HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

AKP’nin Yenikapı mitingi: Başbakan’a destek tam

BBC Türkçe'den Selin Girit'in Başbakan’a göre 2 milyon, Emniyet’in açıkladığı rakamlara göreyse 220 bin kişinin katıldığı AKP Yenikapı mitinginden izlenimleri.

AKP’nin Yenikapı mitingi: Başbakan’a destek tam

Selin Girit

BBC Türkçe, İstanbul

İstanbul, kuşkusuz Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için ayrı bir yere sahip.

1994 yılında belediye başkanlığını kazandığı, iki dönem belediye başkanlığı koltuğunda oturduğu ve siyaset hayatının dönüm noktası olan bu kenti sık sık konuşmalarında "sevdam” olarak tanımlıyor.

Yenikapı Meydanı'ndaki konuşmasına da yine aynı vurgularla başlad ı Başbakan: "İstanbul canım, İstanbul, aşkım, sevdam, davam, kavgam. Ey İstanbul seni yürekten selamlıyorum. Ey aziz İstanbul.” diyerek…

AKP seçmeni İstanbullular, Yenikapı Meydanı'nda yerlerini almış, miting sırasında anonsla duyurulan rakamlara göre 1,5 milyon, Başbakan'a göre 2 milyon, Emniyet'in açıkladığı rakamlara göre ise 220 bin kişi alanda toplanmıştı.

Miting alanına girmeye çalışan binlerce kişi ise gergin bir mücadele veriyor, yer yer aralarında tartışma çıkıyor, itişmeler yaşanıyordu.

Hemen herkesin bir elinde Türk bayrağı, diğerinde AKP flaması vardı ve sahneden yapılan anonslara göre birini kaldırıyor, diğerini indiriyorlardı.

Başbakan Erdoğan'ın içinde bulunduğu helikopter miting alanının üzerinde tur attığında ise bayrakların sallanma hızı da, meydandaki uğultu ve coşku da tırmandı.

Miting alanında en dikkat çeken görüntülerden bazılarını ise Başbakan sahnede konuşma yapacağı zaman kendisini görebilmek amacıyla ağaçlara, platformlara, yüksek ne bulurlarsa tepesine tırmanmaya çalışanlar oluşturuyordu.

**"Facebook'u da kapatsın”

Başbakan Erdoğan sahnede yerini aldığında, bir süredir olduğu gibi Orta Doğu coğrafyasından bazı kentlerin isimlerini andı; meydandaki kalabalığın Kahire, Şam, Bağdat'ta da izlendiğini söyledi. Somali'nin başkenti Mogadişu da Başbakan Erdoğan'ın andığı şehirlerden biriydi.

Başbakan'ın neredeyse her sözü meydandaki kalabalık tarafından destek buluyor, Cumhuriyet Halk Partisi'ne eleştiriler yönelttiğinde ise meydandan gür yuhalama sesleri yükseliyordu.

Basın mensuplarının bulunduğu platforma tırmanmış, bir elinde Türk bayrağı olduğu için platforma tek elle tutunmaya çalışan 27 yaşındaki tornacı Ali Özkurt, "RecepTayyip Erdoğan için beş saattir burada eziyet çekiyoruz.” diyordu. "Onu çok seviyoruz. Adamın hası o.”

Başbakan'ın Twitter'ın kapanması nedeniyle son günlerde yoğun eleştiri aldığını hatırlatınca da desteği tamdı:

Mitingi izleyen lise öğrencisi Şebinur Doğan da farklı kelimelerle aynı görüşleri ifade ediyordu aşağı yukarı:

"Twitter'ın kapatılması doğru bir karardı bence. Ses montajları yapılıp paylaşılıyordu. Bütün millet yanlış tanıtılıyordu, gündemi yanlış anlatıyorlardı. Güzel oldu bence.”

**Ama bu ifade özgürlüğüne bir sınırlama değil mi, diye sorunca ise:

"İfadelerini başka sitelerden dile getirebilirler. Bir sürü sosyal paylaşım sitesi var. Bunlar kapatılmadı. Twitter zaten mahkemelere konu olmuş bir site.”

Biz bunları konuşurken, Başbakan Erdoğan da sahnede "Twitter da Facebook da YouTube da Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na saygı göstermek zorundadır. Burası muz cumhuriyeti değildir.” diyordu.

"Yargısız infaz”Başbakan ve eski bakanlar hakkındaki yolsuzluk iddialarına, şimdiye kadar yayımlanmış ya da bundan sonra yayımlanması beklenen ses kayıtlarına burada itibar eden yok gibi görünüyordu.

Konuştuğumuz insanlar arasında genel kanı bu iddiaların sahiplerinin "hükümeti çekemediği” yönündeydi.

Tekstilci Gökhan Doğan "Ben Ak Parti taraftarı değilim ama bu yapılanları bir Türk vatandaşı olarak içime sindiremedim, ondan geldim” diyordu.

Protesto olaylarına da gönderme yaparak, "Aynı anda Ukrayna'da oldu bu, Brezilya'da oldu, Bosna-Hersek'te oldu. Ben bu operasyon karşısında başbakanın desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Tapeler doğru olabilir, ama bunun kararını mahkeme verecek. Yargısız infaz var şu anda.” Ifadelerini kullanıyordu.

**"Yedirmeyiz”Başbakan Erdoğan'ın konuşmasının sonlarına doğru kalabalık ağır ağır miting alanını terk etmeye başladı.

Dönüş yolunda, kaldırım kenarında bir ipe asılmış dizi dizi tişörtler dikkatimizi çekti.

Adnan Menderes, Turgut Özal ve Recep Tayyip Erdoğan resimlerinin altında "Astınız. Zehirlediniz. Yedirmeyiz” yazılıydı bu tişörtlerde…

Az ileride bir adamın üstünde "Efsane Lider”, biraz ötede bir kadının üstünde "Tayyip” yazan tişörtler gördük sonra.

"Şurada yazanı gördün mü? ‘O sadece bir tek şeyi çalmıştır. Milyonların kalbini'” diyordu bir kadın diğerine.

Başbakan Erdoğan için atılan sloganlara tekbir sesleri karışıyordu.**

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler