HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

AGİT temsilcisi Hunko, PKK bayrağıyla çekilmiş fotoğrafına açıklama getirdi

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nin (AKPM) anayasa değişikliği referandumu için Türkiye'ye gönderdiği 23 kişilik heyette yer alan Almanya Sol Parti milletvekili Andrej Hunko, PKK bayrağıyla çekilmiş eski bir fotoğrafının basında yer alması üzerine web sitesinden açıklama yaptı. Hunko, açıklamada karalama kampanyasına katılanlardan birisinin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuloğlu olduğunu ifade etti.

AGİT temsilcisi Hunko, PKK bayrağıyla çekilmiş fotoğrafına açıklama getirdi

Hunko, açıklamasında "Avrupa Konseyi'nin Türkiye'deki seçimleri izleme heyetine katılımımdan sonra AK Parti taraftarları, şahsıma karşı başlatmış oldukları gayrimeşrulaştırma kampanyası ile beni PKK sempatizanı olarak karalamaya çalışmaktadırlar" dedi.

'ÇAVUŞOĞLU ESKİ ÜYEMİZ OLARAK BİLİR'

Hunko, Çavuşoğlu için "Halbuki kendisi, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi eski üyesi olarak Konsey'in PKK'yı terör örgütü olarak değerlendirmediğini bilmektedir" dedi.

'AMAÇLARI DİKKAT DAĞITMAK'

Hunko, kendi üzerinden sürdürülen karalama kampanyasının amacının "Tartışmalı seçimlerle ilgili değerlendirmemin inandırıcı olmadığı izlemini yaratmak ve 16 Nisan referandumunun demokratik ve adil olmayan koşullar altında yapıldığı, hatta başabaş sonucun muhtemelen seçimlere hile katılmasıyla elde edilmiş olduğu konusuna olan dikkati dağıtmak" olduğunu söyledi.

​Hunko, Deutsche Welle'ye verdiği röportajda Diyarbakır ve Mardin'deki seçim gözlem çalışmalarının polis tarafından engellendiğini açıklamıştı. Türk hükümetinin daveti ve üzerlerindeki resmi kimliğe rağmen sandıktan uzaklaştırıldıklarını belirten Hunko, Avrupa Konseyi'nin müdahalesi üzerine görevlerine dönebildiklerini söylemişti.

Bu açıklamalarında yaşananları doğrulamak için Avusturya Sosyal Demokrat Partisi'nden (SPÖ) Stefan Schennach'tan bilgi alınabileceğini belirten Hunko, AGİT ve Avrupa Konseyi açıklamalarının da konuyu net bir şekilde ifade ettiğini belirtti.

'PKK BAYRAĞIYLA FOTOĞRAFIM 2014'TE ÇEKİLDİ'

Türkiye'de kimi medyaya yansıyan söz konusu fotoğrafı için yaptığı açıklama ise şöyle: "PKK bayrağı ile göründüğüm fotoğrafın ne anlama geldiğini merak edenler için açıklamak isterim. Resim, Ekim 2014'te PKK ve diğer birçok Kürt kuruluşlarının sembollerinin kriminalize edilmesini protesto etme amacıyla çekilmiştir… Köln'deki gösteride konu, PKK ile sempati duyulduğunu ifade etmek değil, aralarında PKK'nın da olduğu birçok Kürt örgütünün sembollerinin yasaklanmasıydı… PKK'nın Suriye kolu, o dönemde IŞİD tarafından soykırıma uğratılma tehditi altında olan onbinlerce Ezidi'nin hayatını kurtarmıştı… Anlam itibariyle o zaman söylediklerim şu şekilde olmuştur: 'Tek tek örgütleri siyasi olarak nasıl değerlendirdiğimizden bağımsız olarak Kürt örgütlerinin sembollerinin kriminalize edilmesine karşıyız. Örneğin bu bayrak gibi günümüzde yasaklanmış olan sembollerin tekrar gösterilebilmesini savunuyoruz."

'ALMANYA PKK'YA SİLAH VERİLMESİNİ TARTIŞIYORDU'

Hunko aynı dönemde Almanya Federal Meclisi CDU/CSU parti grubu Başkanı Volker Kauder'in, PKK'ya silah verilmesini talep ettiğini hatırlattı.

SOL PARTİ'NİN PKK HAKKINDAKİ GÖRÜŞÜ

Hunko, partisinin PKK konusundaki politikasını da açıkladı: "Sol Parti önceden olduğu gibi halen Almanya'da PKK yasağının kaldırılmasını ve PKK'nın Avrupa Birliği terör listesinden silinmesini talep etmektedir. Sorunun sadece barışçıl yoldan çözülebileceğini düşünüyoruz. Bu nedenden ötürü iki tarafın da görüşmeleri tekrar başlatarak sağlanan barış süreci yolu ile siyasi bir çözüme ulaşmalarını savunuyoruz."

SEÇİM GÖZLEM FAALİYETİ VE RAPOR HAKKINDA

Hunko, Türkiye'de referandum sonrası Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) heyetine yönelik 'tarafsız değiller' suçlamalarına yanıtı şöyle oldu: "Bu gözlemci heyetler tüm siyasi kanatların temsilcilerinden oluşur. Heyetlerin siyasi açıdan dengeli teşkili bu şekilde sağlanır. Gözlemcilerin her biri hiçbir zaman 'nötr' değildir ama, her zaman demokratik temel değerlere bağlıdırlar. Nihai rapor, bu sefer de olduğu gibi tek tek gözlemlerin toplamını yansıtır."

(Sputnik)


En Çok Aranan Haberler