HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Afganistan'da çocuk evliliğine gözaltı

Ülkenin kuzeyinde sekiz yaşındaki bir kız çocuğu ile 12 yaşındaki bir erkek çocuğunu evlendiren aileler gözaltına alındı. Kız çocuğun babası, annesi ölen kızının başlık parası ile kendisi evlenebilmek için evlendirdiğini söyledi.

Afganistan'da çocuk evliliğine gözaltı

Afganistan'ın kuzeyinde sekiz yaşındaki kızları ile 12 yaşındaki oğullarını evlendiren aileler gözaltına alındı.

Mine isimli kız çocuğunun babası, damadın ailesinden başlık parası alıp kendisi evlenebilmek için kızını evlendirdiğini söylüyor. Mine'nin annesi ise hayatını kaybetmiş.

Tolo TV isimli kanala konuşan baba, yaşadığı yerdeki dini görevlilerle konuştuğunu söyleyerek onlara kızını evlendirip evlendiremeyeceğini sorduğunu aktardı. Baba "Bana yapabilirsin dediler, çünkü paraya ihtiyacın var ve bu şekilde hayatını düzene koyabilirsin dediler," dedi.

Kuzeydeki Balkh eyaletinde yapılan düğünde çekilen ve Afgan medyasında yayınlanan fotoğraflarda Mine adındaki ufak tefek, ciddi duruşlu kız çocuğu başı örtülü olarak görülüyor.

Çocuk evliliklerine karşı çalışan aktivistler bu durumun Afganistan'da yaygın bir sorun olduğunu söylüyor. İnsan hakları grupları Afgan yetkilileri çocuk yaşta evlilikleri yasaklayan kanunu uygulamamakla suçlarken, bu düğün yetkililere bildirildiği ve evlenen iki tarafın da çok küçük yaşta olması sebebi ile öne çıkıyor.

Düğünden sonra Mine'nin, adı Serdar olan çocuk damadın ailesi ile yaşamak üzere onlara taşındığı bildiriliyor.

Afgan hükümetinin verilerine göre ülkede 25-49 yaş arasındaki kadınların yüzde 53'ü 18 yaş itibarıyle evlenmiş.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler