HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Afrika'daki Fransız askerlerine taciz suçlaması

Fransız bakan, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde görev yapan Fransız askerlerin "çocuklara cinsel taciz" iddiasının doğru çıkması halinde suçluların en ağır şekilde cezalandırılacağının sözünü verdi.

Europe 1 radyo kanalına konuşan Fransız bakan, iddialara hemen inanmamak gerektiğini belirtti ancak "Eğer suçlamalar doğruysa bu beni şoke eder. Suçlamaların doğru olması halinde en ağır cezalar verilecektir. Bu Fransa'nın ve ordunun itibarı açısından kesinlikle kabul edilecek bir durum değil" diye konuştu.

İddiaların en ince detaylarına kadar araştırılmasının önemini vurgulayan Fransız bakan, konuyla hem sivil yargının hem de askeri yetkililerin soruşturmasının sürdüğünü hatırlattı. Sapin, sorumluların Fransız yargısı önünde hesap vereceğini kaydetti.

Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı'ndan yapılan ortak açıklamada da iddiaların araştırıldığı ve gerçeğin hiçbir şekilde üstünün örtülmeyeceği bildirildi.

Paris Savcılığı'nın suçlamalar hakkında ön soruşturma başlattığı dün ortaya çıkmıştı. Adalet Bakanlığı, savcılığın ön soruşturmayı 31 Temmuz 2014'te başlattığını bildirmiş, konu hakkında detaylı bilgi vermemişti.

İngiliz Guardian gazetesi, Birleşmiş Milletler'in bir raporuna dayanarak verdiği haberde, OAC'de görevli 14 Fransız askerinin 2013 ve 2014 yıllarında bu ülkede çocuklara cinsel taciz ve tecavüzde bulunduğunu iddia etmişti. Yine basında çıkan haberlerde, gizli raporu basına sızdıran BM görevlisinin açığa alındığı ifade edilmişti.

Fransız birlikleri, son iki yıldır OAC ve Mali'de çatışmalara aktif olarak katılıyor. Fransa'nın Afrika kıtasında ayrıca Burkina Faso, Nijer ve Çad'da askeri üsleri bulunuyor.

OAC'de Müslüman Seleka grupları ile Hristiyan Anti-Balaka milisleri arasında iki yıl önce başlayan çatışmalarda en az 5 bin kişi yaşamını yitirdi. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği verilerine göre, Aralık 2013'ten bu yana OAC içinde 173 bin kişi yerinden oldu, 37 bin kişi de komşu ülkelere göç etmek zorunda kaldı.

A.A.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler