HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Afganistan depreminde ölü sayısı 360’ı aştı

Afganistan'ın kuzeydoğusunda meydana gelen ve komşu ülkelerde de hissedilen 7.5 şiddetindeki depremde ölü sayısı 360'ı aştı.

Merkez üssü Afganistan'ın kuzeydoğusundaki Feyzabad kentinin 76 kilometre güneyi olan ve Pakistan ile Hindistan'da da hissedilen şiddetli depremde bilanço ağırlaşıyor. Son belirlemelere göre, deprem nedeniyle çoğu Pakistan'da olmak üzere en az 360 kişi hayatını kaybetti ve 2 binden fazla kişi yaralandı.

Afganistan'da 7 bin 600, Pakistan'da ise 4 bin evin zarar gördüğü belirtilirken, Pakistan'ın Kalash Vadisi uzaklarındaki bir köyde 5 bin kişinin evsiz kaldığı fakat yardım kuruluşların bölgeye ulaşamadığı bildirildi.

Öte yandan yardım kuruluşları yetkilileri, deprem nedeniyle Afganistan ve Pakistan'da evsiz kalan, yiyecek ve barınağa ihtiyacı olan halkın ölümle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu. Yetkililer ikinci gecelerini de sokakta geçiren halk için acil çadır ve battaniye yardımında bulunması gerektiğini kaydetti. Halkın dondurucu soğukla karşı karşıya kaldığını ve binalara girmekten korktuklarını belirten yetkililer özellikle çocukların soğuğa yenik düşebileceğini bildirdi.

Yetkililer, hava yoluyla yardım yapılmasının daha etkili olacağını fakat afet inceleme ekiplerinin depremden etkilenen bölgelere gidip zayiat raporu tutmaları gerektiği için bunun birkaç gün içinde uygulanmasının zor olduğunu kaydetti.

UNICEF de yaptığı açıklamada güvenliğin az olması ve aşırı soğuk sebebiyle bazı bölgelere iletişimin kesildiğini, depremden etkilenen pek çok yerin iki gündür devam eden sağanak yağmur ve kara teslim olduğunu ifade etti. UNICEF Güney Asya Bölge Müdürü Karin Hulshof, "İletişim çok zayıf ve depremden etkilenen bölgelere zorlu arazi koşulları ve güvenlik işlemleri nedeniyle giriş çok zor” şeklinde konuştu.

Diğer yandan terör örgütü Taliban, Afgan yetkililerinin yapılan çadır, yiyecek ve tıbbi yardımı saklamaması gerektiğini ve depremzedelere kendilerinin de yardım girişiminde bulunacağını açıkladı. (İHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler