HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Afganistan'daki hastane yanlışlıkla vuruldu'

Afganistan'daki ABD kuvvetleri komutanı General Campbell, Kunduz'da 22 sivilin öldüğü hastanenin "yanlışlıkla" vurulduğunu söyledi; "Asla kasıtlı olarak bir tıbbi tesisi hedef almayız" dedi.

'Afganistan'daki hastane yanlışlıkla vuruldu'

ABD'li General John Campbell, Kunduz'daki hastanenin "yanlışlıkla" bombalandığını belirtti. Bugün ABD Senatosu'nda konuşan Afganistan'daki ABD kuvvetleri komutanı Campbell, Amerika'nın asla kasıtlı olarak bir tıbbi tesisi hedef almayacağını söyledi.

Afganistan'da Kunduz şehrini Taliban'ın elinden geri almak için düzenlenen hava saldırılarında, uluslararası yardım örgütü Sınır Tanımayan Doktorlar'a (MSF) ait hastane vurulmuştu. Geçen hafta gerçekleşen olayda 22 sivil hayatını kaybetmişti.

Olayın ardından ABD Devlet Başkanı Barack Obama kapsamlı bir soruşturma başlatıldığını söylemiş ve en derin taziyelerini iletmişti. Birleşmiş Milletler ise saldırıların "affedilemez" olduğu ve "muhtemelen savaş suçu kapsamına girebileceğini" belirtmişti.

Saldırıyla ilgili açıklamada bulunan General Campbell, hastanenin yanlışlıkla hedef alındığını vurguladı ve "Biz asla kasti olarak tıbbi bir tesisi hedef almayız" dedi. General söz konusu hava operasyonunu öncelikle Afganların istediğini, sonuçta söz konusu hava operasyonunun yapılmasına karar verildiğini söyledi; "Açık olmak gerekirse hava operasyonu yapılması, ABD emir zinciri içinde verilmiş bir karardır" dedi.

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) daha önce bir açıklama yaparak "Saldırının bir hata olarak gösterilip ört bas edilemeyeceğini" söylemiş; yaşananın bir savaş suçu olduğunu kaydederek bağımsız bir soruşturma talep etmişti.

'ABD Afganistan'daki askeri varlığını artırmalı'

Campbell "Bizim hava kuvvetlerimiz Afgan güçlerine taleplerine göre yakın hava desteği veriyor" şeklinde konuştu.

Saldırıyla ilgili birden fazla soruşturmanın sürdüğünü kaydeden general, ABD'li yetkililerin olayı tüm taraflarıyla incelemek için MSF ile de iletişime geçtiğini aktardı.

Afganistan'daki ABD kuvvetleri komutanı Campbell, Washington'ın Taliban'la mücadelesini sürdürme niyeti varsa ülkedeki askeri varlığını 2016'da artırması gerektiğini söyledi.

ABD Başkanı Barack Obama 2016 yılının sonuna kadar Afganistan'daki tüm ABD askerlerini geri çekme sözü vermiş, daha sonra da ülkedeki ABD'li asker sayısını 2017'ye kadar 1.000'e düşürmeyi hedeflediklerini açıklamıştı. Ancak General Campbell ülkedeki "kırılgan güvenlik durumu"na dikkat çekerek, "Sahadaki duruma ve bahsettiğim geçiş süreçlerine bakılırsa, şu anda uygulanandan daha farklı bir planla yöneticilere gitmemiz lazım" dedi.

300 bin nüfuslu Kunduz kenti yaklaşık 2 hafta önce Taliban tarafından ele geçirildi. Ülkedeki ABD askerleri ile Afgan güçleri stratejik kenti geri alabilmek için operasyon başlattı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler