifade etti.

Kaynak: Independent, Associated Press, Reuters, BBC, AA


En Çok Aranan Haberler