HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Alman basını: Erdoğan, Merkel’den ‘imkânsız’ bir talepte bulundu

Spiegel Online internet sitesi, Merkel'in Erdoğan'dan İncirlik ziyareti için izin alamadığını yazdı. Erdoğan'ın izin konusunda 'gerçekleşmesi imkânsız' bir talepte bulunduğu öne sürüldü.

Alman basını: Erdoğan, Merkel’den ‘imkânsız’ bir talepte bulundu

Alman Parlamentosu’nun 1915 Olayları'nı 'soykırım' olarak tanımasıyla başlayan iki ülke arasındaki gerginlik Erdoğan-Merkel görüşmesinde de ortadan kalkmadı. Almanya lideri Merkel, İncirlik ziyareti için Erdoğan'dan izin alamadı. Spiegel Online'da yer alan bir haberde de Erdoğan'ın izin konusunda Merkel'den "gerçekleşmesi imkânsız" bir talepte bulunduğu öne sürüldü.

Varşova'daki NATO Zirvesi’nde anlaşmazlığa çözüm bulmak ve ziyaret izni almak için Başbakan Angela Merkel, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la görüşme talebinde bulundu. Merkel, milletvekillerinin İncirlik Üssü'nde Alman askerlerini ziyaret etmesinin gayet doğal olduğunu, askerlerin oraya gönderilmesine Alman parlamentosunun izin verdiğini, Türkiye'nin güvenliği için orada bulunduklarını anlatmak istedi.

MERKEL: ANLAŞMAZLIK GİDERİLMEDİ

Ancak Merkel de İncirlik Üssü ziyareti için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan izin koparamadı. İki lider arasında bir uzlaşma sağlanamadı. Daha önce de Almaya Savunma Bakanı Ursula von Leyen, İncirlik için izin alamamıştı.

Başbakan Merkel önce görüşmenin yapıcı bir hava içinde geçtiğini, tüm konuları masaya yatırdıklarını açıkladı. Ama Merkel bir soru üzerine anlaşmazlığın giderilemediğini açıkça ifade ederek, “Bu anlaşmazlıklar bir görüşmeyle giderilemez. Fakat konuşmuş olmamızın da önemli olduğuna inanıyorum” dedi.

ERDOĞAN ŞART KOŞTU

Hürriyet’in Spiegel Online'dan aktardığı habere göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkel'den “yapılması imkansız bir talepte” bulundu.

Erdoğan, Merkel'in, “Meclis'in ‘Ermeni soykırımı’ kararı hükümetin tavrı değildir” diye kamuoyuna açıklama yapmasını istedi ve ancak bu şartla İncirlik Üssü için izin verebileceklerini söyledi.

2 Haziran'daki oylamaya Başbakan Merkel, Başbakan Yardımcısı Gabriel, başta Dışişleri Bakanı Steinmeier olmak üzere başka bakanlar da katılmamıştı.

Başbakan Merkel'in tüm meclisi karşısına alacak böyle bir açıklama yapmasının ise mümkün olmayacağı belirtiliyor.

İPLER GERİLECEK Mİ?

Almanya İncirlik Üssü'ndeki Alman askerleri milletvekillerinin ziyaret etmesi talebinden vazgeçmiyor. Türkiye ise buna izin vermiyor. Almanya 17 Eylül'de ziyaret kararı aldı. Eğer Türkiye ziyarete izin vermezse, Almanya, yaz sonunda NATO'nun göndereceği AWACS keşif uçaklarına onay vermeyeceği uyarısında bulundu. Eğer bir uzlaşma sağlanamazsa, iki ülke arasında iplerin iyice gerileceği ve restleşmeye gideceği bekleniyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler